Saturday, September 22, 2012

Faktor yg perlu diambil kira utk membeli hartanah lelong PART II

...Sambungan..

Dlm post yg sblm ni aku ceritakan psl faktor2 yg di ambil kira sblm pergi membida.. dah settle semua homework tu, br la boleh set LIMIT PRICE iaitu harga yg paling tinggi korang sanggup beli unit tersebut setelah mengambil kira kesemua kos2 yg bakal terlibat. Sekali lagi disarankan, Limit Price yg korg set mestilah 20% below mv.

Seterusnya korg pon pergilah buat Bank Draft berjumlah 5% atau 10% dari RP unit tu bergantung kpd bank. Sila rujuk kepada POS yg anda dpt.


ctnya unit di atas, anda mesti buat bank draft atas nama RESOLUTION ALLiANCE SDN BHD yg beharga 10% dari RP.

120 days dlm cth diatas bermaksud anda mestilah menjelaskan bayaran baki dlm ms 120hari. ada jugak sesetgh kes hanya 90 hari. Jika anda mengambi pinjaman perumahan dari pihak bank, anda kena memastikan yg pihak bank baru ni menjelaskan byrn baki dlm tempoh yg ditetapkan. Jika tidak, penalti akan dikenakan ataupon deposit anda akan burn jika extension time tidak dipersetujiu oleh pihak bank pelelong.

Tibalah di hari lelongan.. sila mandi pepagi.. kalau ada org minta sedekah tu, bersedekah la dulu kerana apa yg kita bagi, kita akan dapat balik, siap lebih lg.. mn la tau DIA nk bg anda RP ker hari tu kan..
kena pegi awal, jgn last minit sbb kaunter pendaftaran akan ditutup sblm acara lelongan bermula.. Dgn berbekalkan ic dan bank draft tu, register la kat kaunter.

Kuatkan smngt dan JGN BEREMOSI semasa lelongan dijalankan.. akibatnya ramai pembeli membeli unit lelong pd harga yg tinggi dari mv.. selalu igt limit price anda. Kebiasannya kalau unit yg biasa2, kenaikan adalah rm1k sekali angkat. kalau ada unit yg hot, kemungkinan kenaikan rm2k -5k bergantung kpd pelelong.

Jika anda kalah, anda akan dapat balik bank draft anda. Sila cari unit strsnya.
Jika anda mng, anda akan diminta membayar rm50 @ rm100 sbg kos penyediann kontrak. Kebiasaannya kontrak akan siap keesokan harinya.

2 comments:

  1. kite kene follow up pihak pelolong ke kalau nak tahu kontrak tu dah siap ke belom..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak perlu follow up.. biasanya pelelong ambil masa 1 -2 hari bekerja jer utk siapkkan kontrak. Actually kontrak tu siap on the spot, cuma nk kena matikan setem jer..
      biasanya pelelong yg akn bg kita date dan masa bila bole dtg pickup.

      Delete