Wednesday, October 24, 2012

Nak Pilih Yang Mana Satu?

Entri kali ni adalah lebih kepada perkongsian idea rentetan dari blog seorang pelabur hartanah juga iaitu saudara Aslam.  Kisah nya, pembaca boleh mengikuti soalan cepu mas yang diberikan oleh saudara Aslam dlm blog beliau Aslam.


Ada 2 kes ni.. Yg mana pilihan anda? 

Anda pilih yang mana? Kes pertama atau kedua? Kenapa?

Analisa sepintas lalu yang saya buat berdasarkan info yang di berikan di atas adalah seperti di bawah ini.
Ini yang saya nampak, mungkin juga ada yang saya terlepas pandang. Jika kawan-kawan ada analisa / idea lain, boleh la tinggalkan komen di bawah.

Kes pertama:
- beli pada kadar 20.7% below mv.
- ROI 8.3%.
- Dapat beli rumah TANPA MENGELUARKAN MODAL. Tak ada duit pon boleh beli rumah.

Kes kedua:
- beli pada kadar 19.5% below mv.
- ROI 7.4%
- Kena keluarkan modal, bukan setakat 10%, malahan lebih kurang 41% besamaan dgn RM59.5k (termasuk rm10k maintenance). Sangap jugak nk kena kluarkan hampir 60k ni . (silap)..
- Kena keluarkan modal rm10k, bg menjelaskan hutang maintenace..

Jadi, atas ketiga-tiga faktor yang saya nampak, saya dengan ini membuat keputusan muktamad untuk memilih KES PERTAMA..


6 comments:

  1. Kes dua tidak mengeluarkan 10%, hanya membantu owner menyelesaikan baki tertunggak maintenance sebanyak 10K. owner tidak mintak 10% langsung.. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok, aku dh update balik.. smlm ngntk sbnrnya, ada yg terlepas pandang tu..

      Delete
  2. Terima kasih Tuan Shahril sebab sudi berkongsi di blog ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama.. tak ada mslh.. at least ada jugak point yg aku nk update blog ni..

      Delete
  3. kalau tgk ROI, MV, op kos la umah first... huhuhu...

    ReplyDelete
  4. Kalau da pilih kes prtama, taktau nk campak mne kes kedua tu, boleh la pass ke sini... hehehe~

    ReplyDelete