Friday, December 27, 2013

#Free Sharing Oleh CEO KLezProperty, Tuan Kay Mustafa

Mungkin ada kawan-kawan diluar sana yang tidak aware lagi akan kewujudan Free sharing yang pihak KLezCar dan KLezProperty organize. Matlamat utama pihak kami adalah untuk memberi kesedaran dan ilmu kepada masyarakat di luar sana dengan percuma.

Apa yang akan kami kongsikan didalam sesi free sharing ini?
Kami akan kongsikan pengalaman kami, pengetahuan kami, cerita kami, nasihat kami di dalam bidang yang kami mahir kepada orang ramai.

Berapa kos atau yuran pendaftaran?
Free sahaja. Tak perlu bayar apa-apa pun. Dtg dan dgr sahaja.

Kenapa Free? Ni mesti ada udang di sebalik mee..
Ini adalah sumbangan CSR kami kepada masyarakat umum. Ilmu yang kami ada ini harus dipanjangkan supaya ianya memberi kami sedikit bekalan ketika kami bergelar arwah.
Semua kos seperti dewan, elektrik dan air disponsor sepenuhnya oleh pihak KLezCar dan KLezProperty. Semua ahli di dalam team ini terlibat secara langsung.

Ni mesti nak upsale atau menjual apa2 produk ni kan?
Syarat utama yang pihak kami kenakan kepada semua speaker adalah ianya mestilah TIADA apa-apa unsur menjual produk/servis yang ditawarkan. Ianya mestilah berkonsepkan memberi pengetahuan secara percuma kepada masyarakat umum tanpa ada apa-apa niat yang terselindung.

Bila free sharing ini diadakan? ada jadual?
Free sharing yang kami anjurkan akan dibuat pada hari Ahad. Kami cuba untuk mendapatkan kerjasama dari pihak-pihak tertentu supaya dapat menjadi speaker tanpa apa2 bayaran.
Buat masa ni, kami meletakkan target yang free sharing ini akan diadakan setiap 2 minggu sekali pada hari Ahad.
Dan pada ketika ini, kami tidak mempunyai jadual tetap berkenaan dgn sesi yang seterusnya. Apa yang anda boleh lakukan adalah dgn klik LIKE di FB page KLezCar dan KLezProperty. Semua info kami update di page ini.

Kat mana tempat free sharing?
Kami adakan sesi free sharing di office KLezcar. Bole klik http://klezcar.com/location.php

Topik apa yang dibincangkan?
Berdasarkan pada free sharing yang lepas, lebih kurang 9 sesi kali telah adakan, antara topik yang disentuh adalah:
- Basic property investment
- Financial management
- Income Tax
- Auction properties
- Bisnes kereta sewa
- Beraninya aku berhenti kerja

Siapa speaker (penceramah)?
Yang pernah bersama dengan kami untuk menjadi speaker adalah:
- shafie bustan (pie2020)
- kay mustaffa
- AF ZA (CEO KLezCar)
- Syahroll
- Khairul Adha
- Hassan Azahari
- Mohd Waqiyuddin
- saya sendiri.

Sesi yang terhampir adalah pada 29Dec2013, Ahad jam 10am-12pm.
Speakernya adakah CEO KLezProperty, Tuan Kay Mustaffa.

________________________________________________________________________________
Salam.
FREE SHARING DATANG LAGI.
di bawakan khas dari KLezproperty.com/KlezCar.com datang lagi!!

Tajuk: INCOME dari Hartanah ~ My Way
Tarikh: 29 Dec 2013, AHAD.
Masa: 10am - 12pm
Speaker: Tuan Penasihat
Tempat: http://www.klezcar.com/location.php
Fee: kan free sharing, so FREE la.

Ianya sesuai kpd mereka yang BARU nak belajar bagaimana nak create INCOME/CARI PENDAPATAN TAMBAHAN/BINA SALURAN PIPE/CARI DUIT SAMPINGAN/NEWBIE/TERTEKAN DENGAN KENAIKKAN HARGA BARANGAN bagaimana hendak mendapatkan income dari hartanah melalui keadaan yang telah tuan penasihat buat.

BUKAN TEORI tapi PRACTIKAL..menjana serendah dari rm50.00 ke rm1,000.00 melalui bidang ini tanpa berhenti KERJA.PART TIME sahaja.Khas untuk NEWBIE SAHAJA.yang dah OTAI tu tak payah datang..kan tanya banyak2 pulak..bagi peluang kat orang lain dapat sharing percuma...hehehe..

Bukan MLM,FREE SHARING bagi membantu rakan-rakan berdepan dengan kenaikkan harga barangan dan KOS SARA HIDUP yang tinggi akibat tindakan pihak pemeritah..Anggaplah satu alternatif bagi meningkatkan pendapatan BULANAN.

So semua dijemput hadir yer.
Seperti biasa, kerusi ada 40 shj. 

_________________________________________________________________________________








Friday, December 20, 2013

Undercon: D'Sara Sentral

Wow.. Lokasi yang ni memang superb, Class A. Tu bagi aku lah, berdasarkan penilaian lokasi dan faktor2 yang mengagumkan aku, so aku class A.

Mahunya tak A, bangunannya bersambung terus dgn MRT station, pengangkutan awam yg lain macam bas dan teksi tu takyah duk citer la, memang ada jer. Bersebelahan dgn Kota Damansara plk tu. Harga rumah area tu memang dah naik mencanak-canak.

Lokasinya dah matang, ada semua kemudahan dan fasiliti di kawasan sekitar.
Design dia plak cukup lengkap dgn Retail shops, 1 block SOVO, & 4 blok of serviced apartments.

Yang nak bali buat office pon boleh, yang nk tinggal sendri pon boleh, yang nak peram 5 tahun lagi la boleh sementara nk tunggu ianya btl2 ranum.

Pasal developer plak, developer ni dah memang satu gergasi kat malaysia, Mah Sing. 

