Friday, October 19, 2012

Beli Rumah 4 Biji Sekaligus


Entri ini khas bagi menjawab kekeliruan pada posting di atas.. Mohon men"suggest"..

Boleh ke beli 4 biji rumah sekaligus?
Boleh ker loan lulus utk 4 biji rumah ni?
Boleh ker dapat margin of finance (mof) 90% untuk semua rumah ni?

Beberapa faktor kena tengok sblm buat skill ni, misalnya:
- availability untuk mendapatkan loan adalah mustahak. Tak guna jika beria-ria nak beli rumah tapi rekod CCRIS terok. Pastikan homework dah dibuat terlebih dahulu demi menjamin kelancaran proses.
- dah survey rumah dan dah ada senarai pendek rumah yang boleh dibeli, yang kena dengan NOMBOR nya. Harga rumah yang hendak di beli adalah lebih kurang sama, cthnya rm90k - rm100k.

Macam mana nak buat ni? CCRIS dan check, semuanya ok.short listed rumah dah ada kat 10 bijik ni, harga pon sekitar 100k semua..

AMARAN : Untuk melakukan teknik ini, anda perlu "cergas dan pantas". Pantas untuk close deal dlm pembelian rumah. Pantas untuk menyediakan 2 salinan dokumen (IC, slip gaji, penyata kwsp dan statement bank) bagi setiap unit. Jadi kalau 4 unit, maka sediakan 8 copy dokumen tu. Kenapa 8? nanti aku explain kat bwh yer.. sabar..

1. Pegi la close deal rumah yang korang dah shortlisted kan sebelum ni. Pastikan korang close deal semua rumah dlm masa yang dekat, kirenya lebih kurang dalam 4 hari tu korang beli rumah 4 bijik la. Lagi cantik jika korang dapat beli 10 - 20% below mv. Korang jangan plak gi apply loan bg setiap rumah lak, maksudnya jgn apply loan selagi x dapat close deal 4 biji rumah. Apply serentak.

Tips Penting: Untuk meminimakan risiko, korang deal la dgn agent/owner rumah agar wang booking hendaklah dikembalikan 100% jika loan tak lulus.

2. Dah berjaya close deal 4 biji rumah. Katakan rumah A, B, C, & D. Part ni tricky skit, pening aku nk karang ayat ni..
Rumah A & B submit loan kat CIMD.
Rumah B & C submit loan kat MoyBank.
Rumah C & D submit loan kat Publec Bank.
Rumah D & A submit loan kat HSDC.
(nampak tak kenapa perlukan 8 copy dokumen?)

Korang kena submit semua sekali serentak. Maksudnya ke semua bank di atas ni korang mesti submit loan pada hari yang sama. Kalau setakat selang 1 hari tu ok la. Tapi jangan smp 3 hari. Takut2 dalam sistem CCRIS dah keluar status pending, jadi bank tahu yang korang ada apply loan jugak dgn bank lain. (Sbb tu la aku suruh cari rumah yang nilainya lebih kurang sama, bank akan igt ni rumah yg sama, padahal rumah yang berlainan).

Bila korang submit loan serentak katakan hari Selasa, hari Rabu CIMB, Moybank, Publec dan HSDC start proses loan korang dan bila semua bank bukak sistem untuk tgk CCRIS korang, rekod hutang baru korang belum wujud lg.
Dan CCRIS menunjukkan belum ada lagi rekod pinjaman perumahan. So setiap bank akan bagi MOF 90% kepada semua rumah.

3. Lepas tu korang tunggu lah, lepas 3 hari berkerja jer, korang call bank tanya status camner permohonan korang tu. Jangan duk senyap jer bak menunggu bulan jatuh ke riba.
Kelebihan teknik ni:

Jika bank CIMD tak luluskan loan utk rumah A, tapi hny luluskan rumah B, at least korang masih ada harapan pada bank HSDC.
Jika bank CIMD dan Moybank luluskan loan untuk rumah B, korang ada pilihan untuk memilih offer yg terbaik dari 2 bank ni.

4. Sila la sign LO loan tu dan tunggu lawyer siapkan SnP.

5. Bila dah dapat kunci, korang cari la penyewa. Pastikan yang sewa lebih mahal dari installment bank. kalau rendah, ni menunjukkan korang tak buat homework NOMBOR sebelum beli rumah ni. Jadi walaupun korang beli 4 biji rumah, tapi duit poket korang tak terusik dek kerana penyewa korang yang tlg byrkan installment bank tersebut.

