Thursday, January 31, 2013

Kekalahan di hujung bulan Jan13

Pagi tadi aku mewakilkan client aku untuk membida sebuah unit apt di kawasan yang aku selalu main. Kebanyakan client aku meletakkan tanggungjawab 100% kepada aku utk rekemenkan unit yang terbaik dan harga yang terbaik mengikut kepakaran yang miliki. Dan sebab ini lah servis aku berbayar pada kadar yang amat berpatutan.

RP rumah ini adalah rm43k. MV rm75k-80k. Kebiasaannya unit area sini boleh dimenangi pada harga rm50k shj. Mungkin juga di sebabkan unit ini di tingkat 1, ianya mengundang 9 pembida, setiap kenaikan rm2k dan harga last adalah rm65k.

Aku hanya mampu tersenyum shj. Nak buat mcm mana, dah bukan rezeki aku dan rezeki client aku. Terpaksa aku akui yang market sekarang ini, agak sukar utk mendapatkan rumah lelong yang 30-50% below mv. Jika dapat 20% below mv pon dah cukup bgs.

Tapi kesabaran diperlukan jika nak main rumah lelong ni. Jangan hanya baru kalah 2 kali, dah putus asa. Untuk listing yang seterusnya, sesiapa yg berminat dan benar-bernar bersedia untuk membeli, boleh lah pm aku di facebook.

Wednesday, January 30, 2013

Lanson Place Condominium, Jln Ampang Hilir For Rent

Ini aku ada unit untuk disewakan. Unit ni terletak di Lanson Place, Jln Ampang Hilir, 55000 KL. Sesuai untuk golongan elit yang berkerja di sekitar KL. Terletak di segitiga emas kuala lumpur. 

Ada beberapa unit yang sedia untuk didiami dgn kadar segera. Unit ini berkeluasan dari 1600 sqft hingga ke 2900 sqft (penthouse). Sewanya pula bermula dari RM5500/bulan untuk partial furnish dan fully furnish bermula dari rm6500/bulan.

Apa fasiliti yang terdapat dalam condo ni?

Room Amenities
TV
Satellite TV
Wired/ Wireless Broadband Internet Connections
Voice Mail, Fax Point, IDD and DID Telephone Lines
Full Kitchen with
- Microwave Oven
- Refrigerator
- Electric Stove with Hood
- Chinaware, Glassware and Crockery
- Comprehensive Cooking Utensils
Hair Dryer
Iron and Ironing Board
Personal Safe
Electronic Key Lock System
Air-Conditioning with Individual Controls
Radio Alarm Clock

Facilities
Fully Equipped Gymnasium with Saunas and Aerobics Room
Swimming Pool
Spa
Meeting and Function Rooms
Internet Room
Children's Playroom
Self-service Launderette
Convenience Store
Café at Lanson (7:00am to 10:30pm)
Residents' Lounge
Covered Car Park with CCTV Surveillance

Jika ada company atau individu yang berminat untuk menyewa secara 3bulan/6bulan/1tahun boleh menghubungi Shahril di talian 017 939 1161








Boleh berenang-renang lagi.





Sunday, January 27, 2013

Pulangnya En Sidek ke Rahmatullah

Lama aku tak update blog. Agak sibuk dgn marketing kereta sewa, agak sibuk dgn training menjadi seorg trainer, agak sibuk menguruskan rumah-rumah yg dimenangi pd bln2 lps. Rabu yg lps aku ada masuk 4 unit lelong pd jam 230ptg. Semua dokumen dh aku sediakan beberapa hari sblmnya. Cadangnya aku sendiri yg akan turun membida, nak lpskan gian skit dh lama tak turun bidding.

Pd jam 4pagi, hari rabu, aku mendapat panggilan dari nombor abah aku. Tergamam, terkejut, kaget, itu la perasaan aku ms aku tgk nama yg muncul kat skrin handphone aku. Ni mesti ada benda tg kurang baik, getus hati kecik aku. Aku jawab panggilan tersebut dgn ucapan Assalamualaikum. Ucapan salam aku disahut dgn tangisan, dia cakap yang abah aku dlm keadaan tenat, minta aku pulang dgn kadar segera. Aku cakap, ok aku akan pulang pagi nanti.

