Friday, December 7, 2012

Proses Lelongan Untuk Low Cost

Gara-gara status FB aku petang tadi, akhirnya aku yang menjadi mangsa.. Call, sms, whatapp dan pm kat FB tak putus-putus...


Kenapa? korang tak caya ada rumah yang harganya reservenya rm18k?


Amacam? sekarang dah caye?
Kalo citer bab lokasi, memang ok sgt.. 500 mtr shj dgn stesen LRT yang sedang dlm pembinaan. 500mtr jugak ke McD, kedai, klnk dan sekolah memang berdekatan shj.

Macam mana aku cari listing? Aku dapat dari website dan aku tapis beberapa kali dengan piawaian yang aku tetapkan. Dah lulus tapisan semua tu, baru lah aku rekemen pada umum. Aku bukannya seperti sesetengah agent yang hanya copy and paste shj listing yang ada dlm website. Listing mana yang aku rasakan sesuai untuk pelaburan sahaja akan aku shortlistedkan. Tu sebab aku ni kekurangan listing. Aku bukannya kejar sales semata-mata. Niat aku adalah untuk memberi peluang kepada orang ramai untuk membeli rumah lelong pada harga yang berbaloi, harga bawah pada market, bukannya pada harga pasaran. Nak-nak aku hanya fokuskan pada kawasan Puchong sahaja buat masa ni. Insyaallah tahun depan aku dan beberapa partner yang lain akan cuba explore ke kawasan-kawasan lain.

Ok, aku nak citer bab rumah LOW COST. Aku memang suka rumah LC ni, tak tahu kenapa. Mungkin ROI nya tinggi kot. Seperti yang korang tahu, untuk pembelian rumah low cost di KL dan Slgr ada syarat, seperti gaji tak lebih dari 2.5k (jika berkahwin jadi rm5k la), tiada rumah lagi di Kl dan Slgr, dan menetap di Slgr.

Tapi untuk kes lelong, semua syarat ni TERBATAL.. Jadi semua org bole beli Low cost menerusi lelong.
Aku sendiri mempunyai beberapa unit Low Cost di KL dan Slgr. Tak ada masalah.

Tentang loan pula. Untuk rumah yang beharga bawah rm40k, baik bersiap sedia dgn CASH. Sebabnya bank teramat susah untuk memberi pinjaman bg unit yang murah-murah ni. Bank nak yang mahal-mahal shj.

21 comments:

  1. statement yang last tu tak sedap didengar atau dibaca..hehe

    ReplyDelete
  2. salam

    area puchong jugak sy pernah beli lelong harga RM26,500K..single bidder...dah selamat jual pun

    ReplyDelete
  3. bakat melonjak la harga nih bila time auction nanti..

    - www.FaridAdam.com -

    ReplyDelete
  4. semuanya bergantung kpd rezeki dan nasib.. jangan putus harapan dengan mencuba 2 kali shj.. kalah 2 kali tak semestinya kalah pada cubaan ke3.

    ReplyDelete
  5. terbaik..tgh kumpul bullet je skrg nih..

    ReplyDelete
  6. kene wat personal loan r camni....klu nk bli umah lelong lebih dari satu unit pada blok yang sama xpa ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jer nak beli blok yg sama. x der mslh..

      Delete
  7. cuma yg tak best nya.. borang lowcost tu bos kita kite sign.. byk le tanya bos nanti sbb dia kata "ehh.. last month kan I dah sign dah borang u ni".. hehe.. pandai2 la jawab.. aku senang je.. suruh je bos sign 3-4 borang skali..kalau dia tanya.. mmg kena sign 4 keping.. so, next month kalau menang, bleh guna borang yg bos dah sign tu

    ReplyDelete
  8. encik shahril betul ke semua syarat yang dikenakan oleh kerajaan terbatal jika beli rumah kos rendah yang dilelong ? boleh tak saya tahu dari sumber mana. amirzaas(at)gmail.com

    terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul la. sbb sy sendiri gaji (dulu la ms mkn gaji) melebihi rm3k, dan dah ada rumah. End up ada lebih dari 2 biji low cost.
      Tentang sumber tu, sy hanya mendapat verbal advice dari beberapa lawyer yang biasa handle kes2 lelong.

      Delete
    2. musykil jugak sebab saya saya baru-baru nie ada bertanya dengan lembaga perumahan dan hartanah selangor , katanya lelong atau subsales sama jugak syaratnya. Kalau rumah kos rendah yang encik beli itu dalam tahun 2012 , nak jugak saya cuba masuk lelong nie sebab ROI untuk rumah macam nie tinggi.

      terima kasih

      Delete
    3. yup, saya beli 2 biji low cost pada tahun 2012. 2011 dan 2010 pun ada beli low cost jugak.

      Delete
    4. terima kasih encik shahril sebab sedia berkongsi maklumat. macam nie baik cuba beli rumah low cost melalui lelong.

      terima kasih

      Delete
  9. En. Shahril, kalau rumah harga RM 40-55k bank nak bagi pinjam? Bank apa yang bagi tawaran terbaik untuk pinjaman pada kadar ini? Terima kasih banyak atas perkongsian yang begitu mencerahkan.

    ReplyDelete
  10. salam... Cmne ending cte ni bos? bpe winning price unit yg RP18k ni bos?

    ReplyDelete
  11. Sye pun beli rumah low cost lelong jugak tahun 2011 .reserve price 24k. Menang rm37k. Cimb bagi rm31k je loan. Public bank lagi dasyat just bagi 90% dari reserve price. Cimb ambil masa sebulan baru lulus loan. Ikat ngan cimb 10tahun je. Bulan2 bayar rm331. Bank susah nak approve loan sebab kerja sendiri bisnes kecik sangat agaknya. Tahun ni kalau ada rezeki nak beli sebijik rumah lagi but nak try usha rumah yg harga rm140k subsale sebab risau bank tak nak bagi loan ke saye ni

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete