Sunday, September 23, 2012

Pelaburan Tanah VS Rumah

Saya tak suka invest pada tanah. Saya lebih suka invest pada Rumah. Mungkin saya berjumpa dgn tok guru rumah dulu sblm sy berjumpa dgn tok guru tanah tanih ni..

Ada jugak kwn2 saya kat kg menyarankan sy untuk membeli tanah lot atau tanah jenis pertanian. Hold 2 -3 tahun lps tu jual. Antara sebab yg sy selalu bgtau kwn2 sy yg lain adalah:

RUMAH:
1. MoF (margin of finance) yg tinggi. 90% utk rumah pertama dan kedua. bagi rumah ke3 dan strnya barulah 70%. Tu pon ada jugak trick bgmn utk dptkan MoF 90% bg rumah ke3 dan strsnya. Hehe..
2. Kebiasaannya harga jual sama atau lebih rendah daripada MV (market value).
3. Rumah boleh bg sewa dan sewanya dapat cover installment bank. +ve cashflow.

TANAH:
1. MoF (margin of finance) yg rendah, hny sekitar 60% atau 70% shj. Jadi downpayment yg kena kluarkan agak besar.
2. Kebiasaanya harga jual lebih tinggi daripada MV.
3. Kalo bagi sewa tanah kosong pon dpt la rm100/TAHUN.. sudah tentunya menghasilkan -ve cashflow.

Point yg no 3 tu adalah point yg plg kuat bg sy. Apabila cashflow dah kuat, dah lebih dari gaji, dah lebih dari expenses, maknanya dah mencapai finacial freedom (ff).

FF = Passive Income > Active Income > Expenses

No comments:

Post a Comment