Wednesday, October 31, 2012

Wordless Wednesday: Tak kira siang atau malam

9pm. Basuh jgn tak basuh, jap lagi nk gi htr kat client.. Malam2 pon diorg nak pakai jugak..

Tuesday, October 30, 2012

MRTA vs MLTA

Apa itu MRTA?
Apa itu MLTA?

Secara asasnya MRTA adalah singkatan bagi Mortgage Reduce Term Assurance dan jika amik loan islamik, ianya akan ditukar jadi MRTT iaitu Mortgage Reduce Term Takaful.
MLTA pulak adalah Mortgage Level Term Assurance.

Apa yang bezanya kedua-dua ni?

Aku nk ulaskan dgn lebih lanjut pun aku tak berapa reti. Korang boleh usha kat blog kawan nih, klik LINK ini.
Terima kasih kepada kawan kita ni di atas perkongsian beliau ttg benda alah ni. Satu ulasan yang menarik dan senang di fahami oleh pembaca.

Dah habis baca? Habiskan lah dulu, nanti org duk citer ttg MLTA ngan MRTA ni sng la korang nak sampuk.



Jika korang membeli 1 biji rumah shj, amat digalakkan untuk mengambil MLTA. Dan jika aku pun hny membeli 1 biji rumah shj, aku pon akan pilih MLTA.

Personally aku lebih suka mengambil MRTA disebabkan aku lebih mementingkan jumlah wang keluar. Disebabkan aku membeli beberapa biji rumah untuk pelaburan, maka jumlah wang keluar haruslah aku pantau dgn baik. Aku suka jika membuat sesuatu pelaburan dgn jumlah wang keluar adalah minima ataupun tiada langsung. Ada ker pelaburan yang tiada langsung wang keluarnya? Hehe..

Jika semua kos yang terlibat dalam proses pembelian sebiji hartanah dapat di masukkan dalam loan, aku akan pilih. Sbb nya aku tak perlu keluarkan duit dan yang pentingnya penyewa aku yang akan bayarkan installment bank bg pihak aku.

Monday, October 29, 2012

Ops Pecah Rumah

Ops pecah rumah (OPR)... Entah saper punya tagline ni, tapi di kalangan kitaorang, bila mana dah menang rumah lelong ni, the next step is OPR.. Lagi cepat boleh pecah rumah tu, lagi bagus.

Sbb apa nak kena buat OPS ni secepat yg mungkin?

1) Boleh tgk keadaan dalam rumah. Kan masa kita buat site survey sblm bidding, kita hny boleh tgk dari luar jer unless rumah tu mmg tak berkunci ataupun mendapat kebenaran dari penghuni rumah tersebut utk melihat keadaan di dalam.

Pengalaman aku: - Untuk unit yang aku yang aku menang bulan 4 (kalau tak silap) tahun ni, unit tu merupakan unit yang paling teruk pernah aku dapat. Masa view unit ni seminggu sebelum tarikh lelongan, unit ni tak berkunci, pintu nya separuh terbuka. Dijadikan stor/tempat buang barang2 yg tak guna spt sofa buruk dan juga akuarium pecah. Wangian semula jadi iaitu tahi kucing semerbak seluruh rumah, mana tak nya, rumah bawah bela kucing dan kucing tu jadikan unit ni sebagai port berak. 2 bilik penuh dgn tahi kucing. Hampir termuntah aku bila aku mula-mula masuk unit tu.

Semua wiring di rumah tu dah kena rembat. Sinki pon tak ada. Setelah membuat kira-kira tentang kos pembaikpulih yang bakal terlibat, aku setkan satu limit yang aku sanggup beli rumah ni. Masa tu RP adalah rm27k, dan aku hanya sanggup beli pada harga rm30k shj. Lebih pada tu, baik aku beli rumah lain. Yang aku suka dengan rumah ni adalah walaupun statusnya adalah Low Cost, tapi ia ada 4 bilik dan keluasan 710sqft. Biasanya keluasan Low cost adalah sekitar 650sf shj. Alhamdulillah, aku dapat RP untuk unit ni, kos repair semua skali lebih kurang rm4k, manakala tunggakan maintenance, cukai pintu dll lebih kurang rm5k, menjadikan jumlahnya rm 36k. MV untuk unit ni adalah rm70k, selamat disewakan pada kadar rm430.

2) Lagi cepat boleh di iklan kan.



3) Lagi cepat dapat penyewa. Selagi unit tu tak ready, maksudnya unit tu belum bersedia untuk disewakan, jwbnya lagi lambat la nak merasa duit sewa. Kadang2 tu untuk mencari penyewa, memakan masa 2 bulan jika lokasi dan juga marketing yang dibuat kurang memuaskan.

Pengalaman aku: Semua rumah aku mendapat penyewa dalam masa kurang 1 bulan. Pemilihan lokasi memainkan peranan. Walaupon rumah aku ni bukannya di kawasan panas (hot area), aku lebih suka panggil kawasan yang aku pilih tu sebagai kawasan suam-suam kuku disebabkan oleh faktor harga. Harga yang aku target adalah sekitar 40% - 50% below MV.  Jika masuk bidding di hot area, susah nak dapat 40 - 50% below mv.

4) Dapat makan sewa sepenuhnya dalam masa 2-3 bulan. Dari tarikh menang lelong, kita akan apply loan kan. Dan loan akan disburse lebih kurang 3 bln lps tu. Jadi dalam tempoh sebelum loan disburse tu, tak ada payment la kan. Bulat-bulat sewa bulanan tu masuk poket. Lepas la bayar kos lawyer skit2.



5) Lagi cepat "close case". Bila semua proses dah siap, tenant dah masuk dan pembayaran hutang-hutang tertunggak sudah buat, cumanya menunggu lawyer menguruskan documentation untuk proses tukar nama, rumah itu boleh di anggap sebagai settle, boleh close case untuk unit tu. Boleh fokus kepada case yang seterusnya.

Pengalaman aku: Aku tak suka pertindihan case. Maksudnya, jika 1 rumah aku belum dapat penyewa lagi, aku tak suka untuk pergi beli unit seterusnya. Aku lebih gemar menunggu sehingga case yang terdahulu settle semuanya sebelum aku beli rumah lain. Unless jika unit yang seterusnya memang murah dan cantik (cantik dari segi unit tu sendri, cantik dari segi lokasi dll).. Itu boleh dapat pengecualian.

Kawan aku pernah beli 2 3 bijik skali gus.. Tapi bila jumpa balik aku 3 bulan lps tu, aku tny dh dpt penyewa belum rumah yang pertama tu, dia kata belum sempat nak gi pecah masuk lg. Rugi tu 3 bulan kosong gitu..


So, nasihat aku, jika dah menang lelong tu, tolong la cergas skit.. kalau rumah tu memang kosong, pegi la OPR awal2.. Sebab apa kita nak jadi pelabur, sbb kita nak keuntungan.. Jgn biarkan keuntungan 3 bulan pergi meninggalkan anda begitu sahaja..




Thursday, October 25, 2012

Selamat Hari Raya Aidiladha

Kepada semua pembaca shahrilsidek.com, saya mengucapkan selamat menyambut Hari Raya AidilAdha.

Kepada pembaca yang akan pulang ke kampung halaman, sila memandu dengan behati-hati. Ingat orang yang tersayang. Ingat kepada speed trap, AES... Daripada bayar saman rm300, baik la qurban satu bahagian yang berharga rm380.

Raya qurban datangnya setahun sekali sahaja. Kepada yang mampu tu, amat digalakkan agar mengerjakan ibadah qurban, bukannya mahal pun, rm380-rm500 jer satu bahagian.. kalau rm380 bahagi 12bulan, baru rm32 sebulan.. Apalah sgt rm380 setahun tu, jika dibandingkan dgn harga makan KFC ngan Pizza..

Tahun ni merupakan tahun pertama saya dan keluarga saya beraya di perantauan. Sebelum ni, tak pernah saya beraya di perantauan, mesti balik kampung punya. Pernah satu ketika dulu semasa saya bekerja kilang, saya pernah menghantar surat berhenti kerja gara-gara cuti raya yang saya minta tidak diluluskan oleh boss. Sekarang ni, tak boleh la, sbb dah berkhidmat dlm sektor kerajaan.

Tahun ni, di pagi raya aku kena berkhidmat untuk negara. Kesian kepada orang yang nak balik kampung menggunakan flight, kalo saya cuti tak ada la orang yang nak jaga aircraft tu.



Ni yang syoknnya kalau beraya di Kelantan.. Mmg meriah..

Sedih... Terpaksa berkhidmat untuk negara..


Wednesday, October 24, 2012

Wordless Wednesday: Name card

Name Card baru siap.. 2 sided. 1 side promote Homestay Tiara Beach Resort. Another side promote car rental.

Nak Pilih Yang Mana Satu?

Entri kali ni adalah lebih kepada perkongsian idea rentetan dari blog seorang pelabur hartanah juga iaitu saudara Aslam.  Kisah nya, pembaca boleh mengikuti soalan cepu mas yang diberikan oleh saudara Aslam dlm blog beliau Aslam.


Ada 2 kes ni.. Yg mana pilihan anda? 

Anda pilih yang mana? Kes pertama atau kedua? Kenapa?

Analisa sepintas lalu yang saya buat berdasarkan info yang di berikan di atas adalah seperti di bawah ini.
Ini yang saya nampak, mungkin juga ada yang saya terlepas pandang. Jika kawan-kawan ada analisa / idea lain, boleh la tinggalkan komen di bawah.

Kes pertama:
- beli pada kadar 20.7% below mv.
- ROI 8.3%.
- Dapat beli rumah TANPA MENGELUARKAN MODAL. Tak ada duit pon boleh beli rumah.

Kes kedua:
- beli pada kadar 19.5% below mv.
- ROI 7.4%
- Kena keluarkan modal, bukan setakat 10%, malahan lebih kurang 41% besamaan dgn RM59.5k (termasuk rm10k maintenance). Sangap jugak nk kena kluarkan hampir 60k ni . (silap)..
- Kena keluarkan modal rm10k, bg menjelaskan hutang maintenace..

Jadi, atas ketiga-tiga faktor yang saya nampak, saya dengan ini membuat keputusan muktamad untuk memilih KES PERTAMA..


Tuesday, October 23, 2012

Sofea Masuk Wad

Semalam aku ke HKL di sebabkan anak perempuanku, Sofea 1 thn 7 bln mengalami sindrom seakan-akan asma. Pkl 10pm aku registerkan anak aku di jabatan pesakit luar HKL. Dlm masa 10 minit jer, doktor dah panggil. Doktor suspek asma di sebabkan pernafasan Sofea yang laju dan juga berbunyi..

Dari Jab Pesakit Luar, doktor refer kes ni ke bhgn emergency untuk amik Nebulizer atau singkatannya Neb. Alah, alat yg sedut gas tu.. Ini merupakan kali pertama Sofea lelah, kali pertama juga amik Neb. Apalagi menangis la dia sepanjang amik Neb tu. 10 minit yg terakhir jer dia seakan pasrah dan redha, barulah diam dan terkawal.. doktor bagi lagi satu surat refer pada bhgn Pediatrik, appoinmentnya esok masa office hour.  Balik kerumah lebih kurang pkl 1am. Pernafasan Sofea semakin baik dan bunyi lelah sudah hilang.

Siap tkr baju semua, nk tido. Baru jer nak tido, bunyi lelah datang balik.. 10 minit skali dia bangun merengek. Yer la, badan rs tak sedap, mn lena nk tidur. Pkl 3 am, dia muntah atas badan aku. Tak pasal-pasal kena mandi pkl 3am.

Pkl 1 lebih aku smp ke HKL sekali lagi utk ke unit Pediatrik. 3 kali pusing cari parking, last2 parking kat luar, jauh dan berbayar. Siap check up oleh doktor, dia cakap yang oksigen dlm bdn sofea rendah, lbh kurang 91%, org normal >96%. Terpaksa di masukkan ke dalam wad serta merta. Alamak, baju dan brg2 lain tak ada plak prepare. Tak sangka lak nk  kena masuk wad.

Dlm wad, kena amik Neb setiap 4 jam. Sofea semakin aktif dan sihat dari hari sebelumnya. Hari yang sungguh memenatkan. Ni aku baru smp ke rumah sementara isteri aku temankan Sofea di wad. Penat sgt, nak gi tido dulu. esok pkl 7 dah nak kena gi HKL plak. Merempit jer la, tak sanggup nk mengharungi jem dan juga perit getir mencari parking.

Sofea yang pasrah, di masa 10 minit terakhir.

Sunday, October 21, 2012

Cara Check Market Value

Kenapa pentingnya kita (sebagai pelabur) untuk mengetahui market value sesebuah hartanah?

1. Takut-takut kita terbeli over market price plak, rugi-rugi.. market value rm100k, orang lain beli rm90-100k, tapi kita beli rm120k..

