Tuesday, May 20, 2014

Beli Disebabkan Servis, Bukannya Disebabkan Produk?

Bangla di ladang strawberry

Ini terjadi kepada aku dan keluarga tahun lepas. Cerita lama yang baru ada masa untuk kongsikan ceritanya. Tahun lepas aku dan keluarga besar aku bercuti ke Cameron Highlands. Aku 3 beranak, kakak aku 5 beranak, adik aku laki bini serta mak dan ayah aku. Aku ambil homestay, 1 apartment kat Tanah Rata sebagai tempat kami berteduh.

Kami sekeluarga suka kesana kerana cuacanya  yang sejuk dan menjadikan ianya amat sesuai untuk kami semua berehat.. tido pukul 11pm, bangun semayang subuh, breakfast, pukul 8am sambung tido balik sampai lunch. Memang betul2 berehat kami semua. Heheh.

Suatu hari tu kami semua ke ladang strawberry. Sampai je kat sana hanya kami sahaja pelanggan yang ada di ladang itu. Memang kami menjadi tumpuan pekerja di situ la. Pekerjanya 5 orang bangla. Semuanya melayan kerenah kami dengan penuh senyuman. 1 orang layan mak ngan ayah aku, 1 orang lg melayan akak dan abg ipar aku, 1 orang lagi melayan 2 anak akak aku, 1 orang melayan family adik aku, 1 org lagi melayan family aku.

Aku dah berpesan pada semua keluarga aku yang buah kat sini agak mahal berbanding yang dijual di pasar malam. Tapi disebabkan servis bangla ini tip top, maka semuanya berakhir dengan 3 kilo buah strawberry. Terperanjat aku tgk bakul masing-masing penuh jer..

Diantara servis diorang adalah mengambil gambar kami semua. Siap mereka lagi ajar kita berposing. Diorang kata, ada sorang cina (photo consultant maybe) datang ajar diorang cara menangkap gambar. Bermacam teknik yang diorang gunakan untuk menghasilkan gambar yang menarik. Kagum aku kepada layanan yang diorang berikan walaupun pada masa itu semua bakul buah belum diedarkan.

Hasil dari servis yang tahap A, maka 3 kilo terjual. Ianya terjual disebabkan oleh SERVIS yang diberikan, bukannya produk yang ditawarkan.



Ada lagi contoh2 lain yang di mana pelanggan sanggup bayar disebabkan servis yang ditawarkan bukannya disebabkan oleh produk yang dijual.. korang boleh fikir tak apa lg contoh lain selain cerita aku diatas?

Monday, May 12, 2014

Perkongsian Pendapat Dan Pandangan Mengenai Topik PELUANG

#PELUANG

Peluang ini dikhabarkan tidak datang berkali kali. Kadang2 tu peluang ini dtg bilamana kita dlm keadaan tidak bersedia mental dan fizikal.

Peluang ini datang dan pergi tanpa kita sedari. Dan jika kita sedar yang peluang itu dah belalu pergi tanpa kita menambilnya, kita akan merasakan kerugian.

Peluang ini mempunyai tanggapan dan impak yg berbeza keatas setiap individu yg berbeza. Spt cth, peluang utk mendapatkan jubah wanita dgn harga maut, rm10 (harga runcit sekitar rm70) sehelai kerana owner nak migrate. Ianya mungkin tidak berguna kpd seorang yang bergelar petani, tetapi ianya peluang keemasan kepada peniaga yg menjual produk pakaian wanita.

Kita mesti selalu dlm keadaan bersiap sedia dari segi mental. Minda kita mesti cepat menganalisa sesuatu perkara itu dan merumuskan yang adakah sesuatu perkara itu adalah peluang keemasan tahap 916 ataupon tahap keemasan tahap zhulian.

Sebenarnya aku mendapat idea utk menulis topik ini adalah disebabkan satu cerita yang baru berlaku pagi tadi. Kisah benar dimana aku menjadi watak utama. Izinkan aku berkongsi cerita dgn korang semua.

