Wednesday, October 17, 2012

Beli Rumah Duduk Sendiri @ Beli Rumah Investment Dulu? - Part II

Sambungan daripada KES INI...

Situasi Pertama - Beli rumah utk tinggal sendiri dulu.

 Ahmad beli rumah apartment kos sederhana yang beharga rm140k, bayaran bulanannya berjumlah rm700. Maka berpindah lah Ahmad dari rumah sewanya yang dulunya berharga rm600 sebulan ke rumah sendri yang beharga rm700 sebulan. NikmatNikmat, puas, best, syok woo ... itulah yang dapat digambarkan oleh Ahmad setelah tinggal di rumah sendiri.

 Ingat, DSR nya sudah menjadi 60%. Setahun berlalu, Ahmad ingin menambah koleksi rumah nya, baru-baru nak berkenalan dengan lapangan pelaburan hartanah. Berhajat untuk membeli rumah kedua dengan tujuan untuk disewakan. Target nak beli rumah apartment jugak yang harganya sekitar rm100k.

Di kaca mata pihak bank, Ahmad tidak mampu untuk membeli rumah kedua ini kerana DSR nya telah mencapai tahap maksimum iaitu 60%. Akibatnya, Ahmad terpaksa menangguhkan hasrat utk membeli rumah kedua sehingga lah gaji naik ke satu tahap atau pun hutang PL atau hutang HL yang pertama tadi sudah habis di bayar.


Situasi Kedua - Beli rumah utk investment dulu.

Ahmad beli rumah apartment kos sederhana yang beharga rm140k, bayaran bulanannya berjumlah rm700. Rumah itu Ahmad sewakan kepada sepasang suami isteri yang baru berkahwin dengan kadar sewa rm900. (Penyediaan tenancy agreement dan bank statement amatlah penting). Ahmad telah mempunyai +ve cashflow rm130 sebulan setelah tolak yuran penyelenggaran bangunan rm70. Ahmad masih tinggal di rumah sewanya berharga rm600 sebulan.


Cuba kira balik berapa DSR Ahmad? Adakah sama dengan kes pertama?

Pendapatan:                                                            Komitmen:
Gaji               = rm2000                                            PL = rm500
Rumah Sewa = rm900                                              HL = rm700
jumlah           = rm 2900                                           jumlah = rm 1200

DSR = komitmen   x 100%
            pendapatan
         = 1200 / 2900 x 100%
         = 41%

Anda nampak, DSR nya 41% shj. Masih lagi ada ruang 19% untuk membayar installment rumah kedua nanti. Sama ada rumah kedua nanti Ahmad nak tinggal sendiri atau pun sebagai investment, terpulang.

Fikirlah, sama ada nak beli rumah untuk duduk dulu ataupon rumah untuk investment dulu..


23 comments:

  1. terimakasih atas perkongian..Umm, kalau camni, DSR saya pun semakin berkurangla coz rumah pertama disewakan dan pinjaman rumah company..rumah kedua atas nama isteri..

    mean rumah ketiga, saya masih layak 90% loan kan?

    ReplyDelete
  2. Tuan Eyriqazz sudi singgah kat blog sy, terharu plak rsnya..

    Pinjaman rumah pertama dgn company?
    adakah loan ini tak 'wujud' dlm ccris? Jika tak wujud dlm ccris, maka bank masih menganggap tuan belum mempunyai rumah.

    So, tuan layak utk mendapatkan loan 90% utk dua rumah lagi slps ini memandangkan rumah kedua atas nama isteri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup...tak wujud dalam ccris..cuma wujud dalam slip gaji, melalui potongan gaji... Owwh, dua buah lagi? Cool, bolehla start hunting next year...

      Delete
  3. tak semua org ada mentaliti pelabur. kene have the right start, kalau dah tersalah mula, berat la jugak mau betulkan

    ReplyDelete
  4. kena cari ilmu dulu.. jgn duk gaduh nak beli rumah.. cari ilmu dulu kerana dgn ilmu itu dpt mengurangkan risiko dan juga agar keputusan yg dibuat tu tepat..

    ReplyDelete
  5. Bagus. good info. :)

    kalau yang gunakan wang KWSP untuk bayar bulan2 rumah dia macammana plak? contoh loan bank rumah die bulan2 700, tapi die buat potongan KWSP akaun 2, jadi yang bayar bukan die tapi KWSP. jadi DSR die tak usik kan?


