Tuesday, October 30, 2012

MRTA vs MLTA

Apa itu MRTA?
Apa itu MLTA?

Secara asasnya MRTA adalah singkatan bagi Mortgage Reduce Term Assurance dan jika amik loan islamik, ianya akan ditukar jadi MRTT iaitu Mortgage Reduce Term Takaful.
MLTA pulak adalah Mortgage Level Term Assurance.

Apa yang bezanya kedua-dua ni?

Aku nk ulaskan dgn lebih lanjut pun aku tak berapa reti. Korang boleh usha kat blog kawan nih, klik LINK ini.
Terima kasih kepada kawan kita ni di atas perkongsian beliau ttg benda alah ni. Satu ulasan yang menarik dan senang di fahami oleh pembaca.

Dah habis baca? Habiskan lah dulu, nanti org duk citer ttg MLTA ngan MRTA ni sng la korang nak sampuk.



Jika korang membeli 1 biji rumah shj, amat digalakkan untuk mengambil MLTA. Dan jika aku pun hny membeli 1 biji rumah shj, aku pon akan pilih MLTA.

Personally aku lebih suka mengambil MRTA disebabkan aku lebih mementingkan jumlah wang keluar. Disebabkan aku membeli beberapa biji rumah untuk pelaburan, maka jumlah wang keluar haruslah aku pantau dgn baik. Aku suka jika membuat sesuatu pelaburan dgn jumlah wang keluar adalah minima ataupun tiada langsung. Ada ker pelaburan yang tiada langsung wang keluarnya? Hehe..

Jika semua kos yang terlibat dalam proses pembelian sebiji hartanah dapat di masukkan dalam loan, aku akan pilih. Sbb nya aku tak perlu keluarkan duit dan yang pentingnya penyewa aku yang akan bayarkan installment bank bg pihak aku.

17 comments:

  1. bro, MLTA ko da typo sama dgn mrta

    ReplyDelete
  2. lepas baca link tu, both ada benefits.. kalo utk investment aku rs aku pilih MRTA sbb target kita nk achieve FF.. so monthly cash flow msti nk +ve kn.. pendapat aku lah sahaja

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. kedua2nya ada pro & kontra, kalau nak beli rumah nak duduk sendiri, rumah tu pulak memang kita sayang giler2 & hanya nak anak bini keturunan kita aje yang duduk,contohnya rumah banglo yang ada ruang tanah yang luas dan ianya freehold, so boleh la try MLTA/MLTT, itu pun kalau sanggup tambah bayaran bulanan..

    tapi kalau nak buat sewa, baik pilih MRTA..tol tak..
    tapi kedua2nya ada keistimewaan tersendiri...

    ReplyDelete
  6. bos, klau pilih MLTA bleh msuk dlm loan x? klau rumah nk wt invstment, amik mrta@mlta 5thun ckup r kn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. MLTA tak bole masuk loan rsnya.
      Kalo yg investment, amik mrta minimum jer, x silap aku, min 10thn.

      Delete
  7. mrta tu kita blh pilih ke jumlah yng kita nk ambil..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh pilih nak 10 tahun, 20 tahun atau spjg tempoh loan. Min 10 thn jika x silap.

      Delete
  8. Hmm, the discussion here looks interesting. After so many years of looking for home loan, only now I know that MRTA/MLTA premium paid burns everytime I refinance or sell house. If I knew about the disadvantages of MRTA/MLTA earlier I would have bought RM1mil worth of life insurance since 2009 to cover any of my property loan until end of my life.

    ReplyDelete
    Replies
    1. It depends on the individual objectives. I choose mrta instead of mlta.

      Delete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete