Thursday, November 28, 2013

Pajak Vellfire

Salam. Aku kekurangan kereta. Permintaan terhadap kereta sewa sekarang ni amat menggalakkan sehingga kan bilangan kereta yang kami ada ni tak mampu untuk menampung permintaan. Tapi harus diingatkan juga, di sebalik keuntungan, ada juga RISIKO nya. Tak semua orang mampu/sanggup mengambil risiko ini.

Antara model kereta yang aku perlukan buat masa ni adalah:
1. Vellfire
2. Van Hiace
3. Alza





Ni adalah model untuk aku terima pajak buat masa ni. Model lain selain dari 3 model diatas, aku boleh terima sebagai sambung bayar.

Apa2 hal boleh hubungi aku terus di 0179391161.

Monday, November 25, 2013

9 Sebab Kenapa Perlunya Berkumpulan Di Dalam Bisnes

Kenapa perlunya kita berjemaah? Kenapa perlunya kita bekerja dlm kumpulan?
Tak boleh ke nak kerja sorang2? Kan lg sng nak decide apa2 keputusan.

Keupayaan seseorang utk manage sesuatu benda dilakukan bersendirian memang tidak dinafikan. Ada jer yg MAMPU mengharungi ranjau bisnes bersendirian. Ada juga yg tak mampu, mereka ini memerlukan dorongan, semangat, aura dari team yg lain utk menaikkan bisnes mereka.

Byk benda yg aku belajar sepanjang 10bulan aku bergiat secara aktif di dlm group klezcar.  10bulan mmg satu masa yg singkat utk aku katakan aku dah lalui macam2. Tp dengan 10bln ini aku rs aku mampu berkongsi sedikit idea dan cerita.



Knp pentingnya group:

1. SUPPORT.
Setiap ahli di dlm kumpulan akan memcuba yg terbaik utk memberikan sokongan terhadap ahli yg lain. Org luar mungkin boleh memberikan support kpd seseorg itu, tetapi tahap mana atau sejauh mn support itu diberikan mungkin berbeza.

2. AURA.
Aura yang positif akan memberikan kesan yang positif kepada anda. Bagaimana mungkin untuk anda mendapatkan aura yang positif yang lahir dari kalangan orang yang positif jika anda tida bersama dgn mereka?

3. TRUST.
Transaksi bisnes yang mencecah ke amount yang besar seperti ratusan ribu atau jutaan ringgit memerlukan trust level yang agak tinggi. ianya menjadi lagi mudah dan senang jika kita lebih mengenali secara dekat seseorang itu.

4. VISIBILITY.
Manusia lebih mudah ingat apa yang dia SELALU nampak, yang selalu muncul di hadapan matanya. 

5. MENAIKKAN SEMANGAT.
Dalam dunia bisnes, kerap kali kita down. Dan masa kita down inilah kita memerlukan seseorang untuk menaikkan kembali semangat juang kita. Hanya orang yang sama dalam bidang bisnes shj boleh memahami dgn dalam bagaimana kawan mereka dlm ketika dia down.

6. PEMBELAJARAN.
Ianya menjadi satu topik baru, info yang baru setiap kali kita bersama dgn kumpulan. Ada shj input yang baru yang kita tak pernah tahu atau yang kita buat2 tak tahu sebelum ini.

7. HARAPAN.
Agak susah aku nak elobrate point ini. Tapi harapannya setinggi gunung. Harapan apa? Aku tak boleh nak jelaskan. Tak reti untuk di taip.

8. BUSINESS GROWTH.
Kawan A dah melangkah ke level yg seterusnya, perasaan DENGKI dan ingin mengatasi kawan A membuak-buak. Menyebabkan anda terpaksa bekerja lebih keras dan kreatif untuk menyaingi kawan A. Ianya sikap yg bagus tapi jangan lah sampai santau, bomoh plk. Tanya jer si A tu bagaimana dia buat, apa teknik yang digunakannya, insyaallah dia akan bagitau. Amalkan persaingan yang sihat.

9. CONNECTIONS.
Aku tak tahu siapa kenalan si A. Jika aku berkawan rapat dgn si A, secara tidak langsung kenalan luar si A akan aku kenal. Begitu juga sebaliknya. Networking amatlah penting bagi seorang bisnesman. Dan cara yang paling senang untuk mendapatkan connection adalah dgn 'berkawan'.








