Friday, February 8, 2013

Proses Gegar Tenant Yang Tak Bayar Sewa

Semalam aku bersama dgn beberapa ahli Gerila Tenant Management yang lain pegi berjumpa dgn tenant yang sudah 4 bulan tak bayar sewa. Unit ni sebuah kondominium di kwsn yang dihunu oleh org-orang yang agak berada. Sewa pon dah rm1k keatas.

Unit ni disewa oleh 2 pemuda bujang, diorang setup company sendiri. Kirenya diorang ni businessman jugak la. Bgs2, berjiwa business, sama dgn aku. Hehe.

Owner unit ni ada skali, lagi memudahkan proses sbb tenant alan percaya yg kami ni merupakan pihak yang dipertanggungjwbkan oleh owner utk menguruskan hal ini. Kdg2 tu tenant ni boleh
pertikaikan smada kita ni adakah pihak yang betul2 diamanahkan oleh owner atau tidak.

Pkl 945 kami berjumapa owner di tempat parking pelawat kondo tersebut. Sedikit pervincangan mengenai modus operandi dan apa yg owner harapkan hasil dari perjumpaan mlm ni di bincangkan.
Owner mengambil kata putus utk tidak lagi menyewakan unit ini kpd mereka. Ok, now we know what we want.

Smp jer depan unit, salam diberi. Tenant jawab salam dan buka pintu. Kami di pelawa masuk ke dalam rumah. Keadaan rumah biasa shj, tak der la kemas sgt sbb yang duduk tu lelaki bujang. Tgk sekali imbas, tiada kerosakan major terhadapt unit ini.

Perbincangan dimulakan oleh pihak tenant. Alasan yang diberikan kenapa mereka tidak membayar sewa selama 4 bulan adalah kerana mereka masih lagi menunggu payment oleh client mereka. Mereka merayu supaya diberikan sedikit lagi tempoh masa dan mereka masih lagi mahu untuk menyewa unit tersebut. Tapi owner dah nekad untuk tidak lagi menyewakan unit tersebut kpd mereka. Mereka di beri notis supaya berpindah selewatnya pada 15Feb2013.

Pebincangan kami berjalan lancar, cuma ada beberapa ketika tenant mengeluarkan ayat-ayat kerek. Small matter jer bagi aku. Satu surat rela keluar pada selewat-lewat 15Feb13 di tulis oleh penyewa itu sendiri dan disimpan oleh owner sbg rekod.




12 comments:

  1. saya tak faham kenapa orang yang kesuntukan wang boleh meletakkan bayar sewa sebagai least priority. sedangkan itu kan tempat tinggal.
    jika duit ada 1000, bayar sewa dulu, then bayar bil air dan elektrik. then duit makan sekadar lepas nak hidup dan bernyawa. then baru top up hp. ada duit beli motor. duit dating dan miscellaneous last sekali.

    tapi ada segolongan manusia, duit ada 1000 je. makan sedap, top up hp, dating, bayar kereta dan miscellaneous. ada baki baru bayar sewa dan bayar bil.

    aishhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tu kita ni jadi tuan rumah.
      Sebab tu mereka jadi penyewa kita.
      Sebab tu kenapa kita berbeza dgn mereka.
      (Tapi ada jugak otai hartanah lain yang masih lagi menyewa.)

      Bagi sy ini semua adalah PILIHAN. mereka memilih utk spend duit kpd rokok, makan yang mahal2, shopping tetapi tidak membayar sewa rumah.

      Delete
    2. ya betul dan orang ini lah yang buat kacau tak bayar sewa rumah ni. kena elak orang sebegini

      Delete
  2. yep, 4 bulan dah kronik, perlu mereka keluar. kalau setuju nk extend, mmg x terbayar jugak

    ReplyDelete
  3. Risau jugak bila nak jadi 'tuan rumah' ni.. mampu ke nak gegarkan tenant kalau diorang tak bayar sewa nanti...? harap-harap berjalan lancar...aminn..

    ReplyDelete
  4. Kena pantau slalu..., jika lewat berapa hari mesti kasi satu cal utk reminder... Cegah sebelum parah

    ReplyDelete
  5. Itu sebab sebelum sewa kena minta dokumen2 penting agar kita boleh agak disiplin komitmen penyewa

    ReplyDelete
  6. Pening juga dapat penyewa camni..Nasib baik rumah sewa pertama dulu dah pergi seminar AE, memang dapat penyewa yang ok dan tidak menyusahkan....

    p.s ;teringin juga nak berjV dengan bro..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah pentingnya pegi seminar.

      p.s: insyaallah, ada rezeki boleh jv.

      Delete
  7. lagi malang kalau si penyewa tu buat dajal kat rumah tu..tuang simen dalam mangkuk tandas ke ape ke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takut jgk perkara tu berlaku. tp kita ckp baik2, insyaallah benda yg baik2 akan berlaku.

      Delete
  8. Geram gak ler kalau dpt penyewa cam ni...sy pon dah terkena...

    ReplyDelete