Tuesday, October 15, 2013

Salam AidilAdha

2 hari sblm Aidil Adha Tuhan telah menjemput nenek sedara aku. Seorang OKU ( bisu) yg mengidap barah payudara. Dia pergi dgn senang, pd jam 12 tghr dia mengarahkan adiknya utk membaca AlQuran kpdnya dgn menujukkan kitab tersebut. Selesai membaca Yasin, dia menghadap kiblat dan pada jam 235pm, dia pergi meninggalkan  kami semua. Arwah dikebumikan jam 630pm. Hujan renyai2 mengiringi jenazah. Semoga arwah di letakkan bersama dgn org2 yg beriman.

 Tahun ni seperti biasa, aku dikurniakan rezeki utk membolehkan aku mengerjakan ibadah qurban. Antara topik hangat masa begini adalah harga lembu atau lebih tepat lg harga 1 bhgn lembu. Ada yg harga mencecah rm550 satu bhgn. Ada yg murah rm350 jer. Tgk la size lembu dan harga lembu tu.

Pada aku, tak kisah la harga nya rm550 ke, rm350 ke, janji kita mampu. Angka rm550 yu bknnya bsr sgt pon. Jika dibahagikan rm550 kpd 12 bulan, baru rm45.83 sebulan. Dgn rm46 sebulan tu, br menyamai dgn byrn bil letrik jer. Setahun sekali jer kita qurban ni. Personally aku agak sensetif psl qurban ni. Sedangkan hp note3 boleh beli, takkan la nk qurban 1 bhgn pon berkira. Kang Allah berkira plk ngn kita ms Dia nk bg rezeki kat kita kang,  kita jugak yg susah.

Tp ada ramai gak kwn2 aku yg buat keputusan last minute menyebabkan diorg x dpt berqurban. Semua masjid dan surau sudah full. Orang persorangan pon full jugak. Dah x der lembu dah. Jadi kena la plan awal skit. Biasanya apa yg family aku praktikkan, lps jer raya puasa trs pegi booking dgn org yg organize qurban ni. Booking trs brp bahagian yg nak. Jika cukup korum, amik trs sekor lembu.  Lembu tu mmg utk family aku jer. Sng skit.
Jadi kpd yg terlps peluang tahun ni, tahun dpn sila buat tempahan awal skit. Jgn last minute kang terlps lg.

Penat tp puas hati.. seharian duk layan daging. Jika dl bila tang perut jer, mmg aku dan sepupu aku la yg jd mangsa utk settlekan. Skrg ni bila dah besar, job tu turun kpd sepupu yg bwh aku plk. Generasi pelapis baru. Hehe.






No comments:

Post a Comment