    -encikdin.com-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf jika jwpn ini silap..
      rsnya DSR tetap ada kesan walaupon yg bayarnya adalah KWSP. sbb CCRIS tak update pun psl KWSP byr tu.
      Kelebihan yg saya nampak jika KWSP yg byrkan adalah spt tabungan untuk simpanan bertambah disebabkan oleh amount RM yg spttnya dibyr kpd rumah boleh di divert kpd tabungan utk simpanan. boleh jugak buat peluru tambahan nanti.
      Disamping itu juga, anda boleh memaksimumkan penggunaan kwsp acc2.

      Delete
    2. yup. memang plan nk buat peluru tambahan tuk rumah no 2 nanti. hehe..

      tq atas pencerahannya tuan. semoga tuan diberkati. :)


      -encikdin.com-

      Delete
  6. terbaeklah bro.. jelas n mudah faham.. susah oo nok ubah mentaliti kawan2 ni.. alhamdulilah,.. ade la 3,4kawan aku dah sedar kebaikan pelaburan dalam hartanah niii

    http://homestaydikualaterengganu.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. Salam En Shahril Saya moHon penjelasan adakah tindakan yang bijak sekiranya Ahmad keluar dari Rumah sendiri Kemudian rumahnya disewa dgn Kadar yang Iebih tinggi manakala dia Menyewa Rumah yang lebih Kecil Dan Murah dengan niat untuk menambah peluang dalam pelaburan. Terima Kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bijak... Tapi persoalannya adakah sanggup nak tinggal di rumah sewa?

      Delete
  8. salam En.Shahril, saya baru je langsai ansuran kereta,tinggal
    cc rm3k,nak beli rumah tapi xtau cara dan harga rumah yg mampu beli.
    boleh bg tips.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slm. Ramai yg x tahu cara beli rumah. Termasuklah sy suatu ketika dahulu.
      Tipsnya sng ajer. Beli jer dl 1 umah. Then masa tu bljr, jgn harapkan agent semata2. Bykkan bertanya spanjang proses itu.

      Delete
  9. salam en shahril..berapa +ve cashflow yang sepatutnya kita expect dalam buat rumah sewa ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, tak ada satu nilai yang fixed pon. Bagi sy asalkan boleh cover intsllment dan maintenance sudah cukup.

      Delete
  10. salam perkenalan buat en.shahril sidek..
    suatu yang berilmu bila membaca akan artikel en.shahril
    saya ingin membeli sebuah rumah..tp tidak mengetahui cara dan bagaimana perjalanan proses pembelian mohon en.shahril ajar kn atau bagi tips2..terima kasih

    ReplyDelete
  11. Salam perkenalan..

    saya rasa amat berguna ilmu yg diajar di sini..kebetulan saya sedang mencari maklumat pasal tenancy agreement..kisahnya camni..dahulu suami saya membeli rumah,tiba tiba owner nak cancel pulak..penatla kami upah lawyer baru.Alhamdulillah kami berjaya selepas hampir 4 tahun menunggu.masalahnye loan dulu dh cancel coz lama sgt..bolehkah dia reapply loan dulu tu? lagi satu, adakah saya sbg housewife boleh beli rumah coz setiap bulan rumah kami yg lain tu masuk dlm akaun saya setiap bulan..mohon pencerahan ..terima kasih..maaf mcm karangan plak..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, apply loan baru di bank yg sama dan juga bank yg lain pd ms yg sama.
      housewife boleh jer beli rumah, buat la payslip. nanti sy explain dlm posting baru. sy buat sy tajuk khas berkenaan dgn kes ini.

      Delete
    2. salam shahril

      thanks for d info, wah tak sabar rasanye camne hsewife bole beli rumah ye.adakah sy kena buka company current account atau ada cara paling senang?terima kasih

      Delete
  12. Wow! ni fakta yg sangat baguih bangat ni boss :D

    ReplyDelete
  13. Salam. Sy telah membeli sebuah rumah menggunakn gov loan sy seorg tp umah atas 2 nama sy&suami spy suami boleh keluarkan kwsp utk ubahsuai umah. Soalannya, bolehkah suami sy membeli umah kedua nanti. Dgr citer boleh tp harga umah mesti lebih tinggi dr umah pertama. Betul ke? Suami kerja swasta. Tq

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete