Friday, February 27, 2015

HAVOC Hartanah 2015


Seminar Hartanah Havoc ini julung kalinya akan diadakan pada 7 & 8 Mac ini. Seminar ini akan berlangsung 2 hari pada kadar harga yg amat berbaloi baloi harganya, kalau aku pon x sanggup nak buat harga tu, below cost tu, 2 ari seminar pada harga rm90 sahaja.

Barisan speaker tak yah cakap la, semuanya berkredibiliti, mmg pakar dalam bidang hartanah dan pakar dalam subtopik yg akan mereka kupaskan.

ni aku ada copy topik yg mereka akan kupaskan nanti dalam seminar havoc ni , website mereka iaitu http://carirumah.com.my/havoc-hartanah/



DAY 1 AGENDA (ENGLISH CONTENT)

“The Economic of A Property Downturn” by Dr. Daniele Gambero
Are we in a downturn, or not? What are the signs of a downturn?

“Area Analysis Of A Recession Proof Property” by Faizul Ridzuan
Learn how to analyse an area and identify which property will give you good returns, even during recession!

“Mapping Hotspot of Middle Income Areas” by Ishmael Ho
There is huge money to be make in middle income areas, and Ishmael Ho will show you how to find it.

“GST Impact On Property & What You Need To Do” by Richard Oon
GST will launch very soon. What will be the impact on property prices?

“Seize The Opportunity In Times of Trouble: BRR & BRS” by Adrian Wee
Learn the impact of recent announcements and find out real estate investment strategies that works best for 2014

“How To Turn your Tenants Into Cash-Flow Machines And Love You At The Same Time” by Prudence Wong
When the going gets tough, how do we find hidden diamonds in commercial properties?

“Affordable & 1st Time Home Buyer: What Should You Be Focusing on 2015″ by Khalil Adis
For those looking for affordable house, especially if you are buying your first house, this is the way to avoid information overload.

DAY 2 AGENDA (BAHASA MELAYU CONTENT)


“Hartanah Luar Bandar, Boleh Buat Duit Ke” oleh Azizul Azli
Ramai yang berpendapat, hanya hartanah di kawasan bandar mampu beri pulangan yang lumayan. Adakah pendapat ini benar?

“Menggunakan ‘Cashflow’ Dari Hartanah Bagi Mengatasi Kemurungan Ekonomi” oleh Wan Infolelong
Bagaimana menggunakan teknik pengurusan cashflow dari pelaburan hartanah yang betul, boleh membuatkan anda kalis kegawatan ekonomi

“Teknik Menganalisa Sesebuah Kawasan Untuk Mencipta Kekayaan RM 3 Juta” oleh Faizul Ridzuan
Faizul Ridzuan berkongsi bagaimana untuk membezakan projek perumahan yang memberi pulangan yang bagus, daripada projek yang hanya biasa-biasa sahaja

“Pembiayaan Gadai 2015: Bagaimana untuk mendapatkan pinjaman anda diluluskan?” oleh Miichael Yeoh
Ramai mengeluh bila loan rumah tak lulus. Pelajari teknik dan tips yang anda wajib tahu jika anda nak senang lulus bila apply rumah.

“SCAM – Undercon, Subsale & Lelong: Apa Anda Perlu Tahu” oleh Rohaniah Noor
Serikandi hartanah Malaysia ini berkongsi pengalaman beliau dalam pelaburan hartanah undercon, subsale dan lelong, sesuai untuk orang yang masih makan gaji

“Impak GST dalam Pelaburan Hartanah” oleh Chris Tan
Apa kesan GST terhadap industri hartanah negara apabila ia dilaksanakan nanti.

“Teknik Manipulasi Duit” oleh Abang Abu
Tips dan strategi bagaimana menguruskan kewangan peribadi anda supaya anda mampu untuk membeli hartanah dan capai impian anda.

Amacam geng, topik2 yg akan dikupas bg aku mmg menarik perhatian la. Insyaallah aku sendri akan join jugak jika diizinkanNya.

