Saturday, October 13, 2012

Bajet 2013 - Staff Kerajaan Baik Beli Rumah Skrg @ Tunggu?

Ramai yang aware tentang bajet 2013 yg dibentangkan pada bulan lepas. Ada satu persoalan yang dilontarkan oleh saudara Fairuz mengenai topik "Pinjaman kakitangan kerajaan oleh Bahagian Pinjaman Perumahan digantikan dengan bank".

 Seperti mana dulu, Bahagian Pinjaman Perumahan (BPP) tidak check CCRIS dan DSR atau pun komitmen peminjam. BPP hanya merujuk kepada payslip semata-mata. Hanya jumlah potongan yang wujud dalam payslip akan diambil kira.
Akan tetapi bila mana BPP digantikan dgn bank kelak, adakah kaedah untuk memproses pinjaman ini akan mengikut cara bank atau pun mengikut cara BPP?
Jika mengikut kaedah yang diguna pakai oleh pihak bank skrg, pihak bank akan menyemak CCRIS, DSR (debt service ratio) dan juga CTOS.
Tiada sebarang petunjuk yang jelas lagi setakat ini ttg kaedah mana yang akan diguna pakai kelak.


Disebabkan oleh faktor diatas, adakah lebih baik bagi penjawat awam membeli rumah sekarang (sudah tentulah menggunakan pinjaman kerajaan) atau pun tunggu sehingga BPP digantikan oleh pihak bank?

Apa pendapat anda?


5 comments:

 1. kjaan kini menanggung hampir rm6.1bil bg pinjaman perumahan kakitangan kjaan.byk kemungkinan bila BPP melantik bank panel nnt..antaranya mcm en. sharil ckp lah..cuma apa yg dibimbangkan ialah, apabila kaedah yg akan digunapakai berdasarkan oleh pihak bank, ia mungkin mengetatkan permohonan pinjaman. Cuma apa yg dikatakan dlm bajet 2013, kadar faedah akan dikekalkan pd 4%, ini mgkn agak melegakan..kita tggu sajalah konsep yg akn digunapakai..saper yg blom wat loan rmh drpd BPP, baik guna skang...

  ReplyDelete
 2. saya sudah tanya bpp, antaranya spt cerita di atas dan caj RM100 setiap permohonan sama rata. pihak bpp belum bermesyuarat lagi untuk sahkan.

  terbaru ceupacs dah hantar usulan membantah pengambilalihan hutang perumahan daripada bpp..paham2 je la bank mane taknak untung dan semestinya cimb. apa2 kita tunggu akhir tahun selepas mesyuarat bpp.

  ReplyDelete
 3. Keamanan, rahmat dan nikmat Tuhan kepada kamu, Adakah anda memerlukan bantuan kewangan dalam apa jua bentuk? Pinjaman peribadi? Pinjaman Perniagaan? Pinjaman gadai janji? Kewangan dan projek pertanian? Kemudian email kami sekarang untuk mendapatkan kelulusan cepat, dengan kadar faedah yang rendah @ 3% .: ronniefinance@hotmail.com

  ReplyDelete
 4. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete