Monday, July 22, 2013

Housewife Macam Mana Nak Beli Rumah?

Ada ker orang yang bergelar suri rumah tangga sepenuh masa atau dikenali sebagai housewife beli rumah atas nama dia? Tak heran pon jika laki dia belikan cash rumah tu dan letak nama wife dia atas rumah tu. Yang jadi persoalan dan lebih mengheran kan lagi kat sini adalah, bagaimana seorg housewife dpt beli rumah secara pinjaman dari bank. Ada cara ker? mana ada kan, Takkan la org yang tak ada payslip dpt loan rumah yang harga ratus ribu.

Kali ni aku kongsikan sedikit tips psl topik ni. Benda ni agak pelik dan susah bg org biasa, padahal bg org lain, benda ni biasa jer. X der apa2 yg pelik pon. So jgn block minda yer, terima jer dan buat.

Housewife tak ada payslip. Ke ada yg housewife ada payslip? Mn la tau kot2 suami dia masa bagi duit belanja dapur, skali dgn payslip lagi.
Dan utk membuat pinjaman (loan rumah, loan kereta, apa2 loan ajer la) memerlukan payslip sebagai salah satu bukti yg orang itu ada pendapatan tetap setiap bulan.
Jadi,  buat la payslip.

Adus mcm mn nak buat payslip? Caranya gini. Cari jer kwn2 yg ada sykt, tak kisah la enterprise atau sdn bhd. Jadikan kawan anda ni sbg majikan maya anda. Tak ada kwn2 yg ada sykt? Suruh jer husben anda bukak satu sykt. Dan anda jadi staf maya sykt dia.  Setakat ni paham?

Skrg dah ada sykt maya. Next, soal pembayaran gaji plk. Anda buat la berapa byk gaji yg anda nak. Cthnya gaji yg anda nak rm2600, so setiap bulan suruh la sykt maya tadi tu sediakan cek bernilai rm2600. sediakan CEK yer, bukannya cash. Sebab apa, sebabnya mana ada sykt yg byr gaji staffnya dgn cash, mesti byr dgn cek. Kalau sykt kecik tu ada la kot, mcm warung2, kedai cendol, tu mungkin byr cash la.

Buat benda ni selama plg kurang 3 bulan, dah ada 3 bulan bank statement yang tertera rm2600 kan. Dah boleh apply loan tak? belum lagi.. sabar.. ada lagi dokumen yang perlu sykt maya sediakan utk kuatkan permohonan loan anda ni. Sykt maya tadi kena sediakan Surat Perlantikan dan Pengesahan jawatan terhadap anda.

Ttg caruman KWSP plak, jika anda mempunyai bajet lebih setiap bulan, boleh la anda carum dlm KWSP. ingat, 12%+11%=23% dari gaji anda kena carum dlm KWSP. Jika tak ada bajet lebih, x yah carum pon x per. Cuma tak berapa kuat la application tu berbanding dgn org yang ada caruman KWSP.

Sekarang selesai tak masalah housewife utk beli rumah? Cara ni agak senang la, ada lagi beberapa cara yang agak teknikal untuk di kongsikan. Guna je cara ni dulu. Insyaallah lepas.

29 comments:

  1. Wow.. rahsia surirumah telah terbongkar......

    ReplyDelete
  2. teerbaek bro.. aku baru nak praktikkan 1 lagi cara...

    ReplyDelete
  3. Terima kasih banyak atas perkongsian. :)

    ReplyDelete
  4. kena menepati gaji minimum la kan dan kwsp majikan 12%

    ReplyDelete
    Replies
    1. kwsp dan socso jika ada duit boleh buat. ianya lagi la menyakin kan pihak bank da menguatkan dokumen kita.
      tapi kalau bajet ciput, tak perlu lah buat. Tapi sstgh bank x terima payslip tanpa potongan kwsp yer. Padahal ada je kerja yang berstatus kontrak yang mana company tersebut tidak potong kwsp.

      Delete
  5. salam,terima kasih kerana sudi jawab pertanyaan saya dulu..tapi kalo husband keje gomen, bole ke dia buka co.?lagi satu, kalo saya daftar ssm camne? any suggestion? terima kasih

    ReplyDelete
  6. salam,

    sekadar perkongsian, ada saudara sy buat rumah dengan syarikat ni..qwaris nama company tu kalau tak silap saya...

    ReplyDelete
  7. assalam,,dah penah bt stail gini time nak beli umah.awl thn ni hehehe..kwn yg pena keja bank dl tlg dgn cara ni(dlu kwn keja bank skrg keja company lain)..sekali dia tlg buatkn surat tawaran n pengesahan jawatan...pay slip plak dr company yg dia keja..lepas tu deal ngn staf HR..klu ada peg.bank call..masa tu risau jugak...tp ok lah..Alhamdulillah...