2. Bank hanya menawarkan loan sebanyak 90% dari market value ataupon 90% dari harga dalam SnP yang mana terendah. Kalau mv unit tu rm100k, dan kita beli harga rm120k, so harga dalam snp rm120k. Bank hny akan bg loan rm90k shj iaitu 90% dari mv. Dia tak peduli pun harga dlm snp tu brp. Janji yg mana terendah..

3. Untuk markup loan. Bagi yang mana tak ada wang pendahuluan sebanyak 10%, mark up harga dlm SnP mestilah menjadi pilihan mereka. Camner mereka nk markup jika mereka tak tahu mv?

Camner anda nak cek market velue, cthnya bg sebuat unit med cost apartment saiz 850sqft beralamat D-3-5, Puchong Permata 1 Apartment, Jln Puchong Permai, 47100 puchong, Selangor.

Ada yg anggap dengan cek beberapa listing di website seperti mudah.my dan iProperty, itu sudah memadai. Seperti contoh ada 3 iklan di mudah.my dgn harga rm120k, rm125k dan rm127k. Manakala iklan di iProperty adalah rm115k dan rm120k.
Hah, camner ni, semua harga berbeza-beza. Utk kes sebegini, biasanya kita amik average, rm120k adalah consider sbg average. Tapi cara sebegini kurang tepat. Just nak dapatkan rough surface jer ttg mv.

Di awal pengenalan sy dalam dunia hartanah ini, saya juga menggunakan khidmat banker sbg sumber mendapatkan mv. Beberapa officer bank yang biasa sy berurusan, sy akan sms address bersama dgn saiz dan tunggu sehingga officer terbabit menyemak mv dgn valuer mereka. Yang tak best nyer, kita kena tunggu agak lama, mungkin 1 hari baru lah mereka dpt bg feedback pada kita. Yer la, mereka pun ada kerja lain yg lg penting, ni just tlg kita jer.. Cara ni boleh dikatakan tepat.

Sekarang cara mana yg saya guna? Hehe.. Cara ni sy dapat bila mana saya tgh buat skill di atas. Masa tu saya tgh face to face dgn salah sorang banker saya. Ada 2 biji unit yang saya berminat untuk beli melalui proses lelongan. Di sebabkan sy aim 40-50% below mv, amat penting bg sy utk ketahui mv.

Bila saya bg jer address dan saiz unit tu, banker tersebut terus call valuer utk mendapatkan mv. Skrip percakapan antara banker dgn valuer saya amati dan sy impan dalam minda sy.. Ooo begini caranya banker dapatkan value. Hehe, senang la lepas ni..

Habis jer perbualan sepanjang 5-8 minit antara banker dgn valuer, dihulurnya sekeping kertas tertulis mv yg diberikan oleh valuer td bg unit yg sy mintak td. Dengan muka tak malu, saya juga mintak nama company dan no tel valuer yg dia call td. Dia tny nak buat apa? Aku senyum panjang.. Dia pun tulis la beberapa nombor dan nama sykt valuer yang biasa dia berurusan. Siap dia pesan lagi, kalo aku nk cek, aku boleh guna nama dia. Done..

Esoknya terus aku praktikkan ilmu baru ni. Mulanya hati ni berdebar debar. Mana tak nya, valuer ni akan tny "Siapa sana?, Dari mana?" hah, apa nk jawab..
Dgn suara yang macho dan konfiden, aku cakap, "saya Annuar, dari CIMbeng cawangan Kota Damansara."
Lps tu dia akan tny "nk cek unit mn"..  
Zasss.. pancing dah mengena bila mana soalan tu keluar.. Maka aku proceed la dgn bg address dan saiz. Dia akan tny berapa asking price, aku pon akan bg satu nilai yg tinggi beberapa puluh ribu dari harga yg aku tgk dlm mudah.my, iaitu rm130k.
Dia tny lg "Ada renovation?"
Aku jwb lg "Tak ada, basic unit"
Dia pon cakap "Ok, encik Annuar tunggu jap yer, sy semak dalam sistem jap".. Dengan hati yg berdebar debar, aku menunggu, mana tak berdebar.. 1st jadi banker.. hehe..

3 minit berlalu, " Ok encik Annuar, kita boleh bagi rm118k."

Hah, skrg aku dh tahu yg mv yg diberikan oleh salah satu sykt valuer yg bertauliah ialah rm118k.
Tapi ingat, harga yang diberikan oleh valuer ini berbeza-beza. Cthnya valuer A dgn valuer B, mungkin valuer A bg rm118k dan valuer B bagi rm110k.

Bagaimana nak dapatkan nombor telepon valuer ni?
Korang boleh rujuk kat sini.. LPPEH
Senarai ni bkn shj valuer malah estate agency juga ada. Pandai-pandai la korang usha.



P/S: Alhamdulillah, Kelate menang piala Malaysia .. Tahniah kepada The Red Warriors.. 

Saturday, October 20, 2012

Mega Hartanah Bumiputera

Eleh, gabungan otai-otai bumiputera konon.. yuran plak rm69 jer.. mesti intipati talk tu tak ada apa yg menarik.. rm69 kongsi 4 orang speaker, dptla sorang rm17.25 sorang. Macam murah sgt jer.

Gmbr ehsan dari FB TuanBri.


Tidak dinafikan mereka memang otai dalam bidang hartanah ini. Telah bergelumang dalam bidang ini lebih dari 5 tahun. Byk asam garam hartanah mereka telah tempuhi. Dan mereka akan kongsikan dengan peserta dalam talk Mega Hartanah Bumiputera.

Iyer, memang tersangat murah. Jadi kepada kawan-kawan yang dah jadi pelabur atau baru nak jadi pelabur, anda di rekemen kan untuk join talk Mega Hartanah Bumiputera ini yang julung-julung kali diadakan.
Tarikhnya : 24Nov ini
bertempat di : De Palma, Shah Alam.

Antara otai-otai yang terlibat dan topik-topik yang akan dikongsikan dalam talk ini adalah seperti

Abang Ensem - tips-tips pembelian rumah sub-sale

Dr Shah Razali – Perbankan dan pinjaman

Tuan Bri – Pelaburan Hartanah Lelong (tuan bri)

En Mohd Azri – Motivasi di dalam Pelaburan Hartanah

En Mohd Fauzi – Taxation in Property Investment


Nak register senang shj, caranya dengan meng’sms’ : “(Nama) (E-mel) MHB” ke nombor 016 441 5600.

