Thursday, October 2, 2014

Kedekut Ilmu

Di kala hidup hari ini agak mendesak, ramai yg suka mengambil peluang utk menipu.  Paling senang adalah dengan menyediakan satu skim cepat kaya.  Kelemahan orang kita adalah malas berusaha.  Nak kaya cepat jer kejenya.  Itulah hakikat mentaliti kebanyakan org kita.

Ada org kita yg berilmu,  mempunyai mempunyai ilmu dlm pelbagai bidang perniagaan. Ada yg terer buat mee goreng,  ada yg pandai buat kek,  ada yg  remaja dlm bidang hardware,  ada yg bukak 10biji kedai dobi,  dan bermacam macam kejayaan  yg dicipta oleh org kita.  Tapi adakah semua orang ini willing to share the recipe of the business?

Rata2 akan fikir yg kalau aku share rahsia bisnes ni,  nanti customer akan pegi kat dia plk. Baik aku simpan rahsia ni je, barulah aku dpt conquer the market. Baru cepat kaya.

Tapi aku pernah berjumpa dgn bisnesman yg mana dia ni sanggup berkongsi ilmu perniagaannya tanpa ada apa2 benefit.  Tanya shj apa soalan yg kurang nak tahu pasal bisnes dia,  semua rahsia dia citer.  Tak ada  sorok2 pun!

Impak dari sifat tidak kedekut ilmu ini, alhamdulillah rezeki dia dlm perniagaan dia tidak pernah putus.

Apa lah sgt dgn sekelumit ilmu yg dipinjamkan  kpd kita,  tak guna pun nak berahsia smp bawak ke kubur.  Baiklah share dgn org ramai, setiap ilmu yg digunapakai, setiap tu lah pahala free kita akan dpt,  sebagai bekalan kubur esok.

Aku bagi kurang layan gambar skit.  Ni gambar pasal Flag Off jelajah niaga.  Perjalanan dakwah dan misi kemanusiaan dari Malaysia ke China yg mengambil masa 20hari pegi dan balik. 7000km beb. Aku balik Kelantan pon dah rasa nak kematu,  tu tak smp 500km.
Apa pun,  kami doakan semoga selamat pegi dan selamat pulang.  Semoga semua usaha dirahmati dan dipermudahkan. Amin.




1 comment:

  1. Ilmu milik Allah.. kita share umpama kita sedekah jgak.. Insyaallah dilipatkaliganda lagi apa yang kita ada..

    ReplyDelete