Pagi ini aku ke tempat mak aku berniaga iaitu di tapak pasar pagi di Machang. Iainya sudah menjadi rutin bagi aku utk membantu mak aku berniaga di pasar pagi jika aku berada di kampung.

Dan antara gerai yg selalu menjadi tumpuan aku adalah bundle. Nak beli pakaian baru, mahal.. beli yang bundle dah la.. cukup la utk membaluti tubuh aku ni.

Dari gerai bundle yg pertama, tak ada yang berjaya mencuri hati aku. Aku berpindah ke gerai bundle yg ke2. Smp jer kat gerai yg kedua, aku tgk seorang lelaki berusia dlm 35tahun duk membelek sehelai seluar jeans. Mata aku terus mengarah ke tag yg berada di bhgn dlm seluar itu. Aku tgk ada beberapa susunan warna di tag tersebut, susunan kaler yg pernah aku lihat utk satu jenama yg agak popular iaitu Paul Smith Sah, mmg seluar jenama Paul smith ni.

Hati aku trs berbunga bunga. Aku berada di sebelah lelaki itu sambil buat2 melihat seluar jeans yg lain, walhal niat aku adalah utk menunggu saat yg sesuai bila mn lelaki tersebut melepaskan seluar tersebut.

3 4 kali aku duk round di belakang dia, menunggu peluang muncul. Soal size berapa seluar tu memang aku tak peduli. Kalau tak muat ngn aku, aku nk jual kat internet jer.

Lelaki tersebut seolah olah ragu2 utk membuat keputusan sm ada nak beli atau tak nak. Dan ketika itu aku juga tidak tahu berapa harga seluar tu, maunyer rm200 mmg tak la. Tp hati aku mengatakan yg seluar ni murah disebabkan ianya bercampur dlm seluar2 yg tak ada jenama. Dan melihatkan kepada si penjual yg mcm kurang update mengenai jenama tersebut.

Peluang yang ditunggu tunggu sudah hampir smp di kemuncak. Lelaki tersebut macam dah nak melepaskan seluar tersebut dari genggaman erat nya. Bila dia lepas saja seluar tersebut dan mula berpaling mengorak langkah keluar dari gerai itu, aku sepantas halilintar menerpa ke seluar tersebut. Terus aku ambil sehelai baju t shirt yg berharga rm18, baju ni aku sempat tny harga nya semasa aku berada dlm lakonan aku td.

Aku ambil baju tshirt tersebut yg berharga rm18 dan seluar jeans tersebut pergi ke si penjual utk membuat bayaran. Aku tny brp harga 2 helai ni, baju n seluar. Akak tu cakap 2 helai ni rm25. Terus aku bukak wallet dan byr. Dpt jer duit baki dari akak tu, trs aku balik ke gerai mak aku.

Smp kat gerai mak aku br lah aku belek2 n tgk seluar yg aku beli dgn harga rm7 td. Pd aku pembelian tersebut amat berbaloi. Lg berbaloi sebabnya seluar tersebut ngam2 saiz aku.

Di internet, seluar ini dijual pd harga sekitar rm100-300. Nanti aku nk test market utk jual pada harga rm200.



Saturday, May 3, 2014

PROMOSI Kereta Sewa PJ Datang Lagi

Kereta Sewa PJ adalah sebahagian dari keluarga KLezCar mengadakan PROMOSI.. Diskaun hebat yang ditawarkan untuk kereta sewa adalah hampir 50% penjimatan untuk model Nissan Sentra.



Harga yang berbaloi baloi ini hanya ditawarkan bermula dari 1 - 18 Mei shj. Jangan tunggu lagi, buat tempahan sekarang juga.

Untuk lebih details, sila rujuk di sini PROMOSI Kereta Sewa PJ.

Friday, May 2, 2014

Tips Umrah

Seperti di post yg lepas, aku ada ceritakan yg aku nk share Tips2 umrah berdasarkan pengalaman aku sendiri yg baru pertama kali pergi ke sana. Mungkin ada kawan2 yg lebih arif dan hendak berkongsikan tips2 lain, amat lah dialu alukan kawan tinggalkan tips tersebut di ruangan komen.