Info lanjut, boleh layari blog AE

Friday, October 19, 2012

Beli Rumah 4 Biji Sekaligus


Entri ini khas bagi menjawab kekeliruan pada posting di atas.. Mohon men"suggest"..

Boleh ke beli 4 biji rumah sekaligus?
Boleh ker loan lulus utk 4 biji rumah ni?
Boleh ker dapat margin of finance (mof) 90% untuk semua rumah ni?

Beberapa faktor kena tengok sblm buat skill ni, misalnya:
- availability untuk mendapatkan loan adalah mustahak. Tak guna jika beria-ria nak beli rumah tapi rekod CCRIS terok. Pastikan homework dah dibuat terlebih dahulu demi menjamin kelancaran proses.
- dah survey rumah dan dah ada senarai pendek rumah yang boleh dibeli, yang kena dengan NOMBOR nya. Harga rumah yang hendak di beli adalah lebih kurang sama, cthnya rm90k - rm100k.

Macam mana nak buat ni? CCRIS dan check, semuanya ok.short listed rumah dah ada kat 10 bijik ni, harga pon sekitar 100k semua..

AMARAN : Untuk melakukan teknik ini, anda perlu "cergas dan pantas". Pantas untuk close deal dlm pembelian rumah. Pantas untuk menyediakan 2 salinan dokumen (IC, slip gaji, penyata kwsp dan statement bank) bagi setiap unit. Jadi kalau 4 unit, maka sediakan 8 copy dokumen tu. Kenapa 8? nanti aku explain kat bwh yer.. sabar..

1. Pegi la close deal rumah yang korang dah shortlisted kan sebelum ni. Pastikan korang close deal semua rumah dlm masa yang dekat, kirenya lebih kurang dalam 4 hari tu korang beli rumah 4 bijik la. Lagi cantik jika korang dapat beli 10 - 20% below mv. Korang jangan plak gi apply loan bg setiap rumah lak, maksudnya jgn apply loan selagi x dapat close deal 4 biji rumah. Apply serentak.

Tips Penting: Untuk meminimakan risiko, korang deal la dgn agent/owner rumah agar wang booking hendaklah dikembalikan 100% jika loan tak lulus.

2. Dah berjaya close deal 4 biji rumah. Katakan rumah A, B, C, & D. Part ni tricky skit, pening aku nk karang ayat ni..
Rumah A & B submit loan kat CIMD.
Rumah B & C submit loan kat MoyBank.
Rumah C & D submit loan kat Publec Bank.
Rumah D & A submit loan kat HSDC.
(nampak tak kenapa perlukan 8 copy dokumen?)

Korang kena submit semua sekali serentak. Maksudnya ke semua bank di atas ni korang mesti submit loan pada hari yang sama. Kalau setakat selang 1 hari tu ok la. Tapi jangan smp 3 hari. Takut2 dalam sistem CCRIS dah keluar status pending, jadi bank tahu yang korang ada apply loan jugak dgn bank lain. (Sbb tu la aku suruh cari rumah yang nilainya lebih kurang sama, bank akan igt ni rumah yg sama, padahal rumah yang berlainan).

Bila korang submit loan serentak katakan hari Selasa, hari Rabu CIMB, Moybank, Publec dan HSDC start proses loan korang dan bila semua bank bukak sistem untuk tgk CCRIS korang, rekod hutang baru korang belum wujud lg.
Dan CCRIS menunjukkan belum ada lagi rekod pinjaman perumahan. So setiap bank akan bagi MOF 90% kepada semua rumah.

3. Lepas tu korang tunggu lah, lepas 3 hari berkerja jer, korang call bank tanya status camner permohonan korang tu. Jangan duk senyap jer bak menunggu bulan jatuh ke riba.
Kelebihan teknik ni:

Jika bank CIMD tak luluskan loan utk rumah A, tapi hny luluskan rumah B, at least korang masih ada harapan pada bank HSDC.
Jika bank CIMD dan Moybank luluskan loan untuk rumah B, korang ada pilihan untuk memilih offer yg terbaik dari 2 bank ni.

4. Sila la sign LO loan tu dan tunggu lawyer siapkan SnP.

5. Bila dah dapat kunci, korang cari la penyewa. Pastikan yang sewa lebih mahal dari installment bank. kalau rendah, ni menunjukkan korang tak buat homework NOMBOR sebelum beli rumah ni. Jadi walaupun korang beli 4 biji rumah, tapi duit poket korang tak terusik dek kerana penyewa korang yang tlg byrkan installment bank tersebut.

Muka happy jer dpt beli rumah 4 biji dlm ms x smp setahun..

Tips: Lagi cun di buat pada awal tahun disebabkan oleh majoriti bank masih mengejar target. kalau hjg tahun, takut2 bank dah capai target dan prosesnya menjadi perlahan.

p/s: kawan aku pernah buat benda yang sama seperti diatas pada 5 bulan yang lalu bagi 3 biji rumah. Semua 3 biji rumah ini dia dapat MOF 90%. Kenapa 3 biji? sebab dia hny mempunyai downpayment utk cover 3 biji rumah shj. Di harap agar kawan aku tu dapat berkongsi sedikit pengalaman beliau di bahagian komen nanti jika beliau membaca posting aku ni.


Wednesday, October 17, 2012

Beli Rumah Duduk Sendiri @ Beli Rumah Investment Dulu? - Part II

Sambungan daripada KES INI...

Situasi Pertama - Beli rumah utk tinggal sendiri dulu.

 Ahmad beli rumah apartment kos sederhana yang beharga rm140k, bayaran bulanannya berjumlah rm700. Maka berpindah lah Ahmad dari rumah sewanya yang dulunya berharga rm600 sebulan ke rumah sendri yang beharga rm700 sebulan. NikmatNikmat, puas, best, syok woo ... itulah yang dapat digambarkan oleh Ahmad setelah tinggal di rumah sendiri.

 Ingat, DSR nya sudah menjadi 60%. Setahun berlalu, Ahmad ingin menambah koleksi rumah nya, baru-baru nak berkenalan dengan lapangan pelaburan hartanah. Berhajat untuk membeli rumah kedua dengan tujuan untuk disewakan. Target nak beli rumah apartment jugak yang harganya sekitar rm100k.

Di kaca mata pihak bank, Ahmad tidak mampu untuk membeli rumah kedua ini kerana DSR nya telah mencapai tahap maksimum iaitu 60%. Akibatnya, Ahmad terpaksa menangguhkan hasrat utk membeli rumah kedua sehingga lah gaji naik ke satu tahap atau pun hutang PL atau hutang HL yang pertama tadi sudah habis di bayar.