Otai Faizul Ridzuan dan Ahyat ada bg free talk kat sana pada ahad ni jam 1-3pm. Bagi korang yang nak gi usha tips2 investment secara percuma, boleh la pegi sana. Siap ada free gitf lagi utk 100 peserta yg awal.

Lain-lain info korang boleh usha kat website http://www.dsara-sentral.com.my/#home







Friday, December 13, 2013

Bantuan Mangsa Banjir Oleh Team Klezcar

Alhamdulillah kami diberikan kekuatan, diberikan rezeki utk dikongsi. Setiap rezeki yang diterima, ada terselit rezeki org lain.

Kami berjaya mengumpulkan dana rm10760 dlm masa 1 hari, jutaan terima kasih kpd semua partners kezcar yang menyumbang. Terus kan semangat ini, jgn biarkan usaha ini terhenti.

Kami mula shopping barangan utk diagihkan kpd mangsa banjir. Tapi barangan apa yg diorang perlukan?  Sy tgk kat fb ada skuad bantuan banjir di jerantut. Sy call diorg utk mendptkan nombor tel skuad banjir kuantan.

Sy berckp dgn en halim. Dia beritahu yang air di kuantan mulai surut dan sudah ramai yg pulang kerumah. 70% rumah di tenggelami air. Habis barangan di dlm rumah musnah sama sekali. Masyaallah sedikit ujian dari yg maha esa.

Atas penjelasan beliau, maka kami membuat keputusan utk menghulurkan bantuan seperti beras, gula, susu, periuk nasi, keetle, baju, pampers dan beberapa barangan lain.

Jam 3am kami memulakan perjalanan kami ke kuantan. Insyaallah subuh nanti kami akan tiba ke destinasi.





Thursday, December 12, 2013

Ebook: Mudahnya Beli Rumah

Bismillahirrahmanirrahim. Alhamdulillah dgn izinNya saya merasmikan pelancaran ebook saya yang pertama bertajuk "Mudahnya Beli Rumah".

Ebook ini di jual pada harga rm10.
Pembayaran boleh di buat kepada mana-mana akaun di bawah:

i. BANK ISLAM 12029010045695 
(Maahad Tahfiz Anak Yatim Darul Fuqaha).

ii. Maybank 5082 2521 5570
(PUSAT JAGAAN ANAK ANAK YATIM DAN MISKIN NURUL IMAN)

iii. Mana-mana pusat jagaan anak yatim yang memerlukan bantuan.

Setelah pembayaran selesai, sila emel kepada ebook@klezcar.com
Link akan dihantar kepada emel anda dalam masa 24jam.


Cover Ebook

Monday, December 9, 2013

Tips Financial Management

Pengurusan kewangan adalah satu benda yg penting dan mustahak. Jgn kerana terikut ikut arus kehidupan kawan2 sekeliling menjadikan kita hamba kepada kereta.

Kehidupan bergaya dan berjenama mmg stylo. Tapi jika ini yg menjadi pilihan anda maka anda silap, melainkan status kewangan anda sudah teramat mantap.

Ramai kawan2 yang seusia saya mengeluh bila tarikh keramat iaitu tarikh gaji masuk tak muncul2. Sampaikan ada yg terpaksa berikat perut, ada yang terpaksa dtg kerja naik motor sedangkan Toyota Wish lah yang menjadi kebanggaan nya.

Kita tak perlu untuk menjadi hebat dan bergaya di mata orang lain.
Pakaian yg berjenama, kereta besar, jam tangan yg mahal, handphone yg canggih, ini semua tidak menunjukkan yg anda seorang yg hebat dan bergaya pun.

Sekadar ingatan kpd diri aku sendiri dan buat kawan2 yg lain.

Saturday, December 7, 2013

RM800,000 di dalam Laci Almari Part II

Cerita ini merupakan kesinambungan dari cerita yang lalu, sila baca m800000 di dalam laci almari Part I

Sudah hampir 2 tahun aku tidak berjumpa dengan dia. Selalu la jugak bila aku bersama dgn kawan2 lama yg kenal dia, aku ada jugak bertanya perkembangan terbaru mengenai kawan aku ni. Tetapi tak ramai yang mengikuti perkembangan dia menyebabkan kami semua tidak tahu akan berita terbaru.

Tak kisah la semua tu, aku tetap meneruskan kehidupan aku seperti biasa. Sabtu yang lalu, jam 1.30am telefon aku berdering. Saper la yang duk call aku malam buta ni, nombor yang tidak dikenali muncul di skrin hanset aku. Ni mesti customer yang nak menyewa homestay kat Tiara Beach Resort ni. Aku menjawab panggilan tersebut walaupun aku dibuai lena mimpi sebelum terjaga akibat deringan telefon.

"Assalamualaikum, Shahril ni aku ni"
"Wslm, Aku mana ni? tak cam pulak aku sbb nombor ni aku tak pernah save"
"Bengong nate ni, ni aku la, Mr X"

Tak pasal2 aku kena bengong sebiji. Tapi kalau org kelantan yg dah berkenalan lama, perkataan begini biasa ajer dan tiada langsung mengguris perasaan.

"Hah, orang kaya Mr X rupanya, apa citer ni call aku masa ni. Ni waktu tidur la?"
"Gini, aku nak sewa kete la esok tghari. Nak gi amik wife aku kat Kedah"
"Bukan ke ko ada BMW dan Honda, nak sewa kete aku buat apa lagi? Kete aku semua dah habis la, maklumla weekend."
"Tolong la ejas sbiji utk aku, tak kisah la kete apa pun, janji bole samapai ke Kedah jer, Nanti esok aku citer kat ko apa yang jadi. Tak best citer dlm telepon ni"

Kesian la plak aku dengar suara dia merayu.
"Takper la, nanti aku ejas Myvi. Tapi ni bukan kete aku, aku kena amik kete dari branch Klang"
"Ok terima kasih ril. Esok pkl 3ptg aku gi amik kete. Nanti bg alamat opis ko"
"Ok beres. Jumpa esok, Kalau aku tak ada, nanti staff aku yang akan bg kete kat ko"
"Ish jgn la, aku nak jumpa mata ko. Tolong la"
"Pulak dah, ok2. Nanti aku ejas masa aku"

Apasal plk Mr X ni tetiba jer nak sewa kete ngn aku, setahu aku dia ni mewah jer sebelum ni, ada BMW, ada honda. Tak kisah la, esok jer la jumpa dia.
Esoknya jam10am dia call lagi utk konfirm kan kete ada atau tak, aku cakap ada. So pkl3 jumpa kat opis. Set.

