Tuesday, August 29, 2017

Risiko Membeli Rumah Serentak






wslm, soalan ni bukan sahaja terpakai utk unit undercon, ianya terpakai utk semua kategori, beli 2 unit di apt yg sama, beli lelong 2 unit di kwsn yg sama. semuanya sama. cuma kalau undercon ni kena lebih berhati-hati, kena semak track record pemaju. takut2 projek tu x siap atau pun delay.

apa pun investment yg kita buat, kita kena tahu holding power dan kewangan kita. cross check dgn kewangan kita, apa jadi kalau projek delay dan kita kena byr bank 1 tahun? apa jadi bila rumah siap tapi tiada penyewa masuk selama 1 tahun? mampu bayar tak?

kena tgk kepada kemampuan kewangan sendiri. jangan tgk org lain beli 2 biji, kita pun beli 2 biji. tapi belum sampai hjg bulan pun dah habis duit gaji. tu masalah. 

So secara asasnya, risiko nya adalah terletak kepada kemampuan kewangan seseorang.
Saya kongsikan dengan anda beberapa kes yang saya sendiri alami sebelum ini. Semoga mendapat manfaat dari perkongsian ini.

Dulu saya pernah nak beli rumah dengan menggunakan kad kredit. Ye la, nak beli guna duit simpanan, simpanan pun dah kering kontang. yg nampaknya adalah 2 keping kad kredit yang boleh ditenyeh. Masa tu rumah yg saya nak beli tu dalam rm20k. selepas buat kiraan dan beberapa simulasi, saya tak jadi nak teruskan sbb nya saya tiada backup jika ada benda yg berlaku di luar kawalan cthnya kita bajet akan ada penyewa masuk pada bulan ke3, tapi sampai ke sudah tak ada org nak sewa. So dah tak ada income untuk cover byrn kad kredit. Bagi saya pada masa tu, ni adalah uncalculated risk yang mana saya tak suka nak ambil.

Pernah juga saya beli rumah tanpa memasukkan kos peguam untuk tukar nama, kos repair dan kos tunggakan maintenance. Duit yang ada cukup-cukup untuk membayar harga rumah sahaja. Yang kes macam ni saya berani ambil risiko sbbnya saya ada masa 90 -120 hari sblm saya perlu menjelaskan bayaran penuh kepada pihak lawyer (kos rumah). Sempat la saya usahakan untuk cari duit buat bayaran kos lawyer. Dan kos lawyer ni bukannya kena bayar lumpsum di awal kes dibuka. boleh bayar ansur-ansur, nego dengan lawyer. 

Kos repair pula kebanyakannya saya buat sendiri kecuali kalau melibatkan wiring, part ni memang saya takut dengan karen ni. Heheh. Nak buat looping pun, berpeluh satu badan walhal dah tutup kat main switch. Kerja-kerja buruh yang lain saya buat sendiri je, so dah jimat kat situ. Setakat kerja piping, mengecat tu boleh la buat. Nak jimat punya pasal.

No comments:

Post a Comment