Friday, July 18, 2014

Ragam Penyewa Kereta dan Motor

Macam2 ragam manusia aku jumpa dlm bisnes kete dan motor sewa ni. Aku kongsikan cerita mlm ini.

Biasanya kita dgr cerita org yg terlalu menawar, nak harga murah jer.. tp mlm ni agak berbeza ceritanya.

Brader ni nak guna estima hny utk 10hari jer, tapi bila ditanya harga utk 1bln, semestinya harga 1bln lg rendah (jika dibahagikan dgn 30hari, harga seharinya jauh lebih murah). Dia trs amik decide utk amik 1bln walhal dia hny nak guna lete tu 10hari shj utk perayaan balik ke kg.
Selebihnya dia just parking kat rumah jer, nak bwk estima ke tempat keje, dia lg suka bwk kereta personal dia iaitu swift sbb saiz kecik nak masuk bandar kl.

Aku hny mampu tersenyum.. itu belum lg bab sewa motor rm450 sehari tetapi guna hny 3jam.. bermacam org.. bermacam ragam.. betapa ramainya org yg kaya diluar sana. Kadang2 tak masuk akal..

Siapa yg sanggup sewa motor (yg bila kena hujan basah, yang bila bwk jauh sakit pinggang, yang tak ada aircond berbanding dgn kereta) pada harga 1hari rm450?
Sudah tentu aku bukan tergolong dlm golongan itu. Tetapi alhamdulillah aku buat bisnes sewa motor ini, permintaannya menggalakkan.. sehingga kadang2 aku tak cukup motor.

I rent it for 3 days, i only use it to travel from my house at ampang to my office at klcc. I just want to have a feel of riding a Harley Davidson.

1hari pnya travel dlm 40min pergi balik, amik la sejam. 3 hari baru 3jam.. tp dia mampu dan tak kisah bayar rm1350, untuk 3jam.. di luar kotak pemikiran aku.. diluar level aku, tapi menjadi supplier kpd mereka ini.

No comments:

Post a Comment