Petang tu hujan. Dia sms aku bgtau dia lambat skit sbb hujan, dia naik motor.
Pkl 330 dia muncul kat opis klezcar. Siap isi semua dokumen, aku turun tunjukkan kete.
Dia ajak minum air, nak sembang2 ngan aku. Aku on ajer.

Ayat pertama yang keluar dari mulut dia setelah kami duduk di kedai mamak adalah
"Aku jatuh, aku kena berat. Habis semua yang aku ada sebelum ni hilang sekelip mata".

Wah, ini dah kes berat ni. Terus terang aku cakap, sepanjang 13 tahun aku kenal dia, ni lah kali pertama yang aku yakin dia bercakap benar dan ikhlas, dari anak matanya aku nilaikan.

Nov2011, bermulanya zaman kejatuhan dia.
Share yang bernilai rm1juta bertukar menjadi rm0.10 sahaja. Mak ai, penangan saham, betul2 kena terajang ni. Aku ni bukannya reti sgt bab2 share ni.
Duit yang dia ada dlm share tu adalah lebih dari rm1juta. Sekanrang bertukar menjadi rm 10sen jer.

Dia ada 4 akaun bank, minima 1 akaun ada rm2juta. So 4 akaun dah jadi rm8juta kan. Pergh banayak tu. Cukup makan sampai ke mati tu.
Bila dia gagal dlm saham, dia bukak kedai makan. Kena tipu dengan tukang masak.
Dia bukak lagi kedai ketuk dan cat kereta, partner dengan kawan baik dia masa kat universiti. Pun kena tipu jugak.

Beberapa bulan dia tidak bekerja, hanya makan dari simpanan yang sedia ada aje. Pada aku duit rm8juta tu dah lebih dari cukup. Jika expenses 1 bulan rm10k, dengan duit rm8juta, boleh survive 66.6 tahun baru habis duit tu. 66 tahun tu, jika umur sekarang 30 tahun, maka pada umur 96 tahun, baru habis duit tu. Tu kalau rm10k, kalau bole jimat jadi rm7k, dah jadi berapa ratus tahun.

Pada aku, rm7k utk kehidupan di kampung sudah mencukupi. Sedangkan pak guard yang bergaji rm1k pon boleh hidup apa.
Tapi kuasa Tuhan tiada siapa yang boleh duga, dalam masa 1 tahun, duit rm8juta lesap begitu sahaja. Aku ada tanya ke mana duit tu pergi? adakah dia setup bisnes lain atau dia invest skali lagi kat saham? tapi dia cakap dia tak ada setup atau invest lagi. Hairan bin ajaib. Dia sendiri pun hairan juga.

Pernah satu ketika, beras di rumah sudah habis. Hanya ada tepung sahaja, anak dan isteri dia terpaksa makan cekodok shj untuk 2 hari berturut-turut. Allah, tersentap hati aku.

Kenapa semua ni boleh berlaku sekelip mata sahaja?
Dia dapat rumuskan yang sumber pendapatan yang dia peroleh sebelum ini adalah dari sumber yang tidak berkat. Saham yang dia invest tidak mematuhi syariah. Mana taknya, jika saham yang patuh syariah, hanya berpotensi dapat 20% shj, tapi jika saham yang konvensional ni ianya berpotensi utk dapat sehingga 50% profit.Lagi pulak komisyen yang dia dapat bagi seorang remiser lagi byk.

Sekarang baru dia sedar. Sedar setelah terkena. Tapi alhamdulillah, Tuhan masih sayang pada dia, Tuhan memberi dia kesedaran dan peluang utk berubah sebelum ajal menjemput dia.

Satu cerita yang dikongsikan kpd aku.
"Seorang pemuda sedang mencangkul tanah. Tiba-tiba sekeping rm50 jatuh ke tanah, diambilnya rm50 tadi dan disimpan di dalam poket. Teruskan mencangkul lagi. Tiba-tiba sekeping rm50 jatuh lagi ke tanah, diambilnya rm50 tadi dan disimpan di dalam poket. Teruskan mencangkul lagi. Kali ke tiga, tiba-tiba batu jatuh atas kepala pemuda tersebut, terus pandang ke atas, mencari punca dari mata batu ini jatuh."

Apa pedoman yang boleh diambil dari cerita diatas?
Manusia ni bila mendapat kesenangan dan kemewahan, tidak ingat akan Dia. Bila dah sakit, bila dah terkena, barulah pandang ke atas dan ingat kepada Dia.

Mr X mencari kerja, akhirnya mendapat kerja dengan satu syarikat pembinaan dgn gaji rm5k. Alhamdulillah dia mampu utk menyara keluarga dia semula. 90% dari jumlah gaji yang diperoleh nya, dia beri kepada isteri dia untuk perbelanjaan keluarga. Dia hanya gunakan 10% utk minyak motor dan makan tghr.

Acap kali dia terpaksa mengikat perut disebabkan begitu beharganya duit kepadanya sekarang. Acap kali santapan tengaharinya dengan roti dan air kosong. Acap kali juga air kosong itu digantikan dengan air paip semata-mata utk jimat rm20sen.

Pesanan dia kepada aku. Carilah rezeki di jalan yang Allah redhai. Janganlah menjauhkan diri denganNya. MasyaAllah.