Aku minta isteri aku siapkan baju dan barang2 nak balik kampung. Aku call partner runner aku utk mewakilkan pegi membida. Tak berjawab, tgh tido lagi, mana tak nya jam baru pukul 430 pagi.
Pukul 7 pagi aku call lagi dan dia jawab panggilan aku. Aku suruh dia dtg dgn kadar segera utk collect dokumen dan bank draft kat rumah aku. Pkl 8 dia sampai rumah aku, aku bagi semua dokumen termasuk kunci viva dan juga kunci alphard. Mintak tlg dia utk handle 2 biji kete sewa aku.

Pkl 830 aku bergegas bergerak pulang ke kota bharu. Dlm perjalanan pulang, aku terima byk call dari customer, customer kereta sewa dan juga customer tiara beach resort. Rezeki datang tanpa di duga. Aku handle semua urusan dgn cara yg terbaik yg aku bole handle.

Sampai kat kampung dah pukul 6.40ptg. Abah aku dlm keadaan tak sedarkan diri lagi. Bila aku smp dan cakap kat telinga abah aku, aku dpt melihat titisan airmata abah aku mengalir. Hny tangisan abah aku jer yg aku mampu ligat respon dari avah aku, tiada kata-kata yg dikeluarkan oleh abah aku. Kakak aku sampai pukul 9.30pm. Pukul 1010pm abah aku mengghembuskan nafas yang terakhir.
Seolah-olah abah aku menunggu kesemua anak dia sampai, barulah dia pergi.

Apa pun aku bersyukur yang abah aku tak 'sakit' lama. Arwah tenat tak sampai 24jam. Sempat jugak aku menjalankan tanggungjawab aku sebagai seorang anak. Aku, adik lelaki dan abg ipar aku membantu dlm proses memandikan si arwah. Kami bertiga juga mengusung jenazah ke tanah perkuburan. Dan kami bertiga juga yang 'menyimpan' si arwah ke dlm liang lahad.

Malamnya majlis tahlil dijalankan. Alhamdulillah semuanya berjalan dgn lancar. Terima kasih kepada semua yang membantu dan tak lupa yang mengucapkan salam takziah dan doa.


Wednesday, January 23, 2013

Rumah sewa negative cashflow part 2

Posting ni aku tujukan khas kpd salah seorang peserta langkah 3 Hartawan Hartanah. Ceritanya lebih kurang begini. En Is beli sebuah apartment dan selamat disewakan kpd satu keluarga. Yg sedihnya, en Is berada dlm situasi negative cashflow, -rm224 tidak termasuk dgn maintenance.

Sedangkan harga market sewa kat sana sudah meningkat ke paras yg mana boleh menjanakan positive cashflow rm400 sebulan. Persoalan aku kpd En Is, kenapa tak naikkan kpd harga market?

Jwpn yang diberikan adalah salah sorang anak penyewa itu sakit, kena dialisis buah pinggang jika tak silap aku. Wayar berselirat kat badan si anak itu dan ini yg menyebabkan En Is tak sampai hati nak naikkan sewa dari rm600 kpd harga sewa yg terkini. Kita ambil contoh harga sewa terkini rm1200. Pernah satu ketika En Is beriathu penyewa utk menaikkan kadar sewa, penyewa itu membalas sms beserta gambar anaknya yang dlm keadaan sakit. Terus terbantut niat En Is utk menaikkan sewa.

Sekadar gambar hiasan

Kalau korang di situasi En Is, apa yg anda akan buat?
Halau penyewa?
Naikkan sewa?
Maintain negatif cashflow rm400 setiap bln?

I have a great idea to solve this problem. Cara yg aku fikirkan ini mungkin nampak kejam di mata sesetengah pihak. Tapi di mata aku, ianya merupakan cara win-win situation.

Idea aku adalah dengan memindahkan penyewa tersebut. Pindah ke mana? En Is KENA cari sebiji rumah sewa lain yang berdekatan situ, cari flat jer yang harga rm400-600, kita ambil contoh flat tu beharga rm500 sebulan. En Is bayarkan deposit dan sewa kepada owner. Pindahkan tenant sekarang dari rumah En Is ke flat yang baru disewa tadi.

Cakap dengan tenant lama tu yang dia tak perlu bayar apa-apa amount pun terhadap flat itu, semua sewa bulanan En Is yang akan bayar. Kira nya tenant tu duduk free jer, kan anak dia sakit, bantulah. Jika sebelum ini tenant tu terpaksa membayar sewa bulanan rm600 kepada En Is, sekarang tenant tu tak perlu bayar apa2 pun, cuma kena pindah jer ke rumah yang sedikit kecil.