Muka happy jer dpt beli rumah 4 biji dlm ms x smp setahun..

Tips: Lagi cun di buat pada awal tahun disebabkan oleh majoriti bank masih mengejar target. kalau hjg tahun, takut2 bank dah capai target dan prosesnya menjadi perlahan.

p/s: kawan aku pernah buat benda yang sama seperti diatas pada 5 bulan yang lalu bagi 3 biji rumah. Semua 3 biji rumah ini dia dapat MOF 90%. Kenapa 3 biji? sebab dia hny mempunyai downpayment utk cover 3 biji rumah shj. Di harap agar kawan aku tu dapat berkongsi sedikit pengalaman beliau di bahagian komen nanti jika beliau membaca posting aku ni.


57 comments:

  1. Salam sifu... Beta terpanggil utk camping kat post ni.. Apa yg anda terangkn tu btol.. Teknik2 juga mmg tepat skali. Nk buat teknik ni kene rajin turun padang buat homework bila dah ada target yg kita shortlisted. Dan pling penting buat ikut BAJET d/p yg kita ada... Macam2 cabaran dihadapi dan perlukan kesabaran yang tinggi.. Yealah dah nk ambik lebih dr 2 bijik dlm 1 masa dgn MoF 90% utk setiap unit.. Teknik pilih bank tu pn plg penting..xboleh hentam je.. Alhamdulillah aku buat berjaya. Aku set siap2 dlm diari bank mana yg akan aku submit utk unit2 yang aku da pilih..last skali, tawakal.. Rezeki tu dr Allah.. Kalo kalo pertama xberjaya jangan putus asa. Aku pon buat kali pertama namun sangkut di landa ombak.. Tp aku xmengalah dan terus berusaha.. Terima kasih d atas tunjuk ajar sifu Shahril.. Dan juga syukur pada Allah kerana dpermudahkn urusan pada percubaan kali ke-2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu dia.. skali angkat berbijik bijik terus.. kawen pon free.. bole aku cerita kan camner nak kawen free x?

      Delete
    2. bos, klau apply loan utk 3 rumah tu bkn dlm msa trdekat, mksud sya sbijik pply mggu ni, lg sbijik apply mggu dpn...boleh dpt mof 90% utk sume rumah lg x? mmg status ccris pending, tp LO kte blum sign lg.. minta pencerahan skit bos..

      Delete
    3. Bibbo : kalo cmtu kebarangkalian nk dpt 90% loan payah.. sbb ko lari dr "window frame" (ayat aku sndri) processing time tu..seeloknya htr at the same time.. aku htr smua loan tu kt smua bank in 1 day... x mustahil sbnrnya kalo btol2 nak.. tapi pemilihan bank2 pn kene cantik.. macam mana? haa tggu tuan shahril laa cerita..

      Delete
    4. tepat skali jwpn King tu. Memang pick up btl.

      Delete
    5. Dasat ko skang shahril..king pn join ko skali..ilmu toyol primary couse ko xnk turunkn ke..kasi adek2 baru blajar..haha..

      Pijan

      Delete
    6. pijan: ilmu tu aku bljr dari pejol. font size 4 beb. naik juling biji mata nak tgk. haha.

      Delete
  2. hehehe...ambo apply teknik ni masa nak beli rumah dan top up loan 4,5 bulan yang lalu.ternyata-menjadi...masa tu just try an error...suka sgt..

    ReplyDelete
  3. top up loan tu mksdnya refinance??

    ReplyDelete
  4. Nice yang menarik bro. Tapi kalau dah tak layak utk dpt 90% MOF, tak layak nk guna cara ni...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. layak jugak.. tapi nk kena sediakan 30% la bg setiap rumah.. ianya berguna utk yg komitmen dh tinggi. instead of hny boleh dapat beli 1 rumah shj, boleh jugak guna cara ni utk dpt 3 @ 4 bijik.

      Delete
  5. top up loan? tanya kat CIMbeng diaorg pun tak tau...

    ReplyDelete
  6. Bro Shahril Sidek: maknanya sebuah bank akan tahu kita nak try dua buah rumah la ye? katakan seseorang tu dah ada sebuah rumah? so macam mana? layak ke nak guna teknik ni? LTV rumah ke 3 = 70% aje kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebuah bank tahu kita try 2 bijik = betul.

      kalo kes yg dh ada 1 biji rumah. boleh buat tapi setiap bank tu hny boleh apply 1 unit shj. maksudnya:
      - rumah A submit kat bank 1 dan bank 2.
      - rumah B submit kat bank 3 dan 4
      - rumah C submit kat bank 5 dan 6
      - rumah D submit kat bank 7 dan 8.

      setiap bank akan fikir kita nak beli 1 biji rumah shj, so akan proses dgn 90%.