Monday, December 2, 2013

RM800,000 Di Dalam Laci Almari

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah Tuhan masih meminjamkan nafas, masih memberi aku kesempatan untuk berkongsi cerita, semoga dengan cerita ini dapat memberikan sedikit kesedaran kepada kita agar kita senantiasa meningatiNya.

Petang tadi aku berjumpa dengan kawan lama aku, yang aku kenali dia semenjak tahun thn 2000 lagi. Aku jarang berjumpa dgn dia, tak rapat sgt aku dgn dia sbnrnya.

Habis jer belajar, dia dapat kerja dgn kerajaan, gred 17 shj. Tapi dia ni pandai berkata-kata, orang cakap dia ni bermulut manis. Dia berjaya mencari rezeki dgn kelebihan yang dia ada. Dia sempat merasai kejayaan di dalam dunia multilevel. Pernah dia ajak aku dulu-dulu, tapi maaf la aku tak nak. Hehe.

Dunia multilevel dia tinggalkan setelah 2 tahun dia berkecimpung di dalam arena tersebut. Dia nampak peluang di dalam dunia saham pula. Dia menjadi seorang Remiser. Alhamdulillah rezeki anak-anak dia, dia berjaya sekali lagi di dalam arena saham ini. Dia antara nama hebat di dalam dunia saham ini.Transaksi yang dibuat bernilai puluhan juta.

Komisyen yang diterima mencecah rm50k sehari. Kalau dapat rm10k sehari tu dah dikira sedikit. Wang kertas bernilai rm50 diibaratkan sebagai rm50sen shj baginya. Duit di dalam laci almari RM800,000. Pernah di taburnya duit di atas meja makan sebanyak RM500k.

Rezeki yang dilimpahkan oleh yang maha esa amat murah ketika itu. Sehinggakan dia lupa, dia lupa kepada si pemberi rezeki. Hidup dikelilingi oleh kemewahan yang teramat sangat. Kereta mewah sebanyak 7 biji. BMW 4 biji. Bulan Sept keluar BMW baru, bulan Nov dah pegi beli RX8 pulak.

BMW yang dia beli beharga rm350k. Model mana satu pon aku tak tau.

Print bank statement bawak ke used car, used car rekemen supaya beli Ferrari model baru yang beharga rm2.4j. Kemewahan yang dirasai di usia belum mencecah 30tahun lagi. Tu baru print 1 bank bank jer. Dia ni ada 4 bank dan purata duit yang ada di dalam setiap akaun adalah rm2j. Nak pengsan aku dengar.

Kesemua kad kredit yang dimilikinya berstatus Platinium.
Setiap kali pergi ke bank, dia akan menerima layanan kelas VIP. Pengeluaran wang tidak dilakukan di kaunter sebagaimana aku dan orang ramai yg lain.



Sebut ajer nak apa, semua dibelinya. Pernah di bawanya duit rm30k di dalam poket, untuk shopping di low yatt. Tapi pulang dengan tangan kosong, tiada satu pun di belinya, ini kerana semua benda dia dah beli, sebut jer gajet apa, imac, ipad, ipod, laptop paling canggih, semua dia dah beli. Ipad sekali beli 5 unit, bagi kat anak setiap satu.

Bangga aku dengan kejayaan dan kekayaan yang dia miliki. Personally aku belum pernah lagi ada kawan yang dah lama aku kenal, yang berasal dari keluarga sederhana kini memiliki kehidupan yg serba mewah.

Cerita ni belum selesai, akan aku sambung di post yg berikutnya.







Thursday, November 28, 2013

Pajak Vellfire

Salam. Aku kekurangan kereta. Permintaan terhadap kereta sewa sekarang ni amat menggalakkan sehingga kan bilangan kereta yang kami ada ni tak mampu untuk menampung permintaan. Tapi harus diingatkan juga, di sebalik keuntungan, ada juga RISIKO nya. Tak semua orang mampu/sanggup mengambil risiko ini.

Antara model kereta yang aku perlukan buat masa ni adalah:
1. Vellfire
2. Van Hiace
3. Alza





Ni adalah model untuk aku terima pajak buat masa ni. Model lain selain dari 3 model diatas, aku boleh terima sebagai sambung bayar.

Apa2 hal boleh hubungi aku terus di 0179391161.

Monday, November 25, 2013

9 Sebab Kenapa Perlunya Berkumpulan Di Dalam Bisnes

Kenapa perlunya kita berjemaah? Kenapa perlunya kita bekerja dlm kumpulan?
Tak boleh ke nak kerja sorang2? Kan lg sng nak decide apa2 keputusan.

Keupayaan seseorang utk manage sesuatu benda dilakukan bersendirian memang tidak dinafikan. Ada jer yg MAMPU mengharungi ranjau bisnes bersendirian. Ada juga yg tak mampu, mereka ini memerlukan dorongan, semangat, aura dari team yg lain utk menaikkan bisnes mereka.

Byk benda yg aku belajar sepanjang 10bulan aku bergiat secara aktif di dlm group klezcar.  10bulan mmg satu masa yg singkat utk aku katakan aku dah lalui macam2. Tp dengan 10bln ini aku rs aku mampu berkongsi sedikit idea dan cerita.



Knp pentingnya group:

1. SUPPORT.
Setiap ahli di dlm kumpulan akan memcuba yg terbaik utk memberikan sokongan terhadap ahli yg lain. Org luar mungkin boleh memberikan support kpd seseorg itu, tetapi tahap mana atau sejauh mn support itu diberikan mungkin berbeza.

2. AURA.
Aura yang positif akan memberikan kesan yang positif kepada anda. Bagaimana mungkin untuk anda mendapatkan aura yang positif yang lahir dari kalangan orang yang positif jika anda tida bersama dgn mereka?

3. TRUST.
Transaksi bisnes yang mencecah ke amount yang besar seperti ratusan ribu atau jutaan ringgit memerlukan trust level yang agak tinggi. ianya menjadi lagi mudah dan senang jika kita lebih mengenali secara dekat seseorang itu.