Flat yang En Is sewa tadi ada 3 bilik, 1 bilik utama di diami oleh tenant lama, 2 bilik lagi En Is akan sewakan kepada orang lain. Setiap bilik disewakan pada kadar rm250. So 2 bilik rm500, jumlah ini dah boleh cover sewa satu rumah.

Dipermudahkan cerita, sewa flat 3 bilik rm500, 1 bilik utk tenant lama, free jer tak yah bayar apa2. 2 bilik lagi di sewakan pada harga rm250 setiap satu.

Apartment En Is yang tenant lama tinggal tu dah kosong dan boleh disewakan pada kadar semasa iaitu rm1200. Disini En Is akan dapat cashflow positif rm400 setiap bulan.

Kesimpulannya:
- Tenant lama yang anaknya kena dialisis dapat dikurangkan beban, daripada membayar sewa rm600 kepada rm0 sahaja.
- En Is mendapat cashflow positif rm400 daripada harga sewa baru apt dia.

Friday, January 18, 2013

Lokasi... lokasi... lokasi...

Ramai penulis buku/blog menyarankan pemilihan lokasi teramat penting dalam membeli rumah. Tidak dinafikan sama sekali. Pemilihan lokasi memainkan peranan besar dlm bidang hartanah ini. Jika silap pilih lokasi, kesannya yg kemungkinan akan dihadapi oleh pemilik adalah seperti :

a) tiada kemasukan penyewa bg tempoh yang lama.
    Pemilik terpaksa mengeluarkan duit poket sendiri untuk membayar installment kepada pihak bank,  
    seterusnya cashflow menjadi -ve. Daripada harapan untuk memiliki asset telah bertukar menjadi liabiliti.

b) value rumah tidak naik-naik dlm tempoh beberapa tahun.
    Rumah tak ada penyewa, nak jual tapi harga pasaran tak naik-naik. Kalau jual mestilah sama dengan
    harga beli dulu, bila kira balik kos lawyer, mrta, penalti dan valuation jwbnya -ve la, siap kena topup duit
    lg.

Jgn kerana harga yang ditawarkan samada dari pihak pemaju ataupun pihak penjual mengaburi keputusan yang dibuat. Ayat-ayat best yang selalu digunakan oleh pihak penjual adalah seperti
"Harga ni dah murah, lagipun tempat ni akan membangun satu hari nanti". 

Penggunaan perkataan "akan" amatlah berisiko. Ianya terlalu subjektif. Bila akan membangun tu? mungkin tahun depan? mungkin 5 tahun lagi? mungkin juga 10 tahun lg.. dan mungkin juga tak bangun-bangun..



Sanggup ke anda mengambil risiko ini jika anda hanya mengharapkan info yang di berikan oleh pihak penjual sahaja. Ingat, pihak penjual selalu dan akan sentiasa cakap benda yang baik sahaja.

Bagi saya, saya suka beli rumah di kawasan yang telah membangun, yang dah established. Saya suka dengan pendekatan ini sebab:

a) saya boleh menilai fasiliti yang ada di kawasan ini dan sekitarnya. 
Kemudahan ini penting bg menjamin saya boleh menyewakan unit saya ini dalam jangka masa yang singkat.  Fasiliti seperti kedai, stesen bas, lrt, stesen minyak, klinik, sekolah dll boleh dijadikan sebagai kayu pengukur. Lagi banyak fasiliti yang ada di tempat itu, lagi bagus.

Kewujudan McDonalds dan KFC juga satu kaedah yang bgs, ini kerana pihak mereka telah membuat kajian yang terperinci mengenai tempat itu sebelum membuka branch mereka di tempat itu.

b) Saya boleh menilai siapa yang menjadi majoriti penghuni di sana. 
Kita boleh melihat kaum mana yang menjadi penghuni utama, adakah bangsa asing (Indon dan Negro), adakah kaum India atau pun Cina. Jika target market untuk penyewa kita adalah kaum Melayu, mestilah penyewa selesa jika majoriti penghuni di kawasan itu melayu jugak.

Kalau kita sendiri pun, mana la kita nak tinggal di rumah tu jika satu blok tu bangsa asing, hanya kita jer yang melayu. Tak ramai yang boleh menghadapi keadaan ini walaupun kita semua ni Satu Malaysia.

c) Mengurangkan risiko "akan membangun".
Tiada lagi istilah akan membangun sebab kawasan tu sememangnya dah membangun.

