Tuesday, August 27, 2013

Financial Management Part II

Aku mula bgtau details yang diperlukan. Last skali slps analisa dilakukan, "Anda tiada masalah kewangan" Damn.. macam mana plk dia ni boleh cakap aku ni x der masalah kewangan sedangkan setiap hujung bulan aku hampir lemas, dan tabungan aku masih kosong. Biar betik dia ni, tak puas hati aku.

3 org kot x silap aku yang berkongsi masalah diorang pd mlm tu. Selesai jer majlis, aktiviti mkn mee goreng. Orang lain pi serbu mee goreng, masing2 kelaparan mana taknya dah pkl 11 mlm tapi belum dinner lagi. Aku tahan perut pegi approach Zaidi, tanya pasal  "Anda tiada masalah kewangan".




Dia cakap pendapatan aku melebihi komitmen termasuk perbelanjaan, so tak der masalah la. Yg ada masalah tu jika komitmen tu melebihi pendapatan. A'aa betul jugak mamat ni cakap.

Tips yang dia bagi kat aku senang jer.

1. Gaji laki dan bini dimasukkan dlm 1 akaun. dari 1 akaun ni akan bayar semua bil, hutang dan juga elaun kpd laki dan bini.

2. Beli buku 555, catatkan semua perbelanjaan harian yang ko guna. Beli air kelapa, isi minyak motor, makan kfc, masuk tandas, bayar sewa rumah. Semua perbelanjaan mesti ditulis. Buat benda ni 3 bulan cukup.

Aku balik jer ke melaka, trs aku buat apa yg disuruh. Alhamdulillah pada bulan kedua slps aku implemen benda ni, ianya mula menampakkan hasil.

Setelah platform kita kukuh dan stabil, barulah kita boleh mula berjinak-jinak ke alam pelaburan. Bagi aku tiada gunanya income dari investment dapat 10k sebulan tapi financial management teruk, habis gitu jer 10k sebulan tu. Macam mana nak handle 100k jika 10k pon tak mampu handle?

Sepanjang perkenalan aku dgn Zaidi, dia ni memang tidak lokek ilmu. Bila dia bukak mulut jer, sah-sah 2 3 jam punya discussion.

Pesan aku kpd yang nak berubah, ubah dulu struktur kewangan anda, stabil dan kukuhkan dulu platform ni barulah mula intai-intai alam investment.

7 comments:

  1. Good sharing bro. Saya jugak dapat jwpn yang sama dari bro zaidi. Saya punya la lengkapkan data kewangan saya. Jawapan simple je. Anyway thanks to bro zaidi. Doktor kewangan ;-)

    ReplyDelete
  2. ermm penah cuba nak rekod segala perbelanjaan... tapi slalu sekerat jalan.. agak sukar .. tapi masih mencuba.. camne cara bro.. disiplin kan diri utk merekod segalanya

    ReplyDelete
  3. Untuk pengguna smartphone android. ade apps di play store. nama expense manager. boleh categorize perbelanjaan mengikut apa kita suka. contoh, food, transport, utilities, car maintenance, others, etc.. layout cantik, design minimalist.

    y plg best boleh set reminder utk ingatkan kita utk rekod expense harian. saya buat reminder pukul 10 malam. sbb waktu tu waktu rileks2 before tido.

    link playstore: https://play.google.com/store/apps/details?id=at.markushi.expensemanager

    ReplyDelete
  4. maknannya tuan, buat catatan harian ya tuan, selepas 3 bulan dibuat catatan kewangan, apa next step. kalau single macam mana?

    ReplyDelete
  5. hehehe..rupa2nya kami terlambat suda..hujung tahun lalu kitaorg pun jumpa jgk beliau tu..mmg berbunga2la hati dgn ayat bliau tu dan membukakn pintu minda kami ttg hal sebenar kewangan kami.Alhmdullilah dr ctu kmi bljr utk stabilkn kewanagn kmi barula skrg ni start dlm bidang hartanah..

    ReplyDelete
  6. stuju dgn tips abg shahril. tips catat rekod perbelanjaan harian tu mmg sy n wife buat stiap hari. mmg nmpk leceh tp membantu kita nk wat kiraan perbelanjaan tiap2 bulan. myb sy bole tmbh skit, lepas wat catatan tu, sy n wife slalu wat kiraan bajet stiap hujung bulan sebelum gaji seterusnya masuk. kami bahagikn pd bbrp kategori perbelanjaan mcm minyak, brg rumah, derma, duit mak ayah, komitmen bulanan. lpas tu isikan sume details dlm kategori tu. wat utk bbrp bulan seterusnya and dr situ kita dah boleh tau kita terlebih blanja pd kategori mana. so dr situ sy and wife da bole plan brp perbelanjaan maks utk stiap kategori for the next month. supaya kita tak lebih berbelanja. pendek kata dgn ada catatan perbelanjaan harian tu mmg mendisiplinkan sy n wife utk belanja pd benda yg perlu and tmbh pendptn pada stiap bulan. smoga tips ni bole diguna pakai utk org lain. =)

    ReplyDelete