Situasi Kedua - Beli rumah utk investment dulu.

Ahmad beli rumah apartment kos sederhana yang beharga rm140k, bayaran bulanannya berjumlah rm700. Rumah itu Ahmad sewakan kepada sepasang suami isteri yang baru berkahwin dengan kadar sewa rm900. (Penyediaan tenancy agreement dan bank statement amatlah penting). Ahmad telah mempunyai +ve cashflow rm130 sebulan setelah tolak yuran penyelenggaran bangunan rm70. Ahmad masih tinggal di rumah sewanya berharga rm600 sebulan.


Cuba kira balik berapa DSR Ahmad? Adakah sama dengan kes pertama?

Pendapatan:                                                            Komitmen:
Gaji               = rm2000                                            PL = rm500
Rumah Sewa = rm900                                              HL = rm700
jumlah           = rm 2900                                           jumlah = rm 1200

DSR = komitmen   x 100%
            pendapatan
         = 1200 / 2900 x 100%
         = 41%

Anda nampak, DSR nya 41% shj. Masih lagi ada ruang 19% untuk membayar installment rumah kedua nanti. Sama ada rumah kedua nanti Ahmad nak tinggal sendiri atau pun sebagai investment, terpulang.

Fikirlah, sama ada nak beli rumah untuk duduk dulu ataupon rumah untuk investment dulu..


Wordless Wednesday: Tayar


Riki-riki tayar baru untuk Alphard.. saiz 225/55/R17.. satu kedai kat Puchong bg harga rm445 sebiji..
mak aii.. double harga utk tayar rim15 kete aku lg sebijik tu..

kena pegi kedai papan kat klang ni, sesiapa ada no tel kedai papan kat klang tu?

Tuesday, October 16, 2012

Beli Rumah Duduk Sendiri @ Beli Rumah Investment Dulu? - Part I

Rata-rata masyarakat hari ini menyewa rumah bila mula bertapak di alam pekerjaan. Ada jugak yang tinggal bersama dengan keluarga masing-masing. Ada juga duduk rumah sendiri, rumah yang bapak belikan. Bertuah sungguh, dpt rumah free. Yang aku nak ceritakan ni pasal yang golongan paling ramai iaitu golongan menyewa.

Takkan la asyik nk menyewa sampai ke tua. Nak la jugak merasa tinggal di rumah sendiri kan. Alang-alang  bayar sewa rm600 sebulan, baik beli rumah sendiri, 30 tahun nanti rumah tu jadi milik sendiri. Tapi, nak beli rumah untuk duduk sendiri dulu atau nak beli rumah untuk investment dulu? yang mana lagi ok?
Ada beberapa faktor yang kena ambil kira sebelum membuat keputusan. Jika keputusan yang diambil kurang tepat, kesannya akan dapat di lihat pada rumah kedua dan seterusnya kelak.



DSR (Debt service ratio).
Sesetengah bank mengambil kira 60% sbg tanda aras DSR (DSR bagi setiap bank adalah berbeza, ada yang 55%, 70%. dan 75%).
Jika gaji Ahmad rm2000, maka hanya rm1200 sahaja akan diambil sbg jumlah yang Ahmad mampu utk membayar SEMUA hutang. Maksudnya, hutang kereta, personal loan, kad kredit dll tu mestilah kurang dari rm1200. Dlm kes ni hutang rumah belum wujud sbb tak mempunyai rumah lg.

Jika Ahmad mempunyai hutang PL sahaja yang mana bayaran bulanannya berjumlah rm500, maka Ahmad mampu untuk mendapatkan pinjaman perumahan (housing loan aka HL) sekitar rm140k yang mana bayaran bulanannya berjumlah rm700.
(jadi, PL rm500 dan HL rm700 menjadikan rm1200 = DSR 60%).

Apa pendapat anda?



Monday, October 15, 2012

Takut Beli Rumah, Tapi Tak Takut Beli Kereta

Bila anak muda dah habis universiti dan bermula lah alam pekerjaan. Satu titik tolak bermulanya kehidupan berdikari. Jika sebelum ini adanya biasiswa ataupon pinjaman dari pihak-pihak tertentu, skrang ni tak ada lagi. Jika sebelum ini dengan tanpa segan silunya mintak duit belanja dgn mak ayah, skrg ni nk mintak pon dah start segan. Semua belanja dan keperluan diri nak kena beli menggunakan duit poket sendri walaupun gaji hanya rm2-3k/bln.

Keje belum pon smp bulan ke4, dah gatal tangan nak beli kereta baru. Kereta baru tu, second hand apa barang, x der class. Jika tak dapat Honda, dapat Toyota pon dah ok. Jiwa anak muda takkan lari dari 'kehendak' yang agak melampau.

Gaji rm3k. Gatal tangan pegi submit loan untuk Honda, harga dlm rm100k ajer. Byr bank dlm rm1.2k, full loan sbb x mampu nak kluarkan downpayment, baru keje. (tahu pon baru keje, x sabar2 nak beli kete bsr tu saper suruh)..



kacak dan bergaya...

Duk 2 minggu kete keluar. Dengan penuh bergaya dan kacak, gi jejalan round KL. 3 tahun berlalu, masih lagi menyewa rumah dgn harga rm700/bln. Belum mampu lagi nk beli rumah.


Idea:
-Jual jer kereta tu dan beli kereta secondhand yang mana installmentnya kurang dari rm700 (amount yang sama dgn sewa rumah).
- Beli Apartment yang beharga rm240-250k yang mana installmentnya rm1.2k (amount yang sama dgn byrn kereta dulu).
- Tak ada sebarang perbezaan wang ringgit yang keluar dan masuk dulu dan skrg. Cuma bezanya anak muda ini sudah ada sebiji hartanah yang harganya kian meningkat dari hari ke hari dan sebiji kereta second hand yang nilainya susut setiap hari.

Pengorbanan di perlukan, pengorbanan dari segi kemewahan yang berlebih-lebih. Jika dahulunya pakai honda civic baru, skrg ni kena pakai kete second hand.


Betapa nikmatnya terasa tinggal di rumah sendri..

Jika anda di tempat anak muda ini, sanggupkah anda berubah?

Saturday, October 13, 2012

Bajet 2013 - Staff Kerajaan Baik Beli Rumah Skrg @ Tunggu?

Ramai yang aware tentang bajet 2013 yg dibentangkan pada bulan lepas. Ada satu persoalan yang dilontarkan oleh saudara Fairuz mengenai topik "Pinjaman kakitangan kerajaan oleh Bahagian Pinjaman Perumahan digantikan dengan bank".

 Seperti mana dulu, Bahagian Pinjaman Perumahan (BPP) tidak check CCRIS dan DSR atau pun komitmen peminjam. BPP hanya merujuk kepada payslip semata-mata. Hanya jumlah potongan yang wujud dalam payslip akan diambil kira.




Akan tetapi bila mana BPP digantikan dgn bank kelak, adakah kaedah untuk memproses pinjaman ini akan mengikut cara bank atau pun mengikut cara BPP?
Jika mengikut kaedah yang diguna pakai oleh pihak bank skrg, pihak bank akan menyemak CCRIS, DSR (debt service ratio) dan juga CTOS.
Tiada sebarang petunjuk yang jelas lagi setakat ini ttg kaedah mana yang akan diguna pakai kelak.


Disebabkan oleh faktor diatas, adakah lebih baik bagi penjawat awam membeli rumah sekarang (sudah tentulah menggunakan pinjaman kerajaan) atau pun tunggu sehingga BPP digantikan oleh pihak bank?

Apa pendapat anda?


Friday, October 12, 2012

Toyota Alphard 2.4 For Rent

Alhamdulillah, boleh jugak aku merasa naik Alphard ni. Tak pernah aku terfikir pun nak beli Alphard ni. Awal tahun baru ni ada jugak duk berangan dgn bini aku, bestnya kalau dapat pakai Toyota Wish. Sekali, Wish tak jadi, yang jadinya Alphard pulak.

Plan aku dengan van ini bukannya aku nk pakai sendiri, cukup la aku naik viva jer. Alphard ni aku beli untuk tujuan sewa. Harga sewa Alphard 2.4 aku ni pd kadar:
- Sehari RM450
- 7 hari dan keatas RM400/day.
- Sebulan RM6k.

Apa yang ada pada van ni:
- Pearl white
- 7 seaters
- 1 power door
- reverse and front camera
- Sport rim 17





Terms and Condition

1. Cash Payment
2. Documents Needed : -
        - Photocopy of Identity Card
        - Photocopy of Driving License
        - Utility Bills / Business card
3. Security Deposit RM500 (Refundable after 7 days)
4. Collect at KFC, Bt 6 Jln, Puchong.
5. Delivery within KL,P.J, Putrajaya, Cheras, Klang area – RM 50 (1 way)

Jika ada kawan-kawan yang perlukan van ini, boleh hubungi aku 017-939 1161.

Wednesday, October 10, 2012

CIMB Mega Auction Last Weekend

Meriah.. itu shj lah yg aku boleh simpulkan.. ramai pelabur-pelabur dan juga pendatang baru yang membeli unit untuk didiami sendiri di sebabkan oleh hebahan secara besar-besaran yang dilakukan oleh pihak CIMB. Dah nama pun Mega Auction..  Beratus unit dilelong pada pagi itu oleh pihak NCM dan PAH.

Lelongan bermula pukul 11am. Seawal pukul 9.30am aku dah sampai di Hotel Istana. Dapat jugaklah goodies dari pihak CIMB bila kita register.

Kaunter pendaftaran CIMB, dpt goodies free..

 
Tengah aku beratur nk register, aku didatangi oleh ulat yang dah mengenali muka aku. Dia tny terus jer unit mana aku masuk, aku tak bg tau.. Hehehe.. Sempat jugak aku tgk listing yang dia pegang dan kebetulan unit yang nk masuk ni aku tgk dh ada 4 org. Alamak, susah nak menang ni. Ni yang aku malas pasal Mega Auction ni, mesti ramai muka-muka baru..

Unlucky paddle.. dah tertulis tak ada rezeki client aku..

Dah siap register, aku pegi minum, minum free sambil duk mengusaha ulat-ulat tgh mencari mangsa.. Sempat jugak aku berkenalan dgn 2 lelaki.

Lelaki pertama, pemuda lebih kurang 30thn berkahwin dan mencari rumah untuk didiami sendiri. Unit yang dia masuk di Damansara Damai, Harmoni Apt dan harga reserve rm60k. Wow, aku menang dulu di kawasan yang sama hnylah rm36k.  Nasihat aku pada dia, tak berbaloi jika dia beli lelong pada harga market. Sbab apa kita beli rumah melalui lelong? Sudah tentu sbb nak murah kan.. Murah apanya jika kita beli pada harga pasaran.. Plg tidak kenalah aim at least 20% below mv.

Lelaki kedua, berusia lbh kurg 45thn. Dia ni seorg pelabur. Main property yang harga nya blh tahan jugak, main kondo-kondo jer.. Aku mintak business card, aku tgk jwtn nya as a director. Mmm, no wonder main high end..

Lelongan bermula, unit yang aku masuk merupakan antara unit yang plg ramai pembida pd hari tu, 10org. 2 benda yang terus bermain di kepala aku. Pertama, susah nak menang ni di sebabkan aku hny advise client aku supaya bid 40% below mv. Kedua, hot jugak kwsn yang aku pilih ni, maksudnya penilaian aku terhadap unit dan kwsn ni agak bgs. Unit dgn RP rm27k dan aku tewas. Tewas pd harga rm45k, Mv rm70-75k. Sewa rm450-500.

Suasana dlm bilik lelongan.. Kebiasannya ulat-ulat akan duk kat blkg la..

Sunday, October 7, 2012

Toyota Alphard & CIMB Mega Auction

Ada 2 benda yang aku nak ceritakan dlm ms yg singkat ni.

1. Alphard 2.4 for rent.
Kalau ada di kalangan kawan-kawan memerlukan kereta sewa jenis Alphard 2.4, pearl white, 7 seater boleh hubungi aku 017 939 1161. Gambar dan detailnya aku akan upload di post yg akan dtg disebabkan kekangan masa di waktu ni.

2. CIMB mega auction last weekend.
Aku ada masuk satu unit apt med cost di puchong bg pihak client aku. Reserve price rm27k, manakala sewa  sekitar rm450 - 500, mv rm75k. Client aku tewas, unit dimenangi oleh org lain pd harga rm45k.
Aku akan ceritakan lebih lanjut di post yg akan dtg bersama gmbr2 di tempat kejadian.

Friday, October 5, 2012

Bank Draft / Banker Cheque

Setelah meng'usha' rumah yang kita nak masuk menerusi acara lelongan, kita hendaklah sediakan deposit 5% atau 10% daripada RP dalam bentuk bank draf/banker cheque. Sesetengah POS akan sebut Bank Draft, sesetengah tu akan sebut Banker Cheque. tapi bila gi kat bank, bank akan buat Banker Cheque. Sama jer.