      Delete
    2. owh macam tu ye.nak try lah..tenkiu2

      lagi satu, kalau rumah low cost tapi harga RM80K keatas, agak2 ok tak nak try? sebab low cost akan kene dpt prsetujuan pihak berkuasa negeri kan..?
      tapi kalau gaji sesuai untuk beli low cost, mungkin ia xde masaalah kan? ke macam mana?

      Delete
    3. sebab kena dpt persetujuan pihak berkuasa la, jd ianya kurang sesuai..
      takut loan x der mslh.. tp mslh utk dptkan consent dari pihak berkuasa, sbb dia hny benarkan beli 1 biji low cost shj..
      nk slmt, main med cost apt.

      Delete
    4. owh mcm tu ye..

      1.tapi ape2 hal kene standby cash untuk lawyer fee + valuer + deposit 10% untuk setiap unit lah kan.

      2.ermm..kalau setiap unit kita guna lawyer yang sama ok tak..? takut plak lawyer pecah lobang..

      Delete
    5. 1. Bergantung kpd deal dgn penjual mcm mn. cthnya kalau dia setuju markup snp dan tak perlukan deposit. ttg valuer, biasanya bank akan masuukan dlm loan, bank akan offer MoF 90% + 5%. 5% tu cover utk legal agreemnt dan valuer skali, kalau tak cukup br kena topup. dan lwyer, boleh di kawtim supaya semua bil lawyer tu, lawyer akan ambil dari bhgn yg markup td. atau pon kalau tak markup, mmg kena byr sendri.

      2. lwyer sama x der mslh. dia pon nk bisnes jugak. lg sng 1 lwyer, sng nk tny status utk semua rumah. TAPI tak bgs utk network, sbb hny ada 1 org jer lwyr. kalau byk lwyer, lg bsr network dan juga boleh menilai servis yg dierikan oleh setiap lawyer.

      Delete
  7. terbaek lah bro.. kau mmg ade bakat menaip..boleh buat ebook.. try jerk cara sifu shahril ni ajar..insyaALLAH.. boleh lulus.. penah buat n lulus semuanya.. tp 4loan yg berlainan.. 2 loan rumah.. 1 loan kete.. 1 PL..

    http://homestaydikualaterengganu.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. bos, klau 4 bijik rumah ni low cost kt slangor dlm 1 kwsan sme agk2 bleh lpas ke? tkut2 sangkut kat SUK..

    ReplyDelete
    Replies
    1. X sesuai utk low cost. Sbb nk kena mintk consent dari LPHS, takut loan lulus, tapi consent x lps. X guna jgk. Better amik med cost.

      Delete
    2. hmm..kne mncari lagi r. mdium kos sni da cecah 200k... mne nk cekau DP 80k... tq boss..

      Delete
    3. klau low cost auction pn kne tgk POS jgk kn bos? tkut2 ada lg syarat2 LPHS xleh ada lbh sbuah rumh kt slngor... btul ke?

      Delete
    4. low cost lelong syarat terbatal..
      ni baca kat sini.. http://www.shahrilsidek.com/2012/12/proses-lelongan-untuk-low-cost.html

      Delete
  9. beb, nanti leh buat personal coaching tak pasal nak tapau 4 bijik sekaligus ni, area ko bleh advisekan sekali..:)

    ReplyDelete
  10. tnye sikit kalau nk beli 3 biji 300k keatas sekaligus blh ke guna kaedah ni pasal saya suka corner lot tu yg harga dia mahal sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jer. Asalkan bank mampu luluskan sebiji, maka lagi 2 atau 3 biji strsnya sepatutnya tak ada mslh

      Delete
  11. bos..teknik ni bleh pkai utk rumah lelong x? lg 1, klau bru mng rumah lelong, alih2 ada org nk bli rumh tu dari kte. pe nasihat bos? lebih 30k je.. tolak rpgt, penalti terminate loan, byr agen sume2 bpe sen je tinggal...tp asal ada profit jd la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh pakai jugak, tp berisiko sbb lelong ni ada time frame yg agak tight.

      Delete
    2. Kalo ko rs profit yg ko dpt tu berbaloi, go on jer la.

