Friday, September 28, 2012

NOMBOR

Nombor ini bukannya nombor ekor. Ianya lebih kpd satu kaedah atau cara utk memastikan yg rumah yang bakal kita beli itu adalah berbaloi atau tidak. Perkataan berbaloi disini adalah subjektif, ianya berdasarkan garis panduan yg diajar oleh sifu-sifu saya kpd saya.  Berdasarkan nombor2 inilah aku membuat keputusan utk membeli unit itu atau tidak.
Ini semua adalah sesuai utk property melalui auction ataupon subsale.

NOMBOR 1: Harga Beli mestilah 20% below mv. Lagi byk lg bgs.. Anda tidak perlu menunggu utk mendapatkan untung semasa menjualkan unit tersebut. Kita nak buat untung semasa membeli unit itu lagi.

NOMBOR 2: Sewa mestilah memberikan pulangan sekurang-kurangnya 8%. Kenapa mengambil 8% sbg kayu pengukur? ianya adalah berdasarkan purata pendapatan ASB, iaitu 8%. Jika bwh dari 8%, baik letak jer duit tu dlm ASB, kepala pon tak pening nak manage unit. Alamak, mcm mn formula utk perkiraan 8% ni?

ROI (return on investment) = Sewa x 12  x 100%
                                    Harga Beli

Cth: Harga beli RM90k dan harga sewa rm600.
       ROI = 600 x 12 bulan x 100 / 90000 
               = 8% 

NOMBOR 3: Kepadatan pendudukdi kwsn itu. Ianya mestilah lebih dari 70%. Cthnya di Apartment A, unit2 di Apt A mestilah berpenghuni sekurang-kurangnya 70%. Mcm mn nak tau bil unit yg ada org tinggal?  Boleh tanya info ni di pejabat maintenance. boleh jugak survey sendiri. tgk unit kat situ ada org tinggal tak. kalau view sebelah mlm, boleh tgk unit yg lampunya terpasang. Kalau sebelah pagi boleh tgk langsir, biasanya kalau ada langsir bermakna rumah tu ada org tinggal. Kalau x der langsir, maksudnya kosonglah unit tu.

Jika ketiga-tiga NOMBOR ni sudah match, apa lagi beli jer la..

6 comments:

  1. tq. semoga kita semua mendapat manfaat.

    ReplyDelete
  2. Kalau mlm nampak langsuir mcm mana? Tapi harga RP murah sangat...!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada kenalan yg bole buat ghost buster ok ajer..

      Delete
  3. terbaik bro..lu memang hebat..ada masa kita TT nak tak..?haha

    ReplyDelete
  4. Salam

    Ade pertanyaan,

    Macam mane nak letak limit sewa?

    ReplyDelete