Lagi padat kawasan tu, lagi jem kawasan tu.. lagi bagus untuk  pelaburan.
Itu menunjukkan kawasan tu  mempunyai permintaan  yang tinggi.

Tuesday, January 15, 2013

Part II: JV

Ramai yg menyatakan hasrat mereka utk ber JV dgn aku setelah aku post mengenai JV. Ini merupakan salah satu cara bagaimana aku mengatasi MoF (Margin of Finance) 70% yang dikenakan oleh pihak Bank Negara.

Tapi cara ini memerlukan modal yang agak tebal. Mana tak nya, cth 1 rumah yang beharga rm100k, so busuk2 sorang kena kluar rm10K. Tukar nama, repair rumah, carikan buyer, payment plg cepat rumah tu akan dpt dlm masa 1 tahun. Tu dah di kira cepat sgt la tu. Katakan dpt untung bersih sorang dpt rm10k. Ok la tu, modal rm10K, setahun dpt untung bersih lagi rm10k.

Dan jadi rm20k, boleh JV utk 2 bijik rumah plak. Repeat the same process jer la.
Dan di sebabkan oleh faktor ini lah aku hny boleh JV untuk 1 biji shj buat masa ini. Aku harap rakan JV yang aku pilih ini dpt bersama-sama aku untuk mengorak langkah lebih jauh lagi di kemudian hari. Untuk projek ini, aku dah ada target unit utk di bid.

Alhamdulillah jugak pada sorang client paling jauh aku kerana offer untuk JV dgn aku, dgn menggunakan kaedah atau cara kira-kira yang berbeza dari apa yg aku ceritakan sblm ini. Aku akan buat yang terbaik agar kita mendpt keuntungan yang diberkati. Aku masih lagi mencari unit yang sesuai untuk projek ini.



Friday, January 11, 2013

Seminar Pelabur Underground

Kepada yang di luar sana yang masih lagi mencari-cari jenis pelaburan yang ada di Malaysia, jenis pelaburan yang boleh menjana keuntungan yang berlipat kali ganda, jenis pelaburan yang dah terbukti berkesan.. 

Ini dia, beberapa otai yang merangkap sebagai sifu aku telah mengadakan satu sesi Seminar Pelabur Underground yang akan berlangsung pada awal Februari nanti.




Apa yang ada dlm seminar ini??

Seminar Strategi Pelabur Underground ini adalah :
Seminar 2 hari PENUH (dari pagi hingga ke petang),
Perhimpunan pakar-pakar pelaburan seantero Malaya,
"Mereka" ini adalah pelabur-pelabur senyap a.k.a. Underground yang terkenal
Bukan mudah untuk mengumpulkan pakar-pakar ini dibawah satu bumbung pada satu masa ,
kesibukan dan aktiviti mereka membataskan mereka untuk berkongsi RAHSIA mereka.
Mereka akan merungkai segala persoalan tentang apa jua pelaburan yang mereka lakukan. KEMAHIRAN, PENGALAMAN dan ILMU yang bakal disampaikan kelak adalah tidak ternilai untuk diletakkan sebarang tanda harga.
Ini mungkin peluang terakhir anda untuk berjumpa dengan mereka dibawah satu bumbung !!!!


P.S - Tak semua pelaburan itu sesuai untuk seseorang individu bergantung kepada matlamat dan tujuan individu tersebut. Elakkan melabur secara melulu, sertai kami.

P.S.S - Untuk menjadi seorang pelabur yang berjaya, pastinya akan mengambil masa bertahun-tahun untuk try and error. Dengan sertai Seminar Strategi Pelabur Underground, pengalaman dan segala risiko pelaburan akan dibongkarkan supaya anda tidak tersilap langkah.

P.S.S.S - Seminar ini mempunyai kuota yang amat terhad. Jadi anda HARUS BERTINDAK SEKARANG!! Jangan tunggu lagi.


So, bg korang yang tgh mencari apa apa 'lubang-lubang' pelaburan, ini la masanya, ini lah peluang nya.. KLIK DISINI --> Seminar Pelabur Underground

Wednesday, January 9, 2013

Beli rumah melalui cara Joint Venture

Kenapa nak kena beli rumah dgn cara JV? Ada beberapa sebab musabab yang jv ni mengambil tempat. Dah ramai yg menggunakan kaedah ini utk pergi lebih jauh dlm game property investment ini. Apa pro n kon kaedah jv ini?