4. VISIBILITY.
Manusia lebih mudah ingat apa yang dia SELALU nampak, yang selalu muncul di hadapan matanya. 

5. MENAIKKAN SEMANGAT.
Dalam dunia bisnes, kerap kali kita down. Dan masa kita down inilah kita memerlukan seseorang untuk menaikkan kembali semangat juang kita. Hanya orang yang sama dalam bidang bisnes shj boleh memahami dgn dalam bagaimana kawan mereka dlm ketika dia down.

6. PEMBELAJARAN.
Ianya menjadi satu topik baru, info yang baru setiap kali kita bersama dgn kumpulan. Ada shj input yang baru yang kita tak pernah tahu atau yang kita buat2 tak tahu sebelum ini.

7. HARAPAN.
Agak susah aku nak elobrate point ini. Tapi harapannya setinggi gunung. Harapan apa? Aku tak boleh nak jelaskan. Tak reti untuk di taip.

8. BUSINESS GROWTH.
Kawan A dah melangkah ke level yg seterusnya, perasaan DENGKI dan ingin mengatasi kawan A membuak-buak. Menyebabkan anda terpaksa bekerja lebih keras dan kreatif untuk menyaingi kawan A. Ianya sikap yg bagus tapi jangan lah sampai santau, bomoh plk. Tanya jer si A tu bagaimana dia buat, apa teknik yang digunakannya, insyaallah dia akan bagitau. Amalkan persaingan yang sihat.

9. CONNECTIONS.
Aku tak tahu siapa kenalan si A. Jika aku berkawan rapat dgn si A, secara tidak langsung kenalan luar si A akan aku kenal. Begitu juga sebaliknya. Networking amatlah penting bagi seorang bisnesman. Dan cara yang paling senang untuk mendapatkan connection adalah dgn 'berkawan'.








Monday, November 11, 2013

Alphard Untuk Disewa

Alphard aku baru jer keluar bengkel 3 4 hari lepas. Sedikit penambahbaikan demi menjamin keselesaan dan kepuasan hati pelanggan, maka sedikit 'part' yg ditukar baru. Antara 'part' yg ditukar adalah headlamp (yang dulunya kekuningan walaupun 2 kali dah polish, kuning tu di bhgn dlm), gril (yg dulunya bracket dah patah) dan bumper depan (yg dulunya dah 4 5 kali aku simen dan taruk fiber).
Di bahagian depan jugak aku cat baru. Mengerlip ngelip beb.

Details harga sewa Alphard 2.4 sangat kompetetif.
1 hari rm450.
3 hari rm1200.
1 minggu rm2000.
1 bulan rm6000.

Jika ada kawan2 yg memerlukan khidmat kereta sewa ini Call Shahril 0178772280.
Pelbagai jenis kereta juga turut di sediakan oleh pihak klezcar.com

Gambar si 'pengantin' seperti di bawah:







Call Shahril 0178772280 untuk perkhidmatan kereta sewa di KL dan Selangor.

Friday, November 8, 2013

New Project Undercon - Galleria equine

Sebenarnya info yg aku dapat ni dah 2 hari. Tapi aku tak berkesempatan untuk mengupdate ke dalam blog aku. Undercon adalah satu game yg baru untuk aku. Aku masih lagi mentah dalam game ini. 

Anyway apa yg aku update ni just general info about the project. Untuk details, korang kena buat homework sendri. Selidik dulu latar belakang developer. Tgk dulu lokasi. Buat site survey dulu. Kaji dl market kat sana camner. Barulah decide.

Project Name : Galleria Equine Park
Developed by Global Oriental Bhd
Title Tenure: leasehold
Title tenure : 3.3 acres
Total units : 504 units
Density : 152 units per acre
Target Completion : End of 2016

Every apartment 
: 1 car park (Level 5-Level 7);
: 2 car parks (Level 18-Level 22)= worth RM20k (parking memang mahal skang ni..)

Apartment Size:
1)Type A:-36 units
a)Corner Units
b)760 sq ft
c)2 rooms
d)RM380,000 to RM415,000 (still negotiable)*
* price before discount! RM450psf to RM510psf

2)Type B:-216 units
a)Intermediate Units
b)450 sq ft
c)Studio
d)RM200,000 to RM258,000 (still negotiable)*
* price before discount RM473psf to RM510psf
•Furnishing : Air Cond, Heater, Wardrobe, Kitchen, Lights, etc
1.Intermediate=RM20, 000.00 = RM45psf
2.Corner=RM30, 000.00 = RM40psf
•After Discount & Package: RM430psf to RM498psf = average RM465 psf

Hah korang layan gambar la plak.. aku pon suka gak tgk2 gambar ni..






Wednesday, November 6, 2013

FREE SHARING oleh team KLEZCAR

Sabtu lps merupakan kali ke 8 kami dari team klezcar menganjurkan free sharing kpd orang ramai, dah nama pon free sharing, mestilah ianya tanpa sebarang bayaran. Ramai yg tertanya-tanya kenapa buat free? Ni mesti ada udang di sebalik mee ni. Mesti nak upsale next seminar yg kena byr ribu2.

Ini semua adalah sumbangan dari team klezcar kpd public.  Yer la nk sumbang duit, kami x berapa nk mampu. Apa yg termampu kami hny boleh kongsikan ilmu yg kami ada.

Sabtu depan ni ada lagi. Tapi kali ni kita sentuh pasal Income Tax plk. Speakernya salah seorang team klezcar yg menjawat jwtn sbg pegawai di LHDN. Bukannya kita x nak byr tax, tp at least kena bijak la skit kan.

So kat sini aku buat jemputan terbuka utk semua. Dtg jer, tak yah register2. Frer jer.

Tarikh: 9nov13.
Masa : 10am-12pm
Topik : income tax.
Tempat : klezcar office. No 26 / 3, jln pjs 3 / 34, tmn sri manja 46000, petaling jaya, selangor.