Aku personally suka buat banker cheque ni di CIMB disebabkan oleh kadar caj yang rendah. Caj untuk menyediakan sekeping banker cheque adalah rm2.15. Jika unit tu kalah dan banker cheque ni nak tebus balik, caj yang dikenakan adalah rm2 shj.

Tapi ingat anda kena simpan salinan borang (gmbr no 2) yang anda tulis tu dan cek ini hanyalah boleh di tebus balik di branch yang sama. Jika buat banker cek di CIMB Kinrara tapi nak tebus di CIMB Puchong, tak boleh walaupon branch sebelah ajer. Tetap kena pergi ke branch yang sama. Dan orang yang boleh tebus cek ini adalah orang yang sama masa dia pergi buat cek ni. Maksudnya jika Ahmad yang buat cek ni, maka Ahmad jugaklah yang kena pergi tebus balik cek ni. Tak boleh main wakil-wakil, sebab nama di dalam borang adalah nama Ahmad.

Borang ni lah yang korang kena isi nanti. Pastikan nama penerima adalah sama seperti di dalam POS. Jika dalam POS suruh buat atas nama RHB Islamic Bank Berhad, korang janganlah pandai-pandai nak buat singkatan jadi RHB Bank Berhad shj. Impaknya, anda tidak boleh di daftarkan pada hari lelongan nanti.

Borang Bank Draft.

Dah settle isi borang, amik nombor dan tunggulah sampai giliran. Antara dokumen lain yang akan dia minta adalah IC. janganlah tak bawak IC nanti. Rm2.15 akan di kenakan sebagai kos penyediaan cek ini oleh pihak CIMB. Lain bank, lain cajnya.

Bank draf dah siap. Tunggu lah weekend ni. Insyaallah aku akan masuk ke gelanggang bagi mewakili client aku. Sebelum aku terlupa, jika korang mewakili orang lain seperti mana kes aku, korang kena ada satu lagi "authorize letter" yang mana client korang memberi kuasa kepada korang untuk membida unit tersebut bg pihak client.

Bank draft dan juga salinan yang kena simpan oleh pemohon betujuan utk tebus balik cek tersebut jika kalah.
Bank draf/banker cheque dah ready, just tunggu masa untuk bertarung ajer. Kalau ada rezeki untuk client aku ni, ada la. Jika tidak, nanti aku rekemenkan unit lain.

Thursday, October 4, 2012

Bisnes Homestay

Cuti sekolah dah nak dekat, so aku ambil kesempatan ini untuk berkongsi pengalaman aku sebagai pengusaha homestay. Homestay yang aku tengah run sekarang ni adalah satu unit studio di Tiara Beach Resort, Port Dickson. So, kalau ada kawan-kawan korang atau korang sendiri yang nak pergi bercuti, boleh la melayari
http://tiarabeachresortpd.blogspot.com/ dan call aku untuk tempahan bilik.

Kolam yang besar, sesuai untuk keluarga.

Unit ini aku beli pada bulan April2010. Dah 2 tahun lebih aku mengusahakannya dan sedikit selok belok dalam dunia pengusahaan homestay ini akan aku kongsikan. Aku ingat lagi semasa aku membeli unit ni, aku sebenarnya tak cukup duit. Aku baru sahaja bertukar kerja dan pada bulan Mac2010 aku mendapat tunggakan gaji sebanyak rm8090. Unit ni aku beli dgn harga rm80k. Deposit 10% iaitu rm8k di perlukan. Dgn gaji yang diterima rm8090 aku memberanikan diri untuk membayar deposit 10%. Masa tu simpanan yang aku ada hampir habis digunakan sepanjang 3 bulan aku tak dapat gaji. Tentang duit lawyer dan kos-kos lain aku tak nak pikir. Jika aku pikir terlalu panjang, jwbnya aku takkan beli la unit ni.

Bila kali pertama aku masuk di dalam unit tu, aku dapati tiles di ruang tamu pecah. Terpaksa gantikan dengan yang baru dan menelan kos lebih kurang rm2k. Nasib aku baik unit yang dibeli dalam keadaan fully furnish. Jimat belanja. Antara barangan yang ada dalam unit itu adalah TV, aircond, 2 katil super single, set jati, kitchen cabinet, mini fridge dan water heater.




Aku tinggal kat KL dan unit ni kat PD, bagi urusan housekeeping dan penyerahan kunci kepada guest aku terpaksa melantik agent di area sana. Untuk menjalankan perniagaan ini, korang kena cari sorang atau dua org untuk melakukan aktiviti penyerahan kunci dan housekeeping. Korang hanya menguruskan booking sahaja. Jangan ingat korang boleh melakukan semua kerja ni gara-gara untuk mengurangkan kos. Jika korang tinggal area yang sama dgn homestay tu ok la. Tu pun dinasihatkan agar melantik agent jugak sebagai backup masa korang nak balik kampung atau pun ada hal lain.

Bab ni, korang kena letakkan kepercayaan kepada agent korang tu. Manalah tahu kot-kot dia cari guest dan masukkan dlm bilik korang tanpa pengetahuan korang. Dan duit tu dia sebat semua sekali. Untuk mengelakkan benda ni dari berlaku, korang boleh jugak buat spot check. Pegi usha samada ada org tinggal tak pada hari yang tiada tempahan.
Skill seterusnya jika korang menerima tempahan 7 hari sebelum tarikh check in, korang jgn lah informkan agent ni awal-awal. Korang inform dia sehari sebelum guest tu nak cek in. Ini dpt megelakkan dari agent tu mengambil guest lain tanpa pengetahuan korang. Jika di dapati agent ini pecah amanah, korang kena la cari agent lain. Bayaran yang aku bagi untuk agent ini adalah rm40 utk proses penyerahan kunci dan housekeeping.

Jika kita ada produk tapi orang luar tak tahu pun tak guna jugak kan. So, marketing strategy kenalah kuat dan betul. Korang boleh iklan kan di mudah.my, di forum-forum dan juga facebook. Bila guest korang dah ramai, diorang akan rekemen kepada rakan-rakan sekeliling mereka. Penting bagi korang untuk memastikan agar guest korang happy dan selesa berurusan dgn korang agar mereka bercerita yang baik kepada rakan-rakan mereka. Call atau sms dari guest kenalah reply. Penting tu.