Biasanya kaedah ini adalah melibatkan 2 belah pihak. 1 pihak yang mn namanya digunakan utk apply loan dan secara automatik rumah itu adalah di bawah nama pihak ini. Mnkala 1 pihak lagi adalah pihak yg mengeluarkan modal, tenaga dan kepakaran dia.

mcm mn kaedah ini berfungsi? aku terangkan dgn lebih lanjut setakat mana aku tahu. Cthnya si A berkerja dan boleh buat loan rumah sebanyak rm200k dan dia baru sahaja memiliki satu biji rumah, so ianya akan melayakkannya utk mendapatkan loan sebanyak 90% sebab loan yg kedua. Dan si B pula ada kepakaran, dah ada byk pengalaman dalam dunia hartanah ini. So, si A dan si B berpakat utk JV. Biasanya semua kos yang terlibat adalah dikira 50-50. Jika modal semua skali adalah rm18k, so sorang kena kluarkan rm9k.



Nama rumah tu atas nama si A dan loan pon atas nama si A. Jadi utk protect interest si B, lawyer akan buat satu agreement sampingan yg menyatakan unit tu sbnrnya adalah perkongsian di antara si A dan si B.

Semua untung rugi akan dikira 50-50. Jika installment bank rm500 dan sewa hanyalah rm450, maka rm-50 tu haruslah di bahagi sama rata antara si A dan si B. Bila jual katakan untung bersih rm32k, so sorang dpt rm16k la. Jgn igt time untung jer, time rugi tu kena pikir jugak yer.

Kenapa si A nak kena JV dgn si B? kerana risiko dibahagi 2. Jika unit tersebut mengalami negative cashflow, so 2 org yg akan menanggung kerugian itu. Sebab yang kedua, pengalaman dan kepakaran si B dalam membuat penilaian terhadap satu-satu property.

Secara individu, setakat hari ini aku tidak pernah JV dgn mana-mana pihak. Tetapi hari ini aku ada offer untuk JV dgn seorang sahabat aku. Apa yang aku offer adalah 60-40. Dari segi modal, aku akan kluarkan 40% dan sahabat aku kluarkan 60%. Manakala untung rugi sebelum dan selepas jual, 50-50.

Kenapa aku sikit jer, hny 40%? Aku buat semua kerja. Dari segi carikan listing, tengok unit, cek mv, cek sewa, pegi bid, apply loan, hire lawyer, hire kontraktor, cari penyewa. Dan yang plg mahal adalah kepakaran aku untuk mencari permata yang akan digilap.
Kenapa sahabat aku kena 60%? Sebab dia hny sediakan dokumen utk pegi bid dan dokumen utk apply loan shj. Tu jer keje dia. Ianya di ibaratkan sleeping partner.

Apa kriteria aku dalam mencari sahabat JV?
1) Jujur dan Amanah
2) Mestilah boleh apply loan rumah lagi.
3) MoF mestilah 90%.
4) Tak kalut dan tak fussy
5) Amat di galakkan utk staff gomen, jika loan tak lulus, bole apply Personal loan utk byr rumah lelong.

Biasanya projek JV ini adalah bertujuan untuk flipping. Unit yang di JV akan dijual secepat yang mungkin, kalau 3 tahun tu dah consider cukup lama. Kenapa tak sesuai ke kalau hold lama2? Masalah di sini adalah ianya melibatkan 2 individu. Berbagai-bagai mslh atau hal mungkin akan timbul sepanjang JV ini berlangsung. Ada yang tak sabar2 nak jual rumah tu sbb nak pakai duit utk beli kereta baru. Ada yang tak nak jual rumah tu sebab nak simpan utk duduk sendri. Macam2 hal yang dah aku dgr dari kaedah JV ini.


Saturday, January 5, 2013

Doakan Agar Pakcik Sidek Cepat Sembuh

Aku tak sangka yang destinasi percutian aku ke Sabah bertukar ke Kelantan mempunyai hikmah yang cukup besar. Tak di sangka-sangka, ayah aku tiba-tiba menjalani pembedahan pada tghr tadi. Alhamdulillah, aku diberi kesempatan utk ada di sisi ayah aku di kala dia memerlukan sokongan moral dari ahli keluarga yang lain.

Ayah aku mengalami kanser usus. Tapi biasalah orang tua, tak bak pegi hospital, hanya berubat secara kampung shj. Last2 usus pecah.
Pembedahan bermula dari jam 1230 tghr dan berakhir pada jam 420 ptg, hampir 4 jam. Doktor terpaksa buang kira-kira 1 kaki panjang usus yang pecah.

