Wednesday, January 1, 2014

2014 Penuh Cabaran - Macam Mana Nak Tambah Income

Hari ni merupakan hari pertama kita semua didalam tahun 2014. Dengan kenaikan harga barang, dengan implementation GST, dengan kenaikan tarif elektrik, apa plan kita utk menjana pendapatan kita?

Aku suka dengan satu statement ini.
"Hidup ini untuk mencari PENYELESAIAN, bukannya untuk mencari ALASAN".

Mcm mana utk meningkatkan pendapatan secara part time? Yang mana ianya boleh dilakukan sambil kita bekerja.



Kat sini aku listkan beberapa cara yg korang boleh usahakan utk cover harga barangan yg naik tu:

1. Ebook - korang buat sekali shj dan mula jual. Jualan ini berterusan sehingga ebook itu korang masih jual. Apa nak tulis? Korang tulis jer apa yg korang pernah lalui, maksudnya Pengalaman korang. Jual murah2 dah la, rm10 ke. Cthnya Ebook aku yg bertajuk Mudahnya Beli Rumah, belum smp lg 1 bulan sejak aku launch, sales dah meningkat kepada hampir 300 unit. Aku jual rm10 shj. So dah jadi rm3000 yg aku dpt bln ni. Aku buat sekali jer dan aku letak kat blog aku, bila org search dan berminat, org akan beli. So jika setiap bln dpt sales rm300, cukup la kot dptla cover bil letrik dan harga gula.

2. Trading - korang jual kek coklat (sbg cth). Korang x pandai buat kek? Tak suruh pon korang buat. Korang gi cari je kilang yg produce kek coklat. Diorg jual rm6.50. Korang jual la rm10. Dh untung rm3.50 kan.
Nak jual mana? Jual ikut facebook pon dh boleh senang. Korang pon boleh duk rumah. Setiap malam korang boleh buat marketing, post kat fb. Malam tu jugak dah boleh packing barang utk pos kpd customer. Pagi esok sambil gi kerja korang gi la pos barang. Tak mengganggu masa bekrja hakiki korang.
Bukan kek coklat jer, bukan melalui medium facebook shj. Byk lagi yang boleh dibuat.

3. Property Agent - jual rumah rm100k, dpt komisyen 3%. Tolak ngn agency, dpt la dlm rm2k. Rumah sekarang ni mahal2. Kalau kat kl ni, sebiji apartment pon boleh cecah rm300k. Rumah flat pon rm120k.

Ni lah yg terlintas kat fikiran aku buat masa ni. Kalau kawan2 ada idea lain ttg menjana income lebih, boleh masukkan kat ruangan komen.







20 comments:

  1. Nak bisnes keta sewa tp tak berani. Otak melayu lah katakan.. skarang nak jumpa tuan sifu shahril pun tak berani sbb takut kena marah. Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah, baik jgn jumpa, kalo jumpa aku marah nanti.. huhu

      Delete
  2. Yezahhh....ada cara penyelesaiannya..thanks tuan..

    ReplyDelete
  3. Yezahhh....ada cara penyelesaiannya..thanks tuan..

    ReplyDelete
  4. masih jual ebook mudahnya beli rumah tu?

    ReplyDelete
  5. ebook tu jual selamanya selagi shahrilsidek.com masih wujud.

    ReplyDelete
  6. thanks bos shahril sidek..sbnrnya byk part time yg boleh dibuat... menjual broadband unifi (skrg perumahan baru semua ada port/akses utk broadband ini), jual air miniuman (letak vending machine), letak venidng RO, dgn kos yg rendah return melebihi 50% setahun jika kena pada lokasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, byk jer yang boleh dibuat. kadang2 tu kawan2 kita ni tak nampak atau tak sedar yang peluang tu sentiasa ada.

      Delete
  7. Salam tuan mcm mana nak jadi agen property tu? Ada pautan yang boleh saya rujuk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tanya agent property yg ada. ataupun pegi terus kpd agensi hartanah.

      Delete
    2. Boleh whassap saya utk property agent..0193893499..hehe..thanks Shahril tumpang promote..

      Delete
  8. KlezProperty kan ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. byk lagi yg lain yg lagi hebat dan besar.

      Delete
  9. aku nak jual nasik lemak

    ReplyDelete
    Replies
    1. bgs tu, jual jer. teringat aku satu kisah makcik ni, dia berniaga di kampung aku satu ketika dahulu. pelanggan mmg ramai, mana tak nya, nasik dia byk berbanding dgn peniaga lain.

      Antara rahsia dia berjaya dalam bisnes dia adalah dgn amalan bersedekah. Dia tidak menderma dalam bentuk wang ringgit. Dia menderma dlm bentuk 'nasik'. Katakan harga nasi berlauk pagi rm2 sebungkus, sebungkus ni sepatutnya 2 senduk nasik, tapi dia masukkan 2 senduk setengah. Setengah senduk tu adalah derma dia kpd pelanggan dia.

      Katakan setiap hari dia berjaya jual 100 bungkus nasi, ini bermaksud dia telah menderma kpd 100 orang yang makan nasi dia. Hebatkan makcik ni. Masyaallah.

      Delete
  10. boleh gak beli ni. masih mampu lagi bayar.

    ReplyDelete
  11. KlezProperty terima student practical tak tuan?

    ReplyDelete
  12. Income RM900 sehari "REGISTER PERCUMA"(kalau anda rasa program ini satu penipuan, ia tidak merugikan anda kerana anda tidak pun mengeluarkan modal) Anda hanya perlu ada FACEBOOK/ WHATSAPP/WECHAT termasuk laman sosial yang lainnya. Anda perlu open link di bawah ini dan register. Anda terus dapat USD25×3.4=RM85.00. Selepas tu anda akan dapat link anda sendiri.Anda hanya copy ayat saya ini dan paste dilaman sosial anda. Setiap orang yang buka link anda,anda akan terima ganjaran sebanyak
    USD10×3.4=RM34. 00. Sangat mudahkan??? Anda boleh pilih cara pembayaran sama ada duit $$$ anda dimasukkan ke akaun bank atau cek akan diposkan ke alamat rumah anda. Jangan tunggu lagi. "REGISTER PERCUMA" sila klik link bawah ini dan isi maklumat anda.Belum cuba belum tau dan tidak salahkan kalau mencuba.. http://jobandcash.com/?share=68289

    ReplyDelete
  13. Income RM900 sehari "REGISTER PERCUMA"(kalau anda rasa program ini satu penipuan, ia tidak merugikan anda kerana anda tidak pun mengeluarkan modal) Anda hanya perlu ada FACEBOOK/ WHATSAPP/WECHAT termasuk laman sosial yang lainnya. Anda perlu open link di bawah ini dan register. Anda terus dapat USD25×3.4=RM85.00. Selepas tu anda akan dapat link anda sendiri.Anda hanya copy ayat saya ini dan paste dilaman sosial anda. Setiap orang yang buka link anda,anda akan terima ganjaran sebanyak
    USD10×3.4=RM34. 00. Sangat mudahkan??? Anda boleh pilih cara pembayaran sama ada duit $$$ anda dimasukkan ke akaun bank atau cek akan diposkan ke alamat rumah anda. Jangan tunggu lagi. "REGISTER PERCUMA" sila klik link bawah ini dan isi maklumat anda.Belum cuba belum tau dan tidak salahkan kalau mencuba.. http://jobandcash.com/?share=68289

    ReplyDelete
  14. Mohon bantuan nk jadi ejen hartanah gak..
    Mn nk tuju area jb ni.

    ReplyDelete