Tiket boleh lah di beli di website rasmi mereka iaitu http://carirumah.com.my/havoc-hartanah/


Sunday, February 22, 2015

Pencapaian yang memberangsangkan

Awal bulan lepas aku agak busy, agak lama aku out station rasanya hampir 1 bulan kot. Kami melawat branch klezcar yang berada di luar Klang Valley ni. Tour dimulakan dgn negeri Kelantan, kenapa start dengan Kelantan? sebab kami nak balik kampung sekali. Sambil tour sambil bercuti sambil balik kampung. Lama kami duk kat kelantan, rasanya hampir 10 hari kot. Padahal plannya 1 negeri tu 3 hari jer. heheh. Mentang2 la balik kampung, tu yang drag smp 10 hari.

Seterusnya partner aku ke Terengganu, aku tak ikut sbb nak kena balik KL hantar wife n anak , Isnin tu wife dah nak kena keje. 3 hari diorang kat Terengganu. Agak kritikal keadaan di sana di sebabkan oleh bbrp faktor. Alhamdulillah diorang dah disuntik dengan semangat baru dan task yang akan mengembalikan mereka ke track yang sepatutnya.

Seterusnya kami berkumpul di Penang plak. Flight aku dari KLIA manakala partner aku dari Kota Bharu disebabkan tiada flight dari Terengganu ke Penang. Aku smp 2 jam awal dari diorg smp. Branch Ayer Hitam sudah menunggu ketibaan aku sejurus aku landing. Kami solat Asar dulu sementara menunggu ketibaan Fuad & Farhan yang dari KB.

Lepak minum dulu dpn airport penang, 1st time aku kat airport penang tu, kecik jer rupanya. Sebelum bertolak ke Alor star disebabkan oleh fasiliti utk sesi pembelajaran lebih selesa di sana berbanding dgn penang, kami singgah ke masjid Kapitan yg tepi nasi kandar beratur. Plannya lps solat isyak, tunggu pkl10 nak pekena ns kandar beratur la. Sekali ada majlis sambutan MaulidurRasul kat masjid tu. Memang ramai orang. Ada plak hamba allah yang sedekahkan nasi kat sana. Dah rezeki kami, dapat la mkn nasi free malam tu, cansel plan nasik kandar beratur.

Sesi kat utara agak memberangsangkan. Branch di Alor Star agak stabil manakala 2 branch di Penang masih baru, jadi fasa untuk melengkapkan sistem dan menambah bilangan kereta yg ada amat penting.

Settle di utara, kami fly ke JB. Sampai di JB kami putus angin.. Sebab diorang lewat  smp airport, kami kena tunggu 1jam lbh br diorg smp. Aii, ni nak kena denda ni. Siap la korang nanti. Diorg smp jer, kami buat muncung, sajer jer nak kenakan diorg balik. Dlm kereta semua senyap. haha lawak btol. Mana la pernah geng klezcar ni senyap melainkan tido, tido pon bising jgk sbnrnya, bising dgn dengkuran, haha.
Smp half way, kami suh driver tu berenti kat petrol pam, semua turun, dan sesi denda mengambil tempat slps mendengar ceramah dari kitaorg. Kena buat stail jalan itik diorg, mmg lawak dan diorg mmg sporting. Pecah perut aku malam tu tahan gelak.

Sesi JB agak wow.. perkembangan diorang amat memberangsangkan. 3 branch di sana sudah ditahap fasa terakhir dalam fasa melengkapkan sistem. Nampak mcm gayanya, diorang will be ready to open up another branch soon.

Dah settle JB, kami naik bas ke Seremban plk. Naik bas pukul 12 tgh mlm, dijangka smp seremban pkl 330am. Sekali celik mata, hentian puduraya. hahha.. pukul 5am. Balik HQ amik kereta barulah ke seremban.

Seremban pun sama jgk dgn JB, fasa yg sama. Tahniah diucapkan. Tapi banyak lagi benda yang perlu dibuat untuk kita pergi lebih jauh.