Pastikan bateri handphone sentiasa ada terutama bila musim public holiday dan cuti sekolah. Aku pernah mendapat call lebih dari 100 call dalam sehari tak termasuk sms dalam musim cuti sekolah.
Akaun bank untuk urusan booking biasanya CIMB dan Maybank kerana senang nak cari branch, senang la guest nak bank in kan deposit. Janganlah buat bank yang susah nak cari branch mcm bank Muamal*t, HS*C dll. Korang dah merumitkan urusan.

Antara masalah yang pernah aku alami:
1. Guest sesat/tak jumpa unit homestay. Jika ada website, kenalah letak peta dengan jelas agar senang guest nak rujuk. Alamat yang diberi dengan tepat, boleh la jugak guest tu tanya dgn penduduk setempat.

2. Aircond tak sejuk. Aku sediakan 2 biji kipas siling di ruang tamu dan juga bilik tidur sebagai tambahan kepada aircond yang sedia ada. Servis la aircond tu palaing tidak setahun sekali. Biasanya major maintenance akan dibuat pada bulan puasa kerana pada masa ni guest teramat kurang berbandging bulan-bulan yang lain.

3. Lampu/tandas rosak. Kalau ada agent yang berdekatan, boleh suruh diorang uruskan. Jika guest complaint, korang kena jawab "Saya minta maaf atas kesulitan yang encik alami, insyaallah saya akan uruskan dengan segera". Minta maaf penting sebab diorang bayar untuk unit tu, bukannya diorang duduk free.

4. Kunci hilang. Pastikan agent korang mempunyai kunci pendua. Dulu aku tak tahu yang agent aku ni hanya ada satu shj kunci. Nak dijadikan cerita, guest dah check in dan pergi ke Melaka. Guest tersedar yang kunci unit dah hilang. Bila tanya pada agent, dia bagi tau yang dia ada satu tu jer. Dan aku pulak pada masa tu kat Kuching. Last2 kena pecahkan pintu belakang dan segala kos kerosakan ditanggung oleh guest. Dan aku terpaksa balik ke KL untuk menghantar kunci pendua yang ada kat aku kepada agent, guest lain dah nak masuk lagi 3 hari.

5. Unit kotor. Pastikan yang korang kena buat major cleaning paling tidak sebulan/dua bulan sekali. Pastikan tandas tu berkilat. Sarang labah-labah diatas almari tu kena buang. Langsir kena basuh. Jangan tahu tukar cadar dan sapu lantai jer.


Wednesday, October 3, 2012

Beli Rumah Ikut Ketebalan Poket Masing-Masing

Ahmad beli rumah Semi-D yang berharga RM 389K, installment bulanan lebih kurang RM1800. Faris pula bila dapat tahu Ahmad dah beli Semi-D, dia pon ambil keputusan untuk membeli unit yang sama dgn Ahmad. Nak bg sama standard la kononnya..

Senarionya. Ahmad dan Faris bekerja di tempat yang sama, dan mempunyai gaji yang sama (aliran wang masuk yang sama). Tetapi apa yang membezakannya adalah aliran wang keluar setiap bulan. Ahmad dan Faris tinggal di rumah sewa yang masing-masing membayar rm800 sebulan.

Ahmad jenis yang menyimpan, dia menyimpan RM1200 sebulan, manakala Faris jenis kaki joli, tak pernah menyimpan. Masuk minggu ketiga selepas gaji jer dah sesak, dah mula nak berpuasa sunat.

Untuk kes sebegini, Ahmad biasanya tidak akan mengalami untuk membayar installment bank RM1.8k disebabkan pada masa ini dia membayar sewa rm800 + simpanan rm1.2k = rm2k/mth.
Manakala Faris akan sedikit bermasalah. Mana taknya, kini dia hanya membayar rm800 bg rumah sewanya  dan nanti dia terpaksa tambah rm1k lagi untuk membayar rumah semiD tersebut. Permasalahan begini boleh mengundang kpd rumah tersebut dilelong jika Faris tidak dapat membayar rm1.8k setiap bulan.

Jadi, jika anda adalah Faris, nasihat saya adalah untuk membeli rumah yang mana installment nya adalah sekitar rm800 (sama jumlah dgn rumah sewa skrg) agar poket tidak mendapat kejutan yg drastik. Ini dpt mengelakkan risiko rumah tersebut dilelong jika poket tu tidak dapat menerima kejutan besar.



Jika anda adalah Ahmad, teruskan dgn membeli SemiD itu. Sememangnya anda berkemampuan.



MORAL: Nak beli rumah tu sila lah ikut kepada poket masing-masing. jgn ikut poket orang lain.

Monday, October 1, 2012

Nak Beli Rumah MESTI Tengok Rumah

Jangan terlalu teruja dan excited kerana nak beli rumah. Sebelum membuat keputusan untuk membeli rumah, anda mestilah tengok dulu keadaan sekitar rumah itu dan juga semestinya keadaan dalam dan luar rumah itu sendiri.

Percaya atau tak, ada di kalangan kita yang membeli rumah tanpa tengok rumah. Seolah-olah berjudi. Berjudi tentang keadaan rumah. Jika rumah tu elok, nasib baik. Jika rumah tu teruk, hancuss.. camner?

Sesetengah dari kita percaya bulat-bulat dengan apa yg diberitahu oleh penjual atau pun agent. Biasanya orang yang nak jual ni, sumernyer cakap yang bagus jer. Jarang kita jumpa yang cakap tentang keburukan barangan yang hendak dijual nya. Oleh itu, kita MESTI TGK RUMAH itu.

Walaupun harga yang di tawarkan murah dari market, kita kena jugak tgk rumah itu. Jika ada kerosakan, kita sudah bersedia untuk menerima kekurangan itu dan sudah boleh mencongak kos baik pulih unit itu. Kos baik pulih sesebuah unit boleh mencapai rm20k bg setiap unit flat/apt bergantung kpd kerosakan. Jika tiles satu rumah kena ganti, kitchen cabinet dah reput, pintu dah rosak, tandas ada leaking, tu semua menelan kos yg agak besar.

Risiko ini dapat dikurangkan jika anda sebagai pembeli yang bijak melihat unit itu sblm membuat keputusan. Ini kerana biasanya unit akan dijual seperti sedia ada. Jadi harga yang dipersetujui mestilah berbaloi dgn kadar kerosakan yang ada. Kos baik pulih haruslah di ambil kira dalam proses tawar menawar dgn owner atau pun agent.

Antara kerosakan yang biasa di jumpai, Leaking. Biasanya menelan kos yg agak tinggi. Jika rumah flat, kerosakan bermula dari tingkat atas. Jika rumah flat tapi top floor, ianya melibatkan bumbung.