Alhamdulillah, reaksi positif diberikan oleh ayah aku apabila dia keluar dari bilik bedah. Lega.... Dia boleh bercakap dgn nada biasa, masih lg boleh senyum..

Aku amat berharap yang kawan2 sudi mendoakan agr pakcik sidek bin mamat cepat sembuh dan sihat seperti sebelum ini.


Thursday, January 3, 2013

Blog Aku Disenaraikan

Yes, akhirnya.. Akhirnya blog aku ter listed di dalam bloglist Aaron Aziz ini. Satu penghormatan yang besar bagi aku yang baru berjinak-jinak dlm dunia blogging. Terima kasih.

Aku ceritakan sedikit pasal mcm mana aku boleh terjerumus ke dalam kancah blogging ini. Serius, aku ni memang tak pandai IT. Sebab tu lah korang tengok blog aku ni simple, just pakai template yang basic yang di sediakan oleh pihak google.

Mulanya aku mmg tak terlintas nk ada blog sendri, apatah lagi nak ada follower. Semuanya bermula selepas aku kerap kali menerima soalan yang sama dari orang ramai mahupun dari kawan-kawan aku. Aku menjadi penat, penat untuk menjawab soalan yang sama berulang-ulang kali. Setelah seorang kwn aku bertanya soalan yang sama itu, aku pon dgn spontan menjawab, "Ni dah masuk kali ke 172 aku dapat soalan yang sama mcm ni. Aku malas nak jawab soalan ko skrg ni. Malam ni aku akan buat blog, dan kalau ko nak tahu jawapan ko tu, ko tgk la blog aku, nanti aku bagi link blog aku pada ko". Malam tu jugak aku google cara-cara nak buat blog, dan akhirnya wujud lah www.shahrilsidek.blogspot.com. pada 19 Sept 2012.

Dengan lafaz Bismillah aku rasmikan blog aku yang tak seberapa itu. Sejurus selepas perasmian itu, aku di pm oleh Jurulatih Hartanah No1 Malaya utk membeli domain dan tidak lagi menggunakan blogspot. Atas bantuan beliau dan seorang lagi sahabat aku, maka domain berjaya di beli dan 4 hari kemudian, http://www.shahrilsidek.com/ muncul di persada IT sebagai underground property investor.

Banyak cerita-cerita pasal property aku kongsikan dalam blog aku ni. Kebanyakannya apa yang dah aku lalui sepanjang aku bergelumang dalam dunia hartanah ini semenjak tahun 2009. Sejak dari itu, bilangan pengunjung yang melawat blog aku semakin hari semakin bertambah. Dari hanya 5 orang sehari, naik ke 50 orang, naik ke 120 orang, naik lagi ke angka 400 orang, dan yang tertinggi setakat ini, ianya mencecah 1000++ orang dlm masa sehari. Sungguh aku tak sangka ramai jugak yang mengintai penulisan aku ni.

Apa yang aku dapat dari blog ini?

Banyak sangat.. Antaranya kenalan baru. Sejak aku menawarkan sservis lelong A-Z pada umum kira- kira sebulan yang lalu, setiap minggu ada sahaja orang yang aku tak kenal akan buat appoinment untuk berjumpa dgn aku face to face. Ada yang baru nak bljr hartanah, ada yang nak mintak aku tlg aju ajar bagaimana beli rumah lelong, ada yang dah ada cash ratusan ribu dan hanya menunggu signal dari aku utk beli rumah. Macam-macam. Secara tak langsung network aku semakin berkembang melalui blog aku ni.

Client. Majoriti client aku yang menggunakan servis rumah lelong A-Z yang aku sediakan dtg nya dari blog ni. Tak pernak aku sangka yang sambutan amat menggalakkan sehinggakan aku terpaksa memperlahankan sedikit operasi rumah lelong ini agar penyusunan fail-fail dan segala documentation dapat aku susun kembali.

Sebelum aku bergelar self employed, aku target main income aku adalah melalui kereta sewa dan income tambahan adalah melalui agent rumah lelong dan subsale. Tetapi, ianya terbalik sudah. Income sebagai agent lebih besar dari income kereta sewa. Rezeki Allah Taala. Semoga dengan rezeki yang Dia beri ini, dapatlah aku kongsikan gunakan ke arah jalan kebaikan, ingatan kepada diri aku sendiri.

Wednesday, January 2, 2013