    ReplyDelete
  8. Salam..saya student luar negara..saya dapat scholarship RM4000 sbulan..setiap bulan saya akn simpan 2000..sekarang simpanan saya lebih 15000..pada pandangan tuan, adakah possible utk saya create satu bisnes 'maya' dgn mndaftar syrkat dan kata saya dapat untung 2000 (dgn mntransfer 2000 sebulan ke account malaysia)??atau benda ni boleh jadi illegal?saya sgt berminat nk beli hartanah

    ReplyDelete
  9. Salam.. saya adalah seorang suri rumah sepenuh masa.Dulu saya pernah kerja kerajaan dan mempunyai akaun kwsp.slps berhenti saya tidak lg mencarum.Pendapatan skrg adlh dr rumah sewa atas tanah ibu mertua(rm1,800)+rm100 elaun isteri sebulan.Rumah dibina secara cash.Saya ingin membeli rumah perumahan pula yg berharga rm160k.suami jg tlh pun membeli rumah rm300k,menggunakn loan gov.apa patut saya buat?? saya tidak mahu menggunakan nama suami untuk membeli rumah tersebut. plz reply..email saya: pisangcucur@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat payslip skrg dan byr epf smula. Buat2 kerja dgn company husbnd. Tp sblm tu husbnd kena ada company la dl.

      Delete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Terbaik! Ternganga {betol ke eja} saya baca ni :O

    ReplyDelete
  12. Gaji saya 2 ribu lebih tp comitment tinggi .balance rm1000 je. Keje gomen. Nak beli rumah pertama
    . Husband keje freelance gaji 5000 sebulan. Tp takde payslip

    ReplyDelete
    Replies
    1. byknye gaji kamuorg..itupun masih pening2..haiii...kitaorg gji ciput je tu yg nk bljr bisnes ni...uhuhu

      Delete
    2. kena buat payslip la utk suami tu. bank tak suka jika keje freelance, sbb tiada income tetap. so kena 'tunjuk' kat bank biar husband tu ada income yg tetap

      Delete
  13. Salam, sy nk try buat cara macam ni guna nama isteri. Pasal comp. maya tu. Bleh ke guna comp. isteri (buat thn lepas), pastu byr gaji dia tiap2 bulan & buat kwsp. dr beginning pkai nama die je.. (psl xnk buat comp. maya lain)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh. cth company Etika Wawasan Enterprise, bank tak tahu pon siapa pemilik company tu. dan mmg tak pelik pun jika company tu milik isteri, dan isteri dibayar gaji oleh company tersebut setiap bulan.

      Delete
  14. salam,kalau bank nak ea form untuk buat loan rumah ,camne ye,tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena declare tax barulah dokumen kita tu power. Tapi ada je bank yang tidak perlukan dokumen ni.

      Delete
  15. saya bkrja swasta brgaji basis 1836+ elaun tetap RM200 = RM2036 nama saya xbrape clear ada ctos sbb jadi pnjmin sedara beli motor tapi die xbyar jdi nma sya kne ctos. Istri sya xkje lgi msih jga ank istri ada diploma.. Ada tak spe2 boleh tolong wat payslip, confom latter , account statment maya utk isteri sya...Payslip tempt kje lama istri ada lgi tpi xleh guna sbb istri dh xkje sne lgi. Klu ada sbarang maklumat atau cara2nya plez email saya afzain_blackparade@yahoo.com.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena cari kawan rapat dlm kes ni. dan jika mampu, better clearkan ctos tu. hutang motor rasanya tak sampai rm5k, (dgn harapan sedara tu beli motor kapcai biasa la), so dgn byr gutang rm5k tu membolehkan sedara untuk membuat loan rumah yang beratus ribu lagi.

      Delete
  16. Salam..sy suri rumah..sy tak berapa fhm bab bayar gaji tu..sediakan cek 2600 tu..sebut scr maya kn?so gj tu pulak cmne..maya jugak ke..please sy nak tahu sgt.mohon js baik tuan terangkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cek tu tak boleh maya, kena betul2 cek yang bernilai rm2600, kena betul2 masuk dlm bank, sbb kita nak bank statement yang betul-betul.

      Delete
  17. Salam encik. Suami saya keja gomen n ada company enterprise.. saya pun ada company enterprise, jd kalau nak beli rumah just guna company saya la kn tanpa jd pekerja kpd suami?

    ReplyDelete