      Delete
  12. nak tanya bro..untuk 4 biji rumah ni..tak kisah ke berapa gaji?
    macam sy gaji RM1700 basic..tolak epf socso semua adala dlm RM1500

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak kisah jer gaji brp, janji loan boleh lepas utk 1 bijik umah, lagi 3 bijik tu akan menyusul..

      Delete
  13. Mantap.. Ni pekene pihak bank semula ni..

    ReplyDelete
  14. Salam. Saya baru nak mencuba teknik ini. Namun ada kawan yang mengatakan bank ketika ini akan periksa semula CCRIS report semasa nak lakukan 1st draw ( disbursement ). Kalau mereka nampak loan-loan yang pending jadi approve maka mereka akan cancelkan offer mereka walaupun dah sign LO. Apa pendapat tuan-tuan?

    ReplyDelete
  15. Baru try teknik ni.. memang betol.. tapi aku amik 3 VIVA850 + 1 PL.. seronok la la la la la la la.. pastu run keta sewa kecil2an.. liabiliti tukar pada aset.. Terima kasih berkongsi idea dan fakta.. semoga bertambah rezeki..

    ReplyDelete
  16. wah teruja sgt...mmg penah dengar citer mcm nie.. now dah ada ilmu, tqcm

    ReplyDelete
  17. as salam.. tuan, adakah kaedah begini masih boleh dilaksanakan? saya ada dgr yg bank akan minta kita isi borang declare ini loan rumah ke-2. mohon pencerahan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah boleh. ada jer loop hole. selalu lah tgk pada loop hole ni, di situ ada peluang.

      Delete
  18. Tapi boleh jd bank hanya akn luluskan 2 biji sahaja jika kelulusan pinjaman bertindih..cntoh CIMD luluskn rumah B, moybank pun luluskn rmh B, publec luluskn rumah D, Hsdc pun luluskn rumah D....jadi kita hanya dpt 2 rumah shj...btulkn jika silap

    ReplyDelete
  19. Tapi boleh jd bank hanya akn luluskan 2 biji sahaja jika kelulusan pinjaman bertindih..cntoh CIMD luluskn rumah B, moybank pun luluskn rmh B, publec luluskn rumah D, Hsdc pun luluskn rumah D....jadi kita hanya dpt 2 rumah shj...btulkn jika silap

    ReplyDelete
  20. salam.saya Aliff Aizzat di sini untuk menyediakan perkhidmatan untuk pelanggan anda pada PENILAIAN HARTA dan MORTGAGE LOAN issue.saya harap bantuan profesional kami akan memudahkan kerja tuan dan puan.anda juga boleh menghubungi saya di
    018-9743472 dan e-mel saya di aliffaizzat@gmail.com
    Jadi mana-mana kes, kami boleh membantu anda sekarang?
    Kami adalah bank bentuk outsource.kami adalah bank-bank kumpulan, penilai dan credit.kami pakar dalam penilaian n bank approval.kami berurusan dengan semua bank-bank utama seperti OCBC, CIMB, HL, PB, MBB, RHB dan lain-lain

    ReplyDelete
  21. macam mantap plak aku lepak sini weh...

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  24. kalau loan dah approve tapi belum start bayar pun sudah tidak berguna lagi kan? sob2...baru celik pasal ni.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. x guna dah, sbb bank akan kira sbg future commitment sbb status loan tu dah approved.

      Delete
  25. Salam Tuan,

    Saya dah berjaya guna teknik ni masa pembelian rumah kedua & ketiga serentak dengan 90% mof, dapat markup rumah 340k dari 300k pulak pulak tu. Dapat cash lebih lagi, cover stampduty & lawyer fee.

    Cuma nak tanya, tahun 2017 blh guna lagi ke teknik ni? Last guna teknik ni tahun 2013. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah. sy tak pasti tuan utk tahun 2017 ni. tp 2016 ada kwn saya buat, still boleh.

      Delete
    2. Assalam Tuan,
      Menurut pendapat tuan atau pengalaman/pengamatan tuan, apakah risiko tinggi jika membuat multiple submission utk undercon yg sama ie membeli 2 unit serentak untuk projek yg sama dan meminta sales ejen tersebut utk submit pada dua bank yg berbeza utk setiap satunya?

      Delete
  26. Saya dan suami beli dua rumah serentak, dua2 joint loan. Bolehkah 1 unit rumah saya buat pengeluaran kwsp dan 1 unit lagi suami saya buat pengeluaran kwsp

    ReplyDelete