Friday, May 4, 2018

Program Car Sharing di bawah jenama Klezcar

Di Klezcar, kami sentiasa berevolusi. Evolusi yang terbaru dari Klezcar adalah program Car Sharing.
Mesti ada yang samar-samar lagi mengenai Car Sharing ni kan?

Biar saya terangkan dahulu apa itu Car Sharing.

Car Sharing atau dalam bahasa melayu disebut sebagai Perkongsian Kereta. Ia merupakan salah satu konsep perkongsian pengangkutan yang mana konsep ini telah terkenal dan sudah matang di barat. Di negara kita, konsep ini masih baru lagi.

Car Sharing ini merupakan model baru bagi perkhidmatan kereta sewa, yang mana model ini lebih biasa digunakan untuk sewaan dalam jangkamasa yang pendek dan kerap.
Cuba bayangkan Ahmad memerlukan kereta sewa hanya untuk jangka masa 5 jam sahaja untuk bergerak dari PJ - KL - Gombak - Damansara - PJ. Jika Ahmad menghubungi syarikat kereta sewa, biasanya permintaan Ahmad untuk menyewa kereta selama 5 jam sahaja akan ditolak kerana kebanyakan syarikat kereta sewa meletakkan minima sewaan separuh hari atau sehari.

Mesti ada yang berkata, kenapa Ahmad tidak mengambil Grab? Ini kerana Ahmad lebih suka memandu sendiri, ianya lebih privasi. Dengan Car Sharing, Ahmad juga dapat lebih fleksibel untuk bergerak dan berhenti ke tempat-tempat lain sepanjang tempoh sewaan tersebut.

Okay itu saya ceritakan part Ahmad yang nak sewa kereta. Sekarang saya ceritakan part Zaidi yang merupakan pemilik kereta. Zaidi mempunyai sebuah Perodua Myvi yang jarang-jarang sekali digunakan. Dia bersama isterinya pergi ke tempat kerja dengan menggunakan motorsikal bagi mengelak kesesakan lalu lintas dan juga bagi mengurangkan kos pengangkutan (kos minyak, tol dan parking). Seperti kebiasaan, Myvi tersebut hanya di gunakan pada hujung minggu sahaja untuk keluar ke pusat membeli belah untuk membeli barang dapur sambil meluangkan masa bersama keluarga. Hanya 1 atau 2 hari sahaja dalam seminggu Myvi tersebut digunakan.

Dengan keadaan ekonomi hari ini, Zaidi berasa sedikit terbeban untuk membayar ansuran bulanan Myvi tersebut, itu belum masuk lagi bila roadtax dan insurans mula tamat tempoh. Jadi Zaidi mula mendaftarkan kereta beliau di dalam platform Car Sharing Klezcar. Beliau hanya availablekan kereta Myvi tersebut dari hari Isnin 12am - Jumaat 11pm.

Platform Car Sharing Klezcar akan menjadi medium untuk matchkan booking tersebut. Dimana Ahmad boleh menyewa Myvi Zaidi pada hari berkenaan. Simple kan. Ahmad dapat menyewa kereta pada kadar yang murah, Zaidi mendapat duit tambahan hasil dari kereta Myvi yang dia tidak gunakan, platform mendapat sedikit komisen. Semua pihak gembira.

Haa dah dapat sedikit gambaran mengenai apa itu Car Sharing Klezcar kan.

Bagi anda yang nak cari duit extra dengan kereta yang sudah anda miliki sekarang ni, jom join kami di dalam program Car Sharing Klezcar ini.
Daftar di https://klezcar.com/blog/car-sharing-klezcar/

Kami akan hubungi anda semula sedikit masa lagi.
No comments:

Post a Comment