Dan seperti biasa jugak, seat hny ada 40 shj. Kalo lebih dari 40, bersila la jwbnya. Hehe.






Monday, October 21, 2013

Free Sharing Pasal Property oleh Pie2020, Izwan dan Shahril Sidek

Semalam, 20hbOct2013 jam 10am berlangsungnya satu lagi majlis perkongsian ilmu hartanah oleh beberapa otai hartanah malaya iaitu pie2020 dan Izwan. Sesi kali ni ada sedikit perbezaan dari free sharing kami yang sebelum ini.

Dalam sesi kali ini, kami telah kongsikan kpd peserta mengenai satu projek undercon yang kami sendiri fikir ianya berpotensi. Tapi satu amaran keras aku sudah bagi, jangan terikut ikut otai2 atau sifu2 beli. Cthnya jika otai ni beli projek A, dan korang pon follow jugak, beli jugak projek A. Mesti la korang fikir yang projek tu bgs sbb tu otai ni beli. Tapi korang telupa plak pasal apa stratergi si otai tu. Dia punya holding power tu sama kuat ker dgn korang? Mungkin otai tu target nk flip slps 5 tahun. Jadi dlm masa 5 tahun tu kalau x der penyewa atau kadar sewa tak boleh nk cover installment, bagi dia tak ada mslh. Tp adakah masalah ini memberi kesan yg berbeza kpd korang?

Sila ukur baju di badan sendiri. Study dl kemampuan diri dan setakat mana risiko yang korang sanggup hadapi jika ianya tak menjadi spt yg korang plan.

Semalam full house beb. Seat aku beli dulu 40 biji shj. So aku dah pesan kat pie dan izwan supaya terima max 40 org shj. Sekali yg dtg tu kat 50 org. Ni lah bilangan yang terbesar yang pernah dtg ke opis aku setakat ni. Nasib baik ada kerusi plastik dan kerusi opis aku kat luar tu. Speaker plak terpaksa duk atas lantai. Hehe. Apa pun aku ucapkan selamat maju jaya dan semoga ilmu yang kami kongsikan berguna kepada anda semua.

Majlis bersurai pkl 2pm, lps tu ada gak yg join kami lunch kat kedai depan opis klezcar ni. Sedut selagi boleh yer. X per, x kisah pon.



Tuesday, October 15, 2013

Salam AidilAdha

2 hari sblm Aidil Adha Tuhan telah menjemput nenek sedara aku. Seorang OKU ( bisu) yg mengidap barah payudara. Dia pergi dgn senang, pd jam 12 tghr dia mengarahkan adiknya utk membaca AlQuran kpdnya dgn menujukkan kitab tersebut. Selesai membaca Yasin, dia menghadap kiblat dan pada jam 235pm, dia pergi meninggalkan  kami semua. Arwah dikebumikan jam 630pm. Hujan renyai2 mengiringi jenazah. Semoga arwah di letakkan bersama dgn org2 yg beriman.

 Tahun ni seperti biasa, aku dikurniakan rezeki utk membolehkan aku mengerjakan ibadah qurban. Antara topik hangat masa begini adalah harga lembu atau lebih tepat lg harga 1 bhgn lembu. Ada yg harga mencecah rm550 satu bhgn. Ada yg murah rm350 jer. Tgk la size lembu dan harga lembu tu.

Pada aku, tak kisah la harga nya rm550 ke, rm350 ke, janji kita mampu. Angka rm550 yu bknnya bsr sgt pon. Jika dibahagikan rm550 kpd 12 bulan, baru rm45.83 sebulan. Dgn rm46 sebulan tu, br menyamai dgn byrn bil letrik jer. Setahun sekali jer kita qurban ni. Personally aku agak sensetif psl qurban ni. Sedangkan hp note3 boleh beli, takkan la nk qurban 1 bhgn pon berkira. Kang Allah berkira plk ngn kita ms Dia nk bg rezeki kat kita kang,  kita jugak yg susah.

Tp ada ramai gak kwn2 aku yg buat keputusan last minute menyebabkan diorg x dpt berqurban. Semua masjid dan surau sudah full. Orang persorangan pon full jugak. Dah x der lembu dah. Jadi kena la plan awal skit. Biasanya apa yg family aku praktikkan, lps jer raya puasa trs pegi booking dgn org yg organize qurban ni. Booking trs brp bahagian yg nak. Jika cukup korum, amik trs sekor lembu.  Lembu tu mmg utk family aku jer. Sng skit.
Jadi kpd yg terlps peluang tahun ni, tahun dpn sila buat tempahan awal skit. Jgn last minute kang terlps lg.

Penat tp puas hati.. seharian duk layan daging. Jika dl bila tang perut jer, mmg aku dan sepupu aku la yg jd mangsa utk settlekan. Skrg ni bila dah besar, job tu turun kpd sepupu yg bwh aku plk. Generasi pelapis baru. Hehe.






Wednesday, October 9, 2013

Seminar Hartanah + Kereta Sewa = Convention FREEDOM

Pada Ahad yg lalu aku ada buat satu free sharing session mengenai hartanah bertempat di ofis KLezcar. Ianya percuma shj. Tak kena bayar apa-apa pon. Ada jugak yg tanya aku kenapa buat percuma, rugi la. Apa lak yg nak dirugikan. Dewan free jer aku dapat, ianya fully sponsored by KLezCar. So aku tak ada kos kat situ, kerje aku sembang jer.

17 org jugak la yg dtg. Dikalangannya ada yg masih lg bljr, student, ada yg buat bisnes kete sewa pon ada, ada jugak otai yg dtg sbg pemerhati, hehe.. Apa pun aku amat berterima kasih pada semua yang hadir mendengar celoteh aku.

Sharing session itu jugak sebagai aku punya warm up session kepada Convention Freedom yang akan dilangsungkan pada 9 dan 10 Nov13, lokasi di sekitar KL.