Monday, November 11, 2013

Alphard Untuk Disewa

Alphard aku baru jer keluar bengkel 3 4 hari lepas. Sedikit penambahbaikan demi menjamin keselesaan dan kepuasan hati pelanggan, maka sedikit 'part' yg ditukar baru. Antara 'part' yg ditukar adalah headlamp (yang dulunya kekuningan walaupun 2 kali dah polish, kuning tu di bhgn dlm), gril (yg dulunya bracket dah patah) dan bumper depan (yg dulunya dah 4 5 kali aku simen dan taruk fiber).
Di bahagian depan jugak aku cat baru. Mengerlip ngelip beb.

Details harga sewa Alphard 2.4 sangat kompetetif.
1 hari rm450.
3 hari rm1200.
1 minggu rm2000.
1 bulan rm6000.

Jika ada kawan2 yg memerlukan khidmat kereta sewa ini Call Shahril 0178772280.
Pelbagai jenis kereta juga turut di sediakan oleh pihak klezcar.com

Gambar si 'pengantin' seperti di bawah:







Call Shahril 0178772280 untuk perkhidmatan kereta sewa di KL dan Selangor.

Friday, November 8, 2013

New Project Undercon - Galleria equine

Sebenarnya info yg aku dapat ni dah 2 hari. Tapi aku tak berkesempatan untuk mengupdate ke dalam blog aku. Undercon adalah satu game yg baru untuk aku. Aku masih lagi mentah dalam game ini. 

Anyway apa yg aku update ni just general info about the project. Untuk details, korang kena buat homework sendri. Selidik dulu latar belakang developer. Tgk dulu lokasi. Buat site survey dulu. Kaji dl market kat sana camner. Barulah decide.

Project Name : Galleria Equine Park
Developed by Global Oriental Bhd
Title Tenure: leasehold
Title tenure : 3.3 acres
Total units : 504 units
Density : 152 units per acre
Target Completion : End of 2016

Every apartment 
: 1 car park (Level 5-Level 7);
: 2 car parks (Level 18-Level 22)= worth RM20k (parking memang mahal skang ni..)

Apartment Size:
1)Type A:-36 units
a)Corner Units
b)760 sq ft
c)2 rooms
d)RM380,000 to RM415,000 (still negotiable)*
* price before discount! RM450psf to RM510psf

2)Type B:-216 units
a)Intermediate Units
b)450 sq ft
c)Studio
d)RM200,000 to RM258,000 (still negotiable)*
* price before discount RM473psf to RM510psf
•Furnishing : Air Cond, Heater, Wardrobe, Kitchen, Lights, etc
1.Intermediate=RM20, 000.00 = RM45psf
2.Corner=RM30, 000.00 = RM40psf
•After Discount & Package: RM430psf to RM498psf = average RM465 psf

Hah korang layan gambar la plak.. aku pon suka gak tgk2 gambar ni..






Wednesday, November 6, 2013

FREE SHARING oleh team KLEZCAR

Sabtu lps merupakan kali ke 8 kami dari team klezcar menganjurkan free sharing kpd orang ramai, dah nama pon free sharing, mestilah ianya tanpa sebarang bayaran. Ramai yg tertanya-tanya kenapa buat free? Ni mesti ada udang di sebalik mee ni. Mesti nak upsale next seminar yg kena byr ribu2.

Ini semua adalah sumbangan dari team klezcar kpd public.  Yer la nk sumbang duit, kami x berapa nk mampu. Apa yg termampu kami hny boleh kongsikan ilmu yg kami ada.

Sabtu depan ni ada lagi. Tapi kali ni kita sentuh pasal Income Tax plk. Speakernya salah seorang team klezcar yg menjawat jwtn sbg pegawai di LHDN. Bukannya kita x nak byr tax, tp at least kena bijak la skit kan.

So kat sini aku buat jemputan terbuka utk semua. Dtg jer, tak yah register2. Frer jer.

Tarikh: 9nov13.
Masa : 10am-12pm
Topik : income tax.
Tempat : klezcar office. No 26 / 3, jln pjs 3 / 34, tmn sri manja 46000, petaling jaya, selangor.

Dan seperti biasa jugak, seat hny ada 40 shj. Kalo lebih dari 40, bersila la jwbnya. Hehe.