Thursday, November 8, 2012

Part II: Rumah Yang Patutnya Kosong Tiba-Tiba Ada Negro

Client aku cakap yang akan call aku balik, dia nak inform pakcik dia dl. Dlm masa menunggu call dari client aku, aku borak-borak dgn bdk laki tadi. Dia cakap negro ni start tinggal dalam rumah ni lebih kurang pada bulan 6 baru ni. Wow, dah 5 bulan la "owner baru" rumah tu dapat makan duit sewa, tu pon tak termasuk dgn deposit 2 bulan + deposit utiliti. Buta-buta jer dapat passive income. Hah, saper cakap kena beli rumah baru dapat passive income? hehe.. Ni la caranya..

Tiba-tiba seorang negro keluar dari unit depan. Aku terus tegur dia dan tanya dia kenal tak dengan orang yang tinggal dalam rumah ni. Dia cakap dia kenal.
Aku tny mana dia? aku ni anak sedara kepada owner rumah ni. Rumah ni sepatutnya kosong dari tahun lepas lagi. Mamat negro ni terperanjat. Dia ni nama Jamal, muslim. dah tinggal di sini 6 tahun. Siap boleh cakap melayu lagi tu. Negro-negro yang baru sampai sini, dia yang uruskan hal-hal mereka. Cthnya hal mencari rumah sewa, nak beli mesin basuh, peti, tv 2nd hand, transportation pon dia jugak yg provide. Dah macam ketua kampung geng2 negro plak Jamal ni.

Jamal cakap rumah ni ada seorang agent yang sewakan pd kwn dia. Agent ni India dari Sri Lanka. Wow, makin menarik plak story ni. Aku pon pening. Budak laki melayu tu pon beria-ia mendengar perbualan aku ngan Jamal. hehe..

Yang menariknya lagi, agent Sri Lanka ni ada many-many unit here, kata Jamal. Perghh, memang seorang property investor betul la Sri Lanka ni. Mengalahkan property investor malaya seperti MAMAT1 dengan MAMAT2 ni..

Aku bgtau Jamal, aku bagi masa 3 hari untuk kawan dia ni keluar dari rumah ni. Jamal cakap malam ni dia akan jumpa dan bgtau dengan kwn dia tu. Aku bagi KAD aku pada Jamal, apa-apa hal hubungi aku.

Dia tengok jer kad aku, siap dia sound aku lagi "How can i do not know you, i know majority of car rental around here and PJ. I can find you a good guy to rent your car".

Dengan selamba aku jawab "I never give my cars to the foreigner especially your people. Only local people can be my customer".  Mau hancur kete aku kalo geng diorang ni pinjam. Tak berbaloi, customer kena pilih jugak, bukan boleh main tangkap muat jer. 


Senyap Jamal bila aku sound gitu. Jamal cakap apa-apa hal nanti dia call aku. Sebelum balik, aku mintak no tel Jamal. Sebagai back up..


Malam tu aku dapat call dari Jamal, bgs jugak ketua kampung Negro ni, mmg taking care betul la rakyat jelata dia.. Dia cakap yang dia dah bgtau kawan dia dan kawan dia mintak tempoh masa sehingga Selasa ni untuk cari  rumah lain. Aku dengan baik hatinya bagi green light. Asalkan dia nak keluar dgn sukarela, tu pon dah kire baik. Malas aku nak kecoh-kecoh smp ke tahap melibatkan pihak polis.

Kita just tunggu la hingga Selasa ni, tgk camner criter nya plak. Harap semuanya berjalan lancar. Semoga urusan di permudahkanNya.

9 comments:

  1. Wow you actually said, "I never give my cars to especially your people..." So brave!

    ReplyDelete
  2. aku dgn secara tak sengaja cakap begitu.. tapi hati aku panas jer bila tgk geng2 ni. sbb geng2 ni berlagak mcm duk kat negara diorg sendiri..

    ReplyDelete
  3. org da lama idup dan dah lalui macam2 mmg berani

    ReplyDelete
    Replies
    1. len mcm plk bunyi "org dh lm idup" tu.. hehe..

      Delete
  4. Wow you actually said, "I never give my cars to especially your people..." So brave! - Very brave I 110% agree!!

    Just scare he and gang wallop your property.

    ReplyDelete
  5. so pe kesudahan citer ni bro?..huhu
    btw nk tye tak bgus ker penyewa negro ni kepada pelaburan hartanah (sewa rumah)? mintak pendapat

    ReplyDelete
    Replies
    1. sudahnya ada kat sini.. http://www.shahrilsidek.com/2012/11/part-iii-rumah-yang-patutnya-kosong.html

      kalo ko duk Apt A dan owner sebelah sewakan unit dia pada negro, ko rasa ko selesa ke berjiran dgn negro?
      Negro ni pandai cakap, pandai belit.. tak nak aku berurusan dgn geng diorang. Selagi boleh elak, aku elak.

      Delete
    2. dah bace...huhu...k sy ikt pndgn bro...

      Delete