Antara kekuatan yg ada pada Convention Freedom ini adalah:
1. Mengumpulkan 6 otai hartanah malaya. Masing2 pakar dalam jurus masing2.
2. Menggabungkan sekali dengan Rahsia Bisnes Kereta Sewa. Kenapa bisnes kereta sewa yang jadi pilihan penganjur? Ada 'beauty' nya bisnes ini. Nanti dalam masa convention nanti kami akan kongsikan.

Kami akan tunjukkan kepada anda bagaimana caranya kami mampu mengecapi FREEDOM di usia muda. Kami mampu, anda juga mampu. Insyallah kami akan tunjukkan jalannya nanti.

harganya adalah harga mampu milik. RM399 (early bird) sahaja utk 2 hari punya event. Siap dapat door gift lagi yang beharga hampir rm100. Penyertaan dalam kumpulan lagi jimat beb, kalau register 2 atau 3 orang dah jimat rm100-200.

sila register sekarang utk mendapat harga early bird, sebarang penyertaan pada bulan Nov, harganya kembali kepada harga asal iaitu rm599.

Korang usha la dlm website http://www.conventionfreedom.com


Jgn lepaskan peluang ini. ianya pertama kali diadakan di malaysia. 

Tuesday, October 1, 2013

New Project: Urbana Residence

Kebelakangan ini aku mula mendapat info mengenai New Project for Soho unit. Yang agak menarik pasal projek undercon ni adalah jika siap jer projek tu, average capital appreciation bg setiap unit adalah lebih kurang 30%. Ada jugak sesetengah unit tu hampir 50% kenaikannya dlm masa 3-4 tahun shj.

Nak2 jika dapat projek yang DIBS kan, lagi la syok sbb dlm masa 3 tahun tu x perlu bayar interest kat bank pon. Tapi kena buat study betul2 pasal lokasi dan harga. Bagi aku LOKASI adalah yg paling utama, dari segi harga plak jika ianya mahal sedikit berbanding projek2 ianya tak adalah memberikan impak yg besar sgt.

Ok la, ni info yg aku baru dpt smlm. Tak sempat nak update smlm sbb tgh sibuk melawat JB. Dia punya Danga Bay dah mula naik byk soho. Sampaikan aku nk tgk pantai pon dah ssh dari main road.

Kawan aku yang dah femes dlm bidang property ini Faizul Ridzwan akan ada slot speaker utk share psl properties investment pada:

Time : 10.30am
Date : 5th Oct 2013
Lokasi : Urbana Sales Galery at Oasis Square Oasis Damansara
GPS Coordinates 3.114062, 101.573891
E-G-05, Capital 5, No.2, Jalan PJU 1A/7A, Oasis Square, Oasis Damansara, 47301 PJ, Selangor.

Pada yang berkelapangan boleh dtg tapi kena register dl yer kat SINI

Apa kekuatan lokasi ini?
(Aku tak menjual unit ini, aku hny berkongsi pandangan dan info yg aku dapat. Sila buat study sendiri, jgn dgr bulat2 apa yg aku ataupun org lain citer)


1. 600meter jer ke Putra LRT. Jalan kaki jer la bukannya jauh sgt tu. Kang kalo naik kete, x sempat masuk gear 4 dah smp dah. Hehe.
2. Supermarket Citta mall pon dekat jer, dlm range 1km.
3. Hah yang ni lah ramai yg duk cari2, DIBS (Takyah bayar interest in next 3 years)
4. Early Bird discount. Ada rebate n bumi diskaun untuk yg beli awal.
5. Ada la jugak lampu kipas tu, Dah jimat rm1-2k nk pasang benda alah tu. Partly furnished with above average fittings
6. Free legal fee and SPA
7. Great location - Ara Damansara. Subang airport sebelah jer, nak ke usj pon dekat. sebelah tu jer dah highwat Federal ngn Elite.





Friday, September 27, 2013

Ebook Rumah Lelong - Terhangat Di Pasaran

Semua dah tahu rasanya yang tok guru aku dlm bidang hartanah ini adalah Shafie Bustan atau nama rempitnya pie2020. Tahun 2013 ini dia mula mengeluarkan beberapa ebook. Hasil pengalaman yang telah dilalui sepangjang 11 tahun bergelumang dlm kancah pelaburan hartanah ini.

Jika nk ditanya psl pengalaman dia dlm bidang ni, 4 hari 4 mlm pon x abis. Setiap unit yang dimenangi nya ada cerita yg tersendiri. Mesti ada satu peristiwa yang unik bg setiap unit yg dimenangi, cerita-cerita lucu di semasa proses ops pecah rumah, cerita-cerita gembira dpt free gift byk dlm rumah tu, cerita-cerita sedih sebab dpt rumah hancur dan byk lagi.

Proses A-Z dlm pelaburan rumah lelong dititik beratkan dlm ebook ini. Walaupon kebanyakan proses itu telah aku lalui dah telah aku ketahui, tetapi aku masih katakan yg ebook ini BEST, tahap gaban punya.

KLIK DISINI --> Ebook Sifu Rumah Lelong




Malas aku nk citer panjang psl ebook ni, aku nk gi byr bil handphone aku, aku lupa byr dah kena block dah. sorry jika aku x reply sms/wassap/call korang.


Wednesday, September 18, 2013

KLezCar Melebarkan Sayapnya

Alhamdulillah.. kami berjaya membuka satu cabang baru utk klezcar iaitu KLezCarwash, satu perniagaan yang berasakan kepada car detailing.

KLezCarwash bukan fokus kpd hanya basuh kereta shj, kami lebih fokus kepada car detailing dan juga Auto Spa. Antara produk yang kami tawarkan adalah seperti cuci kereta, instant wax, car polish 3 layer, car waxing dan lain2 lagi.

Branch pertama KLezCarwash terletak di Shell usj7 dekat dengan Summit. Tapak ni kami beli dari owner lama yg sudah tidak mahu lagi meneruskan perniagaan carwash ini lagi atas beberapa sebab. Menurut beliau, masalah utama yg dihadapinya adalah pekerja.

Alhamdulillah syukur, kami dipermudahkan urusan, kami berjaya mendapat pekerja 3 orang dlm masa 3 hari. Dan carwash kami memulakan operasi yang pertama pd hari jumaat minggu lps.

Pertama sekali yang terlintas kat fikiran kami sebelum kami memulakan bisnes ini adalah bisnes ini mudah. Apa plak yg tak mudahnya, basuh kete jer pon.  Tapi sangkaan itu meleset. Ianya tidak semudah yang kami fikirkan apabila kami memulakan operasi. Apakah sukatan sabun yg diperuntukkan utk 1 biji kereta? Apakah aturan yang betul utk mencuci kereta?
Tu baru soal yg basic iaitu basuh kete, belum masuk bab treatment and detailing lg. Haru kepala otak aku duk mikir.

Duit dah invest, kedai dah beli, pekerja dah jumpa, nak tak nak kena cekalkan hati jugak teruskan jer apa yg dah dimulakan. Byk giler aku rasa aku nak citer pasal bisnes car wash ni. Nanti la, ada masa nanti aku citer yer.. Kalau korang nak bljr camner run bisnes ni pon boleh, x der hal punya.

KLezCarwash ini terletak di Shell USJ7. Senang jer nak cari, Summit sebelah kiri, terus ada traffic light, terus jer dlm 20 mtr slps trafic light tu ada Shell di sebelah kiri. Situ lah kami beroperasi.
Kepada kawan, sila la dtg basuh kete kat tempat kami yer. Insyaallah semalam kami baru sahaja memulakan kelas belajar treatment, polish dan detailing kereta. Lepas ni saper2 nak polish kete, boleh dtg polish kat sini yer.







Wednesday, September 11, 2013

Free Talk Oleh Faizul Ridzuan

Siapa yang tak kenal akan penulis buku WTF, Faizul Ridzuan.
Siapa yang tak pernah pegi dgr talk dia? Biasanya kalau nak dgr talk dia ni, kena byr fee beratus-ratus jugak la.
Kali ni korang dpt dgr talk dia secara FREE.
Dia akan buat talk pasal properties pada Sabtu ni.. Details adalah seperti di bawah.

Venue : Gasing Hall, Level 2, Grand Bluewave Hotel, Bandar Shah Alam
Time : 11am
Boleh register untuk perkongsian hartanah daripada Faizul Ridzuan jam 11 sabtu ni di
http://www.studiofourteen.com.my/index2.php

Ianya bersempana soft launch satu projek baru. Hah, ni peluang beb kepada peminat undercon.
Yang dah lama duk usha projek baru yg nk soft launch, mungkin korang boleh consider jugak unit yang ni.
Projek ni diberi nama Studio Fourteen di Shah Alam.

Beberapa info yang aku tahu psl projek ni adalah:

Ianya studio 5-bintang yang merupakan pertama di pusat bandar Shah ALam di seksyen 14.
Ianya tak crowded sgt, tak sampai 200 unit, dan cuma ada 30 unit untuk dijual Sabtu ini. Saper cepat dia dapat.



Harganya lebih kurang dlm ~rm300k selepas tolak discount itu ini. Gaji mesti at least RM3000 untuk lepas loan!

Bayar RM5000 sebagai deposit. Takder la byk sgt..

Kalau korang nak tahu details psl projek ni, korang usha sendiri la kat website diorang.
www.studiofourteen.com.my/index2.php 

Anggaran sewa RM1700-RM1800 furnished. Kwsn yg di populasikan oleh pelajar dan jugak lecturer, minah2 kilang pon ramai jugak hehe.

Shah Alam mungkin akan dapat MRT, jadi pusat bandar Shah Alam akan benefit.
Last skali, mesti lah pihak penganjur ada sediakan makan minum beb, siap ada free gift skali


Aku sendri pon tak pernah beli lagi beli unit undercon ni, byk lagi nak kena bljr dari Otai FR ni..

Thursday, September 5, 2013

Open House pada 7Sept

Ramai yg tanya aku bila aku nk wat open house. Hah ni dah dah tiba masanya...
Tarikh dah set, 7Sept, Sabtu ni. Tapi open house ni bukan aku punya la. hehe.
Ianya anjuran IJM Land. Aku pegi makan jer..
Tahun ni byk sgt aktiviti yang aku kena monitor closely, tu yg x nyempat nk plan utk buat open house.

Tapi x per, korang jgn duk frust sgt, korang gi jer kat open house IJM Land ni. Byk aktiviti yg diorg dh set.
Antaranya adalah:
- Yg konfirmnya mestilah makan FREE dengan jamuan terbuka
- Ada juga persembahan komedy dari Harith Iskandar
- Persembahan nyanyian dari penyanyi Atilia
- Belajar property investment daripada FAizul Ridzuan, penulis buku “WTF? 23 hartanah sebelum 30”
- Layan prospect memiliki rumah bunglow pada harga kurang daripada RM500,000 di kawasan yang tak sampai sejam untuk ke KLCC, dekat dgn Jusco & Mydin, KTM, 6 sekolah, dan macam2.
- Dapat hadiah misteri
- Layanan VIP – Tour bus untuk melihat Bandar Seremban 2

Ramai gak kwn2 blogger aku yg lain nk turun, Insyaallah jika aku berkelapangan aku pon akan gi jugak sana.

Tapi kalo korang nk dtg, kena register dulu sebab tempat terhad – Hanya untuk 100 orang pertama sahaja yang SMS ROSLINDA at 013-338 2529 dengan maklumat berikut : Nama, Phone, email

Event details :

Lokasi : IJM Land Seremban 2 sales office – Dekat sebelah Jusco Seremban 2.

MAsa : Jam 5 ptg hingga 9 malam

Tarikh : 7 Sep 2013