Persediaan beg utk ke tanah haram. Yg ni bg aku agak penting sbbnya ms pegi kami hny dibenarkan bwk berat 20kg dan lebih kritikal lg masa pulang hny 30kg + 10liter air zam zam shj yg dibenarkan. Jika lebih kg, kena byr beratus rm/kg.

Jd ms pegi tu korg kena make sure yg brg yg kota bwk ke sana adalah minima beratnya utk memastikan kita boleh beli brg byk utk dibwk balik cthnya kurma, sejadah dll.

Bg yg lelaki korang hny perlu bwk adalah:
-kain ihram 1 set,
-tshirt 1,
-seluar pjg 1 (yg ni pakai ms bertolak),
-boxer 2,
-kain pelikat 2,
-jubah 1 (yg ni korg pakai ms bertolak),
-selipar biasa yg nmpk 5 jari kaki (pakai ms bertolak, tak yah duk bwk kasut la).

Yang tak perlu nak bawak:
-Tuala mandi. Sebab kat sana korang duk hotel, pihak hotel dah sediakan tuala.
-Baju melayu. Sebab kat sana org pakai jubah. Kalau korang pakai bj melayu dgn kain pelikat, mmg org dah tahu yg korang ni orang Msia atau Indonesia.
-Baju Tshirt banyak2. Sebab korang akan pakai jubah jer. Dah syok plak. 1 jubah pakai selama 2 hari. Tak busuk beb.

Utk brgn toiletries mcm biasa la, berus gigi, sabun basuh 1 ketul + berus, ubt gigi size kecil. Hanger baju pun bawak la 10pcs. Sebab kat hotel tu xder hanger. Senang korang nk basuh pakaian nanti, nk sidai baju senang la kan.

Sikit jer kan pakaian yg perlu dibawa kan. Sbbnya kat sana korang akan terikut ikut nature kat sana iaitu berpakaian jubah. Kat sana pula jubah murah2, semurah SR20 (saudi riyal 20 = rm19). Jd korang beli la 3 4 helai dah cukup utk tempoh 2minggu di sana. Aku mula2 smp ke Madinah, cuaca panas tp berangin sejuk. Membuatkan kita amat jarang berpeluh dan baju tidak busuk. Ada aku pakai jubah yg sama utk 2 3 hari, selamba jer.

Duit belanja aku rasa rm1000 sudah memadai bg setiap org. Cukup la utk beli pakaian dan juga saguhati utk dibawa pulang ke Malaysia. Kalau bole tukar kat Msia terus sebab rate kat Malaysia lg murah berbanding kat sana. Tp kat msia pun ada je yg money changer mahal. Tp kalau korang x sempat tukar kepada saudi riyal, x der mslh sbbnya peniaga sana kebanyakannya terima matawang RM. Tp korg rugi la sbb di akan kira rm1= sr1. Nk tukar kat money changer kat sana pon tak ada mslh.

Kebyakan brgn aku rskan harga di Madinah adalah lagi murah berbanding di Mekah. Cthnya jubah, kat madinah SR20 tp kat mekah SR30 utk brg yg sama.
Ada lg bbrp brgn lain mcm tasbih digital, quran dll.

Aku terbang ke Jeddah dgn menaiki pesawat A330 Air Asia. Seperti yang kita sedia maklum, seat kapal terbang air asia ni agak kecil. Susunan nya adalah 3+3+3, kiranya sebaris tu ada 9 seat la semuanya kecuali kat bhgn ekor 2+3+2. Perjalanan selama 8jam. So apa yg korang boleh buat adalah korang boleh standby quran kecil ataupun install Quran dlm hanset canggih korang tu. Jd korang boleh lah mengaji dl sepanjang 8jam tu. Kpd yg tak tahan sejuk, korang boleh berselimut dgn kain ihram korang. Tak yah la bwk bj sejuk extra, buat berat